• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 30 Noiembrie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Noiembrie , 2023
GAZETA de Maramureș, 21 de ani de rafinament și atitudine
21 reprezinta in multe culturi varsta maturitatii depline si a responsabilitatii. Pentru GAZETA de Maramures, 21 reprezinta o confirmare a valorilor, obiectivelor si idealurilor pe care si le-a asumat in urma cu peste doua decenii.
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș
„In acest moment, avem proiecte concrete, in lucru, la nivelul judetului Maramures, in valoare de peste 2 miliarde de euro”
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Dezbatere pe tema mamelor minore
Fundatia Salvati Copiii a realizat o dezbatere interesanta cu problematica mamelor cu copii si a sanatatii acestora, mai ales in mediul rural.
Luni , 13 Noiembrie , 2023
Fost procuror la Procesul pentru crime de război de la Nürnberg, născut în Ciolt – Șomcuta Mare
Va prezentam in exclusivitate o poveste de viata exceptionala a unui jurist, ajuns procuror la Nurnberg si fondator al Curtii Internationale Penale de la Haga, nascut langa Șomcuta Mare – Maramures.
Luni , 06 Noiembrie , 2023
Noua Lege a pensiilor, în consultare publică
Ministerul Muncii a lansat in consultare noul proiect de lege privind sistemul public de pensii.
Luni , 23 Octombrie , 2023
Medici pentru cabinetele școlare
Cristian Niculescu-Țagarlas: „Prezenta medicilor in unitatile de invatamant reprezinta o necesitate reala pentru a se asigura asistenta medicala si prevenirea imbolnavirilor in randul populatiei scolare.
Luni , 02 Octombrie , 2023
În Senat, o importantă inițiativă pentru protecția victimelor violențelor
Cristian Niculescu-Țagarlas, senator PNL de Maramures: „Intr-un stat civilizat care apara drepturile cetatenilor, protejarea victimelor violentelor de orice fel reprezinta un obiectiv major, care necesita o legislatie ferma in domeniu”
Miercuri , 29 Noiembrie , 2023
Copiii din Craica primesc o șansă cu ajutorul computerului. Educația digitală, o soluție modernă
Advertorial De-a lungul unei cai ferate care nu mai functioneaza, un kilometru si jumatate, casele sunt aranjate pe trei randuri, lipite unele de altele. Pastreaza mai bine asa caldura, iarna, si racoarea vara.
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Legea „2 Mai”, votată în Plenul Senatului!
Cristian Niculescu-Țagarlas, senator PNL de Maramures: „Aprobarea proiectului Legii 2 Mai reprezinta finalitatea unei initiative legislative vitale pe care am sustinut-o alaturi de colegii mei liberali si Ministerul Justitiei, o zi remarcabila pentru toti cei implicati si preocupati in asigurarea sigurantei noastre si a generatiilor viitoare”
Luni , 27 Noiembrie , 2023
PRELUNGIRE APEL DE SELECȚIE – M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populaţia rurală - EURI
Asociatia GAL Valea Somesului anunta prelungirea primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru Masura M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populatia rurala lansata in perioada 20.04.2023-31.05.2023, cu prelungire 1 pana la data de 30.06.2023...
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Spiritul academic al operei unui eminent economist, Marin Dinu
Știinta si cultura romaneasca au suferit o grea pierdere prin trecerea in eternitate a prof. univ. dr. Marin Dinu.
Luni , 27 Noiembrie , 2023
ȘCOALA POPULARĂ DE ARTĂ BAIA MARE - PREMIUL I LA CONCURSUL NAȚIONAL DE COLINDE ARHAICE
Școala Populara de Arta, sectie in cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale „Liviu Borlan” Maramures, a obtinut locul I la concursul national organizat in cadrul proiectului cultural ...
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Delegație din Indonezia în vizită la Consiliul Județean Maramureș
Vicepresedintele Doru Alexandru Lazar s-a intalnit la Consiliul Judetean Maramures, in 16 noiembrie 2023, cu o delegatie din Republica Indonezia...
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Deputatul Florin Alexe: „Împreună, protejăm emblema de Cruce Roșie!”
„Crucea Rosie este un simbol al sperantei pentru oamenii aflati in situatii de criza, pentru comunitatile expuse conflictelor armate, violentei sau efectelor nemiloase ale dezastrelor naturale.
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Expoziția de artă fotografică itinerantă – Tudorel Ilie MOȘTENIREA VIE: Patrimoniul Mondial UNESCO din România
„MOȘTENIREA VIE: Patrimoniul Mondial UNESCO din Romania” este o expozitie-eveniment care isi propune sa promoveze in randul iubitorilor de cultura din tara si din strainatate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din Romania.
Luni , 27 Noiembrie , 2023
„CĂLĂRAȘII ȘI RENAȘTEREA NAȚIONALĂ” – o carte despre adâncurile Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia − la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”
Pandemia, apoi razboiul fratricid dus de Rusia sovina in Ucraina, la care s-au adaugat tragicele evenimente din Israel si fasia Gaza, incorseteaza sufletul intr-o stare de amorteala deloc propice intrunirilor publice.
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Partidul Republican se întărește, devine o forță politică
Partidul Republican din Romania se mareste si devine o forta politica de care va trebui sa se tina cont. Zilele trecute, a fost prezentata echipa puternica din Bucuresti.
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Formare profesională: beneficiarii proiectului specializați în diferite domenii
Activitatile implementate in cadrul proiectului 'Furnizarea de masuri specifice privind consilierea, formarea profesionala...
Luni , 27 Noiembrie , 2023
ANUNŢ PUBLIC
S.C PROFI ROM FOOD S.R.L, cu sediul in loc. Timisoara, Aleea Amicitiei, nr. 1, jud. Timis, titular al activitatii „Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun - cod CAEN 4711”...
Luni , 27 Noiembrie , 2023
ANUNŢ PUBLIC
S.C PROFI ROM FOOD S.R.L, cu sediul in loc. Timisoara, Aleea Amicitiei, nr. 1, jud. Timis, titular al activitatii „Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun - cod CAEN 4711”...
Luni , 20 Noiembrie , 2023
SURPRIZĂ PENTRU COPII!!! Dă aripi acestor elevi!
Elevii cu dizabilitati ai Școlii Gimnaziale Speciale Baia Mare, in parteneriat cu elevii Colegiului de Arte, au lasat imaginatia sa zboare realizand picturi unice pe tricouri.
Luni , 07 August , 2023
Ionel Bogdan: Realizarea primului AquaPark din județul Maramureș intră în linie dreaptă
In sedinta Consiliului Judetean, alesii judeteni au aprobat studiul de fezabilitate pentru proiectul privind realizarea primului AquaPark din judetul Maramures, in zona Baia Sprie. In paralel, se pregatesc cererile de finantare, iar in luna august va avea loc depunerea proiectului, in valoare totala de peste 39 de milioane de euro, spre finantare prin Programul Operational Regional – POR.
Luni , 17 Iulie , 2023
Proiectul PNL de eliminare a dosarului cu șină a intrat în vigoare
Dosarul cu sina a fost interzis, iar institutiile publice nu vor mai avea voie sa ceara copii ale avizelor sau documentelor care au fost emise de catre alte institutii publice. Prevederile sunt parte dintr-o lege initiata de parlamentarii PNL, promulgata in ianuarie 2023 si care a intrat in vigoare pe 4 iulie 2023.
Luni , 24 Aprilie , 2023
Ionel Bogdan: „ÎNFIINȚĂM TREI CENTRE DE ZI PENTRU PERSOANELE CU NEVOI SPECIALE”
Trei proiecte, in valoare de 4 milioane lei, din care 1,2 milioane lei sunt asigurate prin Programul de Interes National (PIN), lansat de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD), iar restul de 2,8 milioane lei sunt alocate din bugetul Consiliului Judetean Maramures, sunt in implementare pentru realizarea a trei centre de zi pentru persoanele cu nevoi speciale.
Luni , 24 Aprilie , 2023
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a premiat elevii și profesorii care au participat la concursul județean interdisciplinar „Comuniada”
Saptamana aceasta, in Muzeul Satului din Baia Mare, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Ionel Bogdan, a premiat elevii si profesorii care au participat la concursul judetean interdisciplinar „Comuniada”.
Miercuri , 19 Aprilie , 2023
Ionel Bogdan: Avem patru oferte depuse pentru proiectarea și execuția Pasajului suprateran de la Italsofa
In urma anuntului publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, in 5 martie 2023, au fost depuse patru oferte pentru proiectarea si executia Pasajului suprateran de la Italsofa, data limita de depunere a ofertelor fiind 10 aprilie 2023. Comisia de evaluare a inceput verificarea documentatiilor, astfel incat, in cel mai scurt timp, firma castigatoare sa fie desemnata.
Luni , 10 Aprilie , 2023
Comunicat de presă PNRR: Fonduri pentru România modernă si reformată!
UAT Oras Seini deruleaza proiectul cu titlul „Reabilitare sediu primarie - Corpurile A si B', finantat din fonduri europene prin Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei si din fonduri nationale.
Luni , 10 Aprilie , 2023
Comunicat de presă PNRR: Fonduri pentru România modernă si reformată!
UAT Oras Seini deruleaza proiectul cu titlul: „Cresterea eficientei energetice a Liceului Tehnologic Agricol ,, Alexiu Berinde', in Orasul Seini, judetul Maramures', finantat din fonduri europene prin Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei si din fonduri nationale.
Luni , 07 Noiembrie , 2022
Interviu cu RADU TRUFAN, vicepreședinte CJ Maramureș
„Imi doresc sa reusim sa finalizam toate proiectele pe care ni le-am propus pentru dezvoltarea Maramuresului”, RADU TRUFAN, vicepresedinte CJ Maramures
Luni , 07 Noiembrie , 2022
„Muncim în fiecare zi la proiectele pentru dezvoltarea județului nostru și am încredere că vom realiza tot ceea ce ne-am propus”, IONEL BOGDAN, președintele Consiliului Județean Maramureș
„Muncim in fiecare zi la proiectele pentru dezvoltarea judetului nostru si am incredere ca vom realiza tot ceea ce ne-am propus” IONEL BOGDAN, presedintele Consiliului Judetean Maramures
Luni , 07 Noiembrie , 2022
„Toate proiectele sunt importante, dar cele de infrastructură mare sunt vitale”, DORU LAZĂR, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș
„Toate proiectele sunt importante, dar cele de infrastructura mare sunt vitale” DORU LAZAR, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures
Miercuri , 10 Noiembrie , 2021
„Valoarea totală a proiectelor pe care le derulăm pentru județul Maramureș este de peste 1,5 miliarde de euro”
Interviu cu Ionel Bogdan, presedintele CJ Maramures
Miercuri , 10 Noiembrie , 2021
„A fost un an contracronometru, dar și un an de construcție”
Interviu cu Doru Lazar, vicepresedinte CJ Maramures
Miercuri , 10 Noiembrie , 2021
”Este datoria noastră să-i informăm pe cetățeni, pentru ca ei să decidă în cunoștință de cauză”
Interviu cu Radu Trufan, vicepresedinte al CJ Maramures
Luni , 23 Octombrie , 2023
Conferința preoțească de toamnă - Baia Mare, Lăpuș și Chioar
Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, luni, 16 octombrie 2023, au debutat conferintele preotesti de toamna...
Luni , 30 Octombrie , 2023
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian Întâiul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului - împlinirea a 50 de ani
Slujba de pomenire la Manastirea Rohia la 7 ani de la mutarea la cele vesnice - 30 octombrie 2016-2023
Luni , 02 Octombrie , 2023
Maramureșul nobil și nobilul intelectual smerit al Maramureșului: Nicolae Delarohia
Lucrare aparuta in volumul „Maramures -promotor al culturii si identitatii romanesti in lumeˮ
Joi , 31 August , 2023
COMUNIUNEA SFINȚILOR
Sfantul Apostol Pavel scria ucenicului sau, episcopului Timotei, ca: „...mare este taina dreptei credinte…ˮ (1 Tim.3,16). Nu al oricarui fel de credinte, ci al „dreptei credinteˮ. Prin epistola adresata efesenilor, Sfantul Apostol Pavel ni se adreseaza noua tuturor, spunandu-ne: „...nu mai sunteti straini si locuitori vremelnici, ci sunteti impreuna - cetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu. Ziditi fiind pe   
Miercuri , 16 August , 2023
Proiectul Eparhial „Icoana Maicii Domnului în casa omului”
Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop Iustin, Departamentul Comunicatii Media-Online din cadrul Sectorului Cultural si Comunicatii Media al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului lanseaza Proiectul Eparhial „Icoana Maicii Domnului in casa omului”.
Miercuri , 16 August , 2023
Hramul Schitului „Schimbarea la Față” din Baia Mare
Duminica, 6 august 2023, de praznicul Schimbarii la Fata a Domnului, Preasfintitul Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie la singurul schit ortodox din municipiul Baia Mare cu hramul „Schimbarea la Fata”, fiind inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Cu acest prilej, Preasfintia Sa a binecuvantat demisolul lacasului de cult pentru slujirea Sfintei Liturghii   
Marţi , 06 Iunie , 2023
TREI TINERI NEOTESTAMENTARI
„Ca sa fii om intreg, atatea sunt necesare...Sa stii un izvor in care sa-ti speli sufletul de tristete, de oboseala si de moarteˮ, scria Geo Bogza. Intrucat traim aceste vremuri in care se duce - de catre puterile intunericului - o lupta mare si vicleana impotriva tinerilor, m-am gandit sa punem inaintea ochilor sufletesti ai parintilor si ai tinerilor nostri chipuri a trei tineri neotestamentari, care au gasit acest   
Luni , 27 Noiembrie , 2023
141 de ani de la nașterea lui Aurel Vlaicu
Aurel Vlaicu (n. 6/19 noiembrie 1882, Bintinti, azi Aurel Vlaicu, Hunedoara - d. 13 septembrie 1913, langa comuna Banesti, Prahova) a fost un inginer mecanic, inventator, constructor de avioane, aviator.
Luni , 20 Noiembrie , 2023
11 noiembrie: Semnarea Armistițiului de Pace din Primul Război Mondial.
La 11 noiembrie 1918, in suburbia Parisului, in padurea Compiegne a fost semnat armistitiul de incetare a ostilitatilor dintre Antanta si Puterile Centrale, armistitiu prin care se incheia Primul Razboi Mondial desfasurat intre 1914 si 1918.
Luni , 06 Noiembrie , 2023
29 octombrie: Începutul domniei lui Constantin Brâncoveanu
La data de 29 octombrie a anului 1688 si-a inceput domnia unul dintre cei mai apreciati domni ai Țarii Romanesti, Constantin Brancoveanu.
Luni , 23 Octombrie , 2023
99 de ani de la nașterea Părintelui Arhimandrit Dometie Manolache
Parintele Dometie s-a nascut in satul Marculesti, la poalele Muntilor Panatau (judetul Buzau) la 15 octombrie 1924.
Luni , 13 Noiembrie , 2023
1 noiembrie: Intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia
Intrarea triumfala in Alba Iulia a lui Mihai Viteazul impreuna cu oastea sa, la 1 noiembrie 1599, la trei zile dupa biruinta de la Selimbar, a reprezentat apogeul politic si militar al acestui mare voievod roman.
Luni , 16 Octombrie , 2023
10 octombrie: Succedarea la tronul României a regelui Ferdinand.
La 10 octombrie 1914, printul Ferdinand succeda la tronul Romaniei, dupa moartea regelui Carol I. Trebuie amintit ca viitorul rege Ferdinand a fost al doilea fiu al printului Leopold de Hohenzollern si nepotul de frate al regelui Carol I al Romaniei.
Luni , 09 Octombrie , 2023
5 Octombrie: Moartea Părintelui profesor Dumitru Stăniloae
In 5 octombrie 1993, a murit la Bucuresti, Parintele profesor Dumitru Staniloae, considerat unul dintre cei mai importanti teologi ortodocsi si ganditori crestini din lume.
Marţi , 31 Octombrie , 2023
AUR propune o administrație locală și centrală mai suplă
Presedintele Aliantei pentru Unirea Romanilor, George Simion, a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca AUR considera ca este momentul pentru o schimbare in Romania in ceea ce priveste organizarea teritoriala.
Miercuri , 27 Septembrie , 2023
George Simion: Denunţăm faptul că nu se impozitează cu 1% marii contribuabili, aşa cum s-a anunţat
Presedintele AUR, deputatul George Simion, a afirmat ca marii contribuabili nu vor fi impozitati cu 1%, asa cum s-a anuntat, sustinand ca este o formula de calcul 'mai complicata', care nu inglobeaza 'sub nicio forma', la nicio multinationala, acest procent.
Luni , 18 Septembrie , 2023
Țara arde, PSD o vinde bucată cu bucată, acuză liderul AUR George Simion
Țara arde, PSD o vinde bucata cu bucata, acuza liderul AUR George Simion, care comenteaza transferarea spitalelor CFR catre administratii locale.
Sambătă , 16 Septembrie , 2023
Liderul AUR George Simion: Soluția pentru medicii rezidenți trebuie să vină din ambele părți implicate
Solutia pentru medicii rezidenti trebuie sa vina din ambele parti implicate, atentioneaza presedintele AUR, George Simion.
Vineri , 15 Septembrie , 2023
AUR exclude orice formă de alianță cu partidele aflate la putere
Alianta pentru Unirea Romanilor anunta ca participantii la Conferinta Nationala dedicata alegerilor din 2024 au decis ca formatiunea nu va face nicio coalitie de guvernare cu PNL sau PSD la alegerile din 2024.
Joi , 07 Septembrie , 2023
George Simion: În turul doi al alegerilor prezidenţiale vor fi reprezentanţii PSD şi ai AUR
Liderul AUR, George Simion, a declarat, la Ploiesti, ca in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2024 vor fi reprezentantii PSD si ai AUR, punctand ca partidul pe care il conduce 'nu bate palma cu sistemul'.
Marţi , 14 Noiembrie , 2023
George Simion: Proiectul AUR are la bază 4 piloni - națiunea română, familia, libertatea și credința creștină.
George Simion, presedintele AUR, a facut cateva declaratii extreme de importante in cadrul conferintei extraordinare de presa organizata de AUR.
Miercuri , 01 Noiembrie , 2023
Proiect cofinanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență Comunicat de presă
Anunt lansare proiect „Realizarea unei noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solara pentru SC AGROMEC SRL”
Joi , 26 Octombrie , 2023
Prelungire apel de selecție M6/6B
Crearea infrastructurii sociale pentru populatia rurala EURI
Luni , 06 Noiembrie , 2023
Revoluția taxelor și impozitelor
Noile taxe pe care si-a asumat raspunderea Guvernul Ciolacu si pe care Klaus Iohannis le-a promulgat, au aparut in Monitorul Oficial sub denumirea de Legea 296/2023.
Luni , 18 Aprilie , 2022
Guvernul a lansat pachetul „Sprijin pentru România”
Anul 2022 s-a dovedit a fi unul al problemelor economice, sociale, din cauza razboiului din Ucraina si a pandemiei. Cresterea pretului la energie electrica si gaz metan a dus la scumpiri in lant atat in zona productiva, cat si in servicii. Transportatorii au fost nevoiti sa ridice preturile, de aici noi scumpiri la alimente si la tot si la toate.
Luni , 28 Februarie , 2022
Sprijinirea sectorului IMM-urilor, o prioritate a programului liberal
Cristian Niculescu- Țagarlas: „Sprijinirea intreprinde­rilor mici si mijlocii reprezinta o prioritate a Programului actual de guvernare, iar pentru a creste gradul lor de contributivitate, ca urmare a cresterii economice si crearii de noi locuri de munca, IMM-urile trebuie sa aiba un acces mai mare la fondurile pentru investitii”.
Luni , 28 Februarie , 2022
Risipa alimentară adusă în discuție de deputatul PNL Florin Alexe, într-o întâlnire on-line cu mai mulți parlamentari din Republica Moldova
Deputatul liberal, Florin Alexe, a avut o intalnire on-line foarte productiva cu mai multi parlamentari din Republica Moldova si reprezentanti ai Bancii de Alimente Moldova.
Luni , 16 August , 2021
Maramureșul, campion la insolvență
Potrivit ultimei editii a raportului KeysFin Macro Update, mediul de afaceri romanesc ramane in continuare incert, ca urmare a impactului economic pe care il poate avea un posibil val patru al pandemiei de COVID-19, precum si a expirarii masurilor de stimulare fiscala si a cresterii presiunilor inflationiste. Analistii KeysFin estimeaza o crestere cu aproximativ 7% a economiei, dupa ce anul 2020 a fost marcat de o scadere cu   
Luni , 06 Noiembrie , 2023
Echipa de paramedici de la ISU Baia Mare a reprezentat România la Campionatul Mondial de descarcerare și prim ajutor în traumă ( World Rescue Challenge)
La Campionatul Mondial de descarcerare si prim ajutor in trauma, desfasurat zilele trecute in Insulele Canare, la Lanzarote, Romania a fost reprezentata la cel mai inalt nivel de echipa de paramedici de la ISU Baia Mare...
Luni , 17 Iulie , 2023
Să medităm cu luare aminte în rolul cărui personaj din pilda samarineanului milostiv suntem?!
Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, cu binecuvantarea si purtarea de grija a Preasfintitului Parinte IUSTIN, Episcopul Maramuresului si Satmarului, este partener in cadrul proiectului „Biserica alaturi de comunitatile marginalizate din teritoriul GAL Mara-Gutai”.
Miercuri , 19 Aprilie , 2023
Pelerinaj și pelerin... creștin Pelerinajul este întâlnirea omului cu Dumnezeu!
Pelerinajul religios este o cautare in lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta: „Imparatia lui Dumnezeu”, despre care Domnul nostru Iisus Hristos a spus: „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu” (Matei 6, 33), dar si: „Imparatia Mea nu este din lumea aceasta” (Ioan 18, 36).
Luni , 27 Martie , 2023
„Casa Gaie”, Bozânta Mare - peste 170 de ani de povești, trăiri și amintiri
Povestea casei Gaie a inceput in urma cu peste 170 de ani in localitatea Bozanta Mare, „cum intrai in sat, de catre Tautii-Magheraus, prima ulicioara in dreapta”. Specifica zonei etnografice Chioar, casa a fost construita la jumatatea secolului al XIX-lea, in anul 1847. Monumentul de arhitectura traditionala a adapostit de-a lungul timpului generatii care s-au nascut, au copilarit si au crescut in casuta care astazi poate   
Luni , 21 Noiembrie , 2022
Mănăstirea Scărișoara Nouă - o Catedrală a Vestului
Istoria este arhitectul vasal doar adevarului. Ea se hraneste cu destine; uneori, chiar cu ale noastre! Alteori, numai cu cioburile acestora, dar oricum le compune, le aranjeaza in asa fel incat ecranul postumitatii noastre devine un vitraliu, in care ne regasim cu totii reprezentati. Este un fel de a ne asuma viitorul pentru urmasi, de a ne stramuta de la persoana intai singular, la persoana intai plural, de a ne regasi in   
Luni , 10 Octombrie , 2022
La protestul AUR au fost 200 de maramureșeni
Cateva mii de oameni s-au strans, in urma cu o sapta­mana, in Piata Universitatii, la mitingul organizat de AUR. Organizatorii au spus ca este protestul poporului roman. Aceasta manifestare a fost initiata dupa ce au inceput sa vina tot mai multe facturi uriase pentru energie, in toata tara. Liderii AUR au mobilizat filialele de partid, au chemat membrii si simpatizantii partidului in Bucuresti pentru a protesta impotriva   
Luni , 05 Septembrie , 2022
Alfabetul veșniciei - cărările satului maramureșean
Odata cu consolidarea asezarilor umane, in special a satelor, pe langa arterele mari, indatinate, s-a mai realizat o urzeala de cai de comunicatie, de legaturi, care duceau sau se desprindeau, la randul lor, din unele mai importante. Ele se rasfirau, apoi, pana la un „strut de case”, la o icoana de loc, la vreun ciuroi sau la izvoare mai importante, la vreo moara, la un schit, la trecatorile de peste dealuri sau munti si   
Luni , 13 Noiembrie , 2023
ARTIȘTI ȘI TOPOSURI. Un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021 (XIV) 11.COLECȚIONISMUL LA BAIA MARE
COLECȚIONISMUL la Baia Mare. Progresele inregistrate in economia baimareana in a doua jumatate a veacului al XIX-lea, in special trecerea la exploatatii bazate pe mecanismele financiare capitalizante...
Luni , 30 Octombrie , 2023
ARTIȘTI ȘI TOPOSURI. Un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021 (XII) PODUL VIILOR
Poarta de intrare/ iesire inspre/ dinspre perimetrul vechiului oras medieval Baia Mare, PODUL VIILOR a devenit unul dintre motivele („toposurile”) picturale de mare succes public ...
Luni , 23 Octombrie , 2023
ARTIȘTI ȘI TOPOSURI
Un compendiu de istorie culturala in imagini a Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021 (XI) 8.ATELIERELE DE CREAȚIE ȘI EDUCAȚIONALE: 2. Atelierele de drept public
Luni , 02 Octombrie , 2023
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Contemporani (I)
1. Walter FRIEDRICH (II) Nascut in 13.07.1931, Ludus (jud. Mures) – decedat in 1996, Baia Mare (Maramures) / grafician, pictor si educator roman
Luni , 25 Septembrie , 2023
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Contemporani (I)
1. Walter FRIEDRICH (I) Nascut in 13.07.1931, Ludus (jud. Mures) – decedat in 1996, Baia Mare (Maramures) / grafician, pictor si educator roman
Luni , 18 Septembrie , 2023
ARTIȘTI ȘI TOPOSURI. Un compendiu de istorie culturală în imagini a Centrului Artistic Baia Mare 1896-2021 (VI)
INVAȚAMANTUL ARTISTIC: – 2. Sezoanele baimarene ale „Școlii private de pictura Simon Hollosy” de la Munchen: 1896-1901
Luni , 21 August , 2023
Iulie-august - număr dublu al Revistei de Cultură „Nord Literar”
A aparut numarul pe iulie-august al Revistei de Cultura „Nord Literar”. Un numar dublu, cu 24 de pagini, cu un continut bogat, ca o invitatie sincera la lectura pentru iubitorii de literatura si nu numai.
Joi , 31 August , 2023
Au început înscrierile pentru examenul de admitere la Asistență medicală generală, centrul de pregătire Baia Mare
UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca va organiza in premiera examen de admitere in ciclul universitar de licenta, sesiunea septembrie 2023, la programul de studiu Asistenta medicala generala cu centrul de pregatire la Baia Mare.
Luni , 30 Ianuarie , 2023
Legea Educației sau gâlceava eternelor schimbări
Se schimba sistemul de invatamant. Din nou. Noile Legi ale Educatiei ar trebui sa fie gata pana in 1 februarie, apoi proiectele ar urma sa treaca prin Guvern pana la 15 februarie, iar Parlamentul sa le aprobe pana pe 15 martie. Insa, actele normative cuprind o serie de prevederi controversate, motiv pentru care sunt contestate de aproape toata lumea, fiind catalogate drept „mai proaste decat forma initiala”. Oricum,   
Marţi , 05 Iulie , 2022
O vară plină la Scoala din comuna Remetea Chioarului
Obiectivul general al Proiectului „Școala Comunitatii Remetea Chioarului” este reducerea si prevenirea abandonului scolar si promovarea accesului egal la invatamantul prescolar, primar si secundar pentru toti copiii apartinand zonei rurale Remetea Chioarului.
Luni , 23 Mai , 2022
Magia cifrelor și literelor, la Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Baia Mare
Școala Gimnaziala „George Cosbuc” din Baia Mare este una dintre institutiile de invatamant de mare prestigiu din Maramures. Infiintata in 1969, a devenit in scurt timp o scoala-etalon, cunoscuta sub denumirea Școala Nr.14. Din 1999, primeste denumirea de „George Cosbuc”, iar in 2004 i se decerneaza titlul de Școala Europeana. Titlul a fost reacordat in 2010, ca urmare a eforturilor parteneriale sustinute, a   
Marţi , 31 August , 2021
O carieră remarcabilă, o vocație nedezmințită Dr. ing. Nicolae Bud, ales membru al Academiei de Științe Tehnice din România
Un eveniment recent a readus in prim-plan modul in care comunitatea stiintifica inginereasca isi intareste randurile si se implica tot mai profund in complicatele demersuri menite sa determine rezolvarea problemelor majore ale tarii in prezent si intr-o larga perspectiva. Ne referim la Adunarea Generala a Academiei de Știinte Tehnice din Romania (ASTR). Cu acest prilej, au fost alesi noi membri ai acestui inalt for   
Vineri , 18 Iunie , 2021
Victorie de etapă în „războiul” educației sexuale
Dupa un an de „razboi rece”, modificarea Legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care regle­menteaza printre altele educatia sexuala in scoli si care incerca sa elimine acordul parintilor, a fost respinsa. Deocamdata, doar in Comisia de munca, Familie si Protectie Sociala din Senat, dar votul dat saptamana trecuta este esential pentru votul in plen.
Vineri , 07 Mai , 2021
Activități inedite la Școala „Octavian Goga” Baia Mare
Proiectul educational ”The ABC of Wonders – knowing our heritage”, parte a Programului european Erasmus+
Luni , 30 Octombrie , 2023
Caravana Medicală AUR a încheiat cu succes cea de-a 15- a săptămână de activitate
Caravana Medicala AUR, un proiect de amploare initiat de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), a incheiat cu succes cea de-a 15-a saptamana de activitate.
Luni , 07 August , 2023
Compartimentul de Gastroenterologie funcționează într-un spațiu nou, modern, adaptat nevoilor pacienților
In cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare sunt internati sau sunt consultati in regim ambulatoriu bolnavi cu suferinte ale aparatului digestiv (esofag, stomac, intestin, pancreas, ficat) care, ]n perioada spitalizarii, beneficiaza de investigatii complexe si de tratament specific.
Luni , 27 Martie , 2023
LABORATOR DE MEDICINĂ FIZICĂ ȘI RECUPERARE MEDICALĂ
Medicina fizica si recuperare medicala, cum este denumita in prezent specialitatea de recuperare medicala, se ocupa cu preventia, diagnosticul, tratamentul si managementul reabilitarii persoanelor de toate varstele care prezinta afectiuni, dizabilitate si comorbiditati.
Luni , 10 Octombrie , 2022
De Ziua Mondială a Inimii „PROMITE-ŢI CĂ VEI TRĂI SĂNĂTOS”
Incepand din anul 2000, in fiecare an, in 29 septembrie, la initiativa Federatiei Internationale a Inimii (F.I.I.) si sub patronajul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), se sarbatoreste in toata lumea ZIUA MONDIALA A INIMII.
Luni , 11 Iulie , 2022
Melidava - profesionalism și suflet
„Melidava e un spatiu, real si virtual, care in acest moment insumeaza o experienta de mai bine de 25 de ani in plante me­dicinale si produse ale stupului, ca suport pentru medicina naturista, si are ca expresie concreta azi o societate”.
Luni , 30 Mai , 2022
Imunitatea şi implicaţiile sale în apărare şi întreţinere
Cu totii stim care este sistemul digestiv si, in linii mari, cum functioneaza. Intelegem sistemul cardiovascular ca pe o pompa cu vasele ei transportatoare, ii stim localizarea. Cunoastem cum se desfasoara respiratia, de la plamani pana la celule. Dar cati dintre noi pot explica, intr-o imagine limpede, unde este localizat sistemul imunitar, elementele sale componente, ce functii si relatii are el?
Luni , 16 Mai , 2022
O nouă premieră chirurgicală la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: artroplastie de genunchi cu proteze totale
Sectia de Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare a marcat o noua premiera chirurgicala, artroplastia de genunchi cu proteze totale.
Marţi , 19 Martie , 2013
Rezistenţa armată anticomunistă
Numarul fostilor detinuti politici si ai celor ucisi de securitate ramane si azi incert. Cert e insa faptul ca, dintre toate popoarele ocupate de sovietici, Romania a avut cea mai ampla, mai indelungata si mai sangeroasa rezistenta anticomunista. Taria opozantilor e data si ferocitatea terorii dezlantuite de securitate. Nicaieri nu s-au pus in practica experimente la fel de diabolice ca si cel de la Pitesti.
Marţi , 19 Martie , 2013
Eroul de la poalele Codrului
10 ani de rezistenta impotriva comunismului, a minciunii, lasitatii si nedreptatii * Un om ridicat de mentalul colectiv la nivel de legenda * O poveste ca-n filme, care demonstreaza ca nu toti oamenii din acest colt de tara au fost „cozi de topor”, „Iude” si „lasi” * Vasile Blidaru, unul dintre cei mai temuti luptatori anticomunisti din tara, care, in plina teroare rosie, a demonstrat ca exista totusi o particica   
Marţi , 19 Martie , 2013
„Vasile Blidaru constituie cu adevărat o personalitate istorică”
Interviu cu Teodor Ardelean, directorul „Bibliotecii Judetene Petre Dulfu” Vazand cat de putin e reliefata o pagina importanta de istorie - Vasile Blidaru, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” a pornit, impreuna cu o echipa de profesionisti, o munca uriasa de adunare si sinteza de date, pentru a realiza o carte-document dedicata eroului Blidaru, care va fi finalizata probabil in toamna acestui an.
Marţi , 19 Martie , 2013
Rezistenţa anticomunistă din Ucraina, studiu de caz: Armata lui Bandera
Armata Insurectionala Ucraineana a fost una dintre cele mai ample miscari anticomuniste, fondata in 1942 de Roman Shuhevici si Stepan Bandera. UPA era ramura inarmata a Organizatiei Nationalistilor Ucraineni si avea ca obiectiv crearea unui stat independent. Cat timp a existat, UPA a luptat cu forte ale unor diferiti adversari: fortele naziste, sovieticii, autoritatile poloneze. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi   
Joi , 21 Februarie , 2013
64 de ani de la colectivizare - Argumentele terorii
Dupa acapararea si consolidarea puterii, in 1949 comunistii s-au lansat in ceea ce avea sa fie cea mai lunga, mai dificila si mai criminala campanie de inginerie sociala implementata in Romania comunista: colectivizarea agriculturii. Scopul declarat al colectivizarii era modernizarea agriculturii romanesti si introducerea structurilor socialiste la sate.
Joi , 21 Februarie , 2013
Etapele colectivizării
Procesul de colectivizare a inceput violent in martie 1949, cu decretul 84/2 martie 1949, prin care se expropriau proprietatile mai mari de 50 ha. Decretul a intrat efectiv in vigoare chiar din noaptea urmatoare, fiind aplicat pe loc. Proprietarii au fost luati noaptea din casele lor si li s-a fixat, ilegal, domiciliu fortat in diverse localitati.
Joi , 21 Februarie , 2013
Decizia politică a colectivizării
Motivata in primul rand de imperative politice si nu de considerente economice, reforma agrara din 23 martie 1945 nu a avut drept scop consolidarea micii proprietati, ci distrugerea marilor proprietati agricole. Dupa infaptuirea reformei agrare, comunistii continuau sa pastreze o tacere ostentativa in legatura cu planurile lor de colectivizare a agriculturii, pozand, tactic, in aparatori ai proprietatii taranesti. Spre   
Luni , 26 Noiembrie , 2012
REFLECŢII
Citind ,, Jurnalul fericirii” si apoi aceasta carte intitulata: ,,Monolog polifonic” , a lui N. Steinhardt, si gandindu-ma la calvarul inchisorii pe care l-a suportat Steinhardt, imi face impresia ca Steinhardt a dorit voluntar parca sa urce acest calvar al suferintei si l-a provocat cu placere, autoflagelandu-se cu o paradoxala placere.
Luni , 26 Noiembrie , 2012
“Acum ştiu, am aflat şi eu…”
Vine mereu in istorie o clipa cand cei care afirma ca doi plus doi fac patru sunt pedepsiti cu moartea...
Luni , 26 Noiembrie , 2012
N. Steinhardt despre Maramureş
„Maramuresul, neindoios, nu e numai o expresie geografica, numele purtat de una din cele mai pitoresti, mai atragatoare si mai frumoase regiuni ale tarii. Nu e numai tinutul cu absolut originale si supraabundent daruite cu gratie constructii din aceasta parte a Europei.
Luni , 26 Noiembrie , 2012
MONAHUL NICOLAE DELAROHIA CĂRTURARUL MĂRTURISITOR
Nascut in comuna Pantelimon de la marginea Bucurestiului, in vara anului 1912, intr-o familie evreiasca ce facea parte din mica burghezie a vremii, Nicu Aureliu Steinhardt a primit din copilarie o educatie aleasa. Tatal sau, Oscar Steinhardt, era inginer cu o inalta pregatire profesionala si intelectuala, cu studii facute in Elvetia la Zurich, unde fusese coleg cu Albert Einstein, fapt pentru care a tinut ca si unicul sau   
Duminică , 25 Noiembrie , 2012
Jurnalul eroismului şi-a sfinţeniei
Nascut evreu, intelectual pur si mai degraba agnostic, este condamnat in lotul “Noica-Pillat” si, in cea mai crunta suferinta, ajunge sa guste din fericire si sa afle, asemeni lui Pascal, ca “inima are ratiuni pe care ratiunea nu le poate intelege”. Era fericirea martirului modern, bucuros sa sufere pentru Dumnezeu. Nicolae Steinhardt a stiut, asemeni lui Don Quijote, sa vada un castel intr-o carciuma prapadita si sa   
Duminică , 25 Noiembrie , 2012
Camera 18 Jilava. Începutul fericirii
Izolat, inchis, in suferinta fizica si lipsit de orice fel de drepturi si bunuri materiale, Nicolae Steinhardt gaseste in Camera 18 a Inchisorii Jilava Libertatea absoluta si fericirea. La 15 martie 1960, in inchisoarea Jilava, ieromonahul basarabean Mina Dobzeu il boteaza intru Iisus Hristos, nas de botez fiindu-i Emanuel Vidrascu (coleg de lot, fost sef de cabinet al maresalului Antonescu), iar ca martori ai tainei participa   
Luni , 23 Octombrie , 2023
Vasile Goldiș și Maramureșul
Motto: „Ne inchinam cu smerenie maritului Rasarit si salutam cu mindrie iubita noastra natiune.
Marţi , 14 Iunie , 2022
Evadarea de la Cavnic – 6 iunie 1953
La 6 iunie 1953, s-a produs o spectaculoasa evadare dintr-o colonie de munca in care lucrau detinuti politici. Este vorba despre evadarea a 14 detinuti care lucrau la mina de plumb Cavnic. Extraordinar si de neinteles pentru Securitate a fost ca, in aceeasi zi, cu cateva ore mai devreme, trei detinuti de la mina Valea Nistrului au reusit si ei sa evadeze. Evadarea de la Cavnic este spectaculoasa si prin faptul ca unii dintre   
Miercuri , 22 Septembrie , 2021
Spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial Armata rusească a măturat Baia Mare. A fost începutul pandemiei roșii
Baia Mare a intampinat armata sovietica, spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu teama, cu temeri, cu frica. Rusii au „ocupat” orasul fara menajamente, fara ordine, fara scrupule. A urmat o perioada destul de scurta, in care baimarenii au servit armata eliberatoare cu mancare si tot ce au dorit soldatii rusi. A fost un interval destul de tulbure, despre care nu se stie prea multe. Am incercat sa aflam ce s-a   
Luni , 05 Iulie , 2021
O istorie ilustrată a orașului Baia Mare: 1800-1950
In ultimii ani s-a vorbit despre importanta orasului Baia Mare in contextul unei posibile regionalizari. S-a spus ca municipiul de pe Sasar este un oras care s-a dezvoltat dupa industrializarea comunistilor.
Luni , 05 Iulie , 2021
O istorie ilustrată a orașului Baia Mare: 1800-1950
(Urmare din paginile 2-3)
Luni , 02 Decembrie , 2019
Congresul victoriei definitive a socialismului
Era toamna lui 1989. O toamna in care se numarau „maretele realizari” si actiunile de propaganda pentru iubitul conducator. Primul eveniment maret, considerat ca o ultima repetitie inainte de Congresul al XIV-lea, era aniversarea de 45 de ani de la „victoria revolutiei de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista de la 23 august 1944”.
Luni , 02 Decembrie , 2019
Ultimele zvâcniri P.C.R. în Maramureş
Luna decembrie debuteaza pentru organizatia maramureseana P.C.R. cu alegerea deputatilor in Marea Adunare Nationala si in consiliile populare. Astfel, de la campanie, la conferintele precipitate cu „preaiubitul conducator”, Comitetul judetean de partid a avut o luna plina. Ultima din istoria sa odioasa.
Luni , 27 Noiembrie , 2023
Gazeta de Maramureș nr. 1048 / 25 noiembrie - 1 decembrie 2023
Gazeta de Maramures nr. 1048
Luni , 30 Octombrie , 2023
Gazeta de Maramureș nr. 1044 / 28 octombrie - 3 noiembrie 2023
Gazeta de Maramures
Luni , 23 Octombrie , 2023
Gazeta de Maramureș nr. 1043 / 21 octombrie - 27 octombrie 2023
Gazeta de Maramures nr. 1043
Luni , 16 Octombrie , 2023
Gazeta de Maramureș nr. 1042 / 14 octombrie - 20 octombrie 2023
Gazeta de Maramures nr. 1042
Luni , 09 Octombrie , 2023
Gazeta de Maramures nr. 1041 / 07 octombrie - 13 octombrie 2023
Gazeta de Maramures nr. 1041
Luni , 02 Octombrie , 2023
Gazeta de Maramures nr. 1040 / 30 septembrie - 6 octombrie 2023
Gazeta de Maramures nr. 1040 / 30 septembrie - 6 octombrie 2023
Luni , 20 Noiembrie , 2023
Gazeta de Maramureș nr. 1047 / 18 noiembrie - 24 noiembrie 2023
Gazeta de Maramures nr. 1047
Luni , 07 Decembrie , 2020
Alegerile parlamentare 2020, în date și cifre
In ziua de Sf. Nicolae, una dintre marile sarbatori or­to­doxe, sunt organizate ale­ge­rile parlamentare. Ro­manii sunt asteptati la urne sa-i aleaga pe deputatii si senatorii din Parlamentul Romaniei pentru urmatorii pa­tru ani. Ca si alegerile locale si ale­­- gerile parlamentare, se vor des­fasura in conditii speciale, impuse de actuala stare epidemio­logica. In urma votului vor fi alesi 136 de senatori si 329 de   
Joi , 03 Decembrie , 2020
Peste 30% din banii alocați pentru drumurile expres în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt destinați drumurilor expres din Maramureș
Drumurile expres Baia Ma­re - Jibou si Baia Ma­re - Satu Mare be­ne­ficiaza de cea mai mare alocare din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) la capitolul drumuri expres, conform documentului lansat saptamana trecuta de Guvernul liberal.
Joi , 03 Decembrie , 2020
Liberalii maramureșeni au onorat Ziua Națională a României la Șișești
Echipa PNL Maramures pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie impreuna cu Ionel Bogdan, presedinte PNL Mara­mures, au fost de 1 Decembrie la Șisesti, la Biserica Unirii tuturor Romanilor si la Casa Memoriala „Vasile Lucaciu”, unde au pus o coroana de flori in semn de apreciere si pretuire pentru sacrificiile si curajul de care au dat dovada inaintasii nostri.
Joi , 03 Decembrie , 2020
Gabriel Zetea (PSD): „Guvernul PNL atacă sectoarele construcții și IT”
IT-istii si constructorii sunt noile tinte ale Guvernului PNL. Dupa alegeri, PNL va taia facilitatile pentru aceste doua domenii cheie ale economiei, care contribuie cu 12% la Produsul Intern Brut, sustine presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea, candidatul Partidului Social Democrat Maramures pentru Camera Deputatilor la alegerile din 6 decembrie.
Joi , 03 Decembrie , 2020
Sorin Vlașin: PSD lansează campania „Votezi ca să te salvezi!”
„Ii indemnam pe toti cetatenii Romaniei sa vina la vot! Votul din 6 decembrie e mai important decat oricand!”…
Marţi , 01 Decembrie , 2020
Guvernul PNL a lansat Planul Național de Redresare și Reziliență: cum vor fi cheltuite cele 30 de miliarde de euro de la UE
Guvernul PNL a lansat Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in prezenta premierului Ludovic Orban si a altor membri ai executivului.
Marţi , 01 Decembrie , 2020
Sorin Vlașin (PSD): „PSD promite creșterea nivelului de trai pentru toți românii”
Fondul National de Dezvoltare Locala (FNDL) va insemna o alocare de 3 miliarde de lei - alocari sau imprumuturi din fonduri U.E prin Planul de redresare si rezilienta - directionati pe urmatoarele componente: retele de alimentare apa/canalizare, reabilitare drumuri, strazi, poduri, pasaje, constructie/modernizare baze sportive, constructie/modernizare centre, camine culturale.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Habra, legenda bisericii îngropate şi a clopotelor care răsună din adâncuri
Manastirea Habra cu hramul 'Invierea Domnului' se afla pe locul numit din vechime 'Habrul' in hotarul comunei Grosi, dincolo de dealurile care marginesc spre miazazi orasul, in peisajul minunat al Tarii Chioarului.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Savantul care a fondat Laboratorul de cercetări în electroliza metalelor din Bucureşti
Savantul Iosif Lingvay, fondatorul Laboratorului de cercetari in electroliza metalelor din Bucuresti, s-a nascut la Sighetu Marmatiei, la 25 februarie 1949, dintr-o veche familie innobilata in anul 1649 de catre principele Rakoczi Gyorgy II.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Omul-enciclopedie
Prof. univ. dr. Marius PORUMB, membru corespondent al Academiei Romane din anul 1993, este unul dintre istoricii de arta de mare prestigiu ai Romaniei, avand o opera impresionanta, cladita pe parcursul a patru decenii de cercetari si munca asidua. O personalitate distinsa cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, apoi Cavaler al Artelor si Literelor al Republicii Franceze, Crucea Transilvana BOR, Cetatean de   
Marţi , 05 Februarie , 2013
Modelând veşnicia
Invatand de la parinti meseria de olar, Cornel Sitar practica de o viata mestesugul de ceramist. Din mana sa ies vase, farfurii si cani din ceramica, realizate si pictate manual cu motivele din regiunea Baii Mari (motive avimorfe sau fitomorfe, dar si motive simple, spirale etc.). Culorile utilizate sunt: rosu (culoarea naturala a ceramicii), albastru (obtinut din cobalt) si alb.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Hust, vechea perlă a coroanei Maramureşului
Hust. Un nume cu rezonanta pentru istoria Maramuresului, o perla a Maramuresului medieval, care a servit, pe rand, drept castel, temnita si bastion de aparare.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Covorul fermecat al Victoriei Berbecaru
Cand spui covoare traditionale, spui Botiza si Victoria Berbecaru. Una dintre cele mai desavarsite tesatoare maramuresene a reusit sa duca tehnica straveche peste tot in lume. Si, mai mult, s-o pastreze si s-o transmita in forma nealterata tinerei generatii.
Marţi , 05 Februarie , 2013
Rodica Dunca, incredibila poveste a unei campioane
Colega de generatie cu Nadia Comaneci, Rodica Dunca a fost o valoare incontestabila si are un palmares de invidiat. In prezent este prim-solista a trupei de revista a Teatrului din Baia Mare.
Miercuri , 27 Septembrie , 2023
PRELUNGIRE APEL DE SELECȚIE – M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populaţia rurală - EURI
Asociatia GAL Valea Somesului anunta prelungirea primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru Masura M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populatia rurala lansata in perioada 20.04.2023-31.05.2023, cu prelungire 1 pana la data de 30.06.2023,cu prelungire 2 pana la data de 31.08.2023, cu prelungire 3 pana la data de 29.09.2023 pana la data de 27.10.2023.
Marţi , 26 Septembrie , 2023
Altfel de apartament, în vilă, în selectul cartier Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca
Apartament cu 3 camere de vanzare in cartierul linistit si select Andrei Muresanu.
Marţi , 19 Septembrie , 2023
Anunt public
Autorizatie de mediu pentru activitatea de crestere bovine
Luni , 28 August , 2023
PRELUNGIRE APEL DE SELECȚIE – M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populaţia rurală - EURI
Asociatia GAL Valea Somesului anunta prelungirea primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru Masura M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populatia rurala lansata in perioada 20.04.2023-31.05.2023, cu prelungire 1 pana la data de 30.06.2023,cu prelungire 2 pana la data de 31.08.2023, pana la data de 29.09.2023.
Marţi , 08 August , 2023
ANUNŢ PUBLIC privind decizia etapei de încadrare
SC UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE SRL, cu sediul in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures, titular al proiectului „Centrala fotovoltaica UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE”
Marţi , 08 August , 2023
ANUNŢ PUBLIC privind decizia etapei de încadrare
SC UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE SRL, cu sediul in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures, titular al proiectului „Centrala fotovoltaica” propus a fi amplasat in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures,
Joi , 03 August , 2023
Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu
SC UNIVERSAL ALLOY CORPORATION EUROPE SRL, cu sediul in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de emitere a acordului de mediu, pentru proiectul ”Centrala fotovoltaica” propus a fi amplasat in comuna Dumbravita, sat Dumbravita, nr. 244A, judetul Maramures.
Marţi , 28 Noiembrie , 2023
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în urma implementării proiectului pentru SILVA NOBILIS
Proiectul “Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in urma implementarii proiectului pentru SILVA NOBILIS”, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020, cod SMIS 2014+ 161708 este implementat de catre SILVA NOBILIS SRL si are o valoare totala de 903,152.53 lei din care 485,823.12 lei reprezinta finantare nerambursabila, formata din 72,873.47 lei valoare eligibila nerambursabila din bugetul   
Miercuri , 01 Noiembrie , 2023
Comunicat de presă. Proiect cofinanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență
Anunt lansare proiect „Realizarea unei noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solara pentru SC AGROMEC SRL”
Vineri , 13 Octombrie , 2023
Comunicat de presa
Comunicat de presa
Marţi , 21 Noiembrie , 2023
Măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile
Comunicat de presa incepere implementare proiect 'Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul societatii SC RC COMRES SRL'
Miercuri , 12 Aprilie , 2023
APEL DE SELECȚIE – M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populaţia rurală - EURI
Asociatia GAL Valea Somesului anunta lansarea in perioada 20.04.2023-31.05.2023 a primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru Masura M6/6B – Crearea infrastructurii sociale pentru populatia rurala.
Miercuri , 12 Aprilie , 2023
APEL DE SELECȚIE – M7/6B – Dezvoltarea satelor - FEADR
Asociatia GAL Valea Somesului anunta lansarea in perioada 20.04.2023 – 31.05.2023 a primei sesiuni de cereri de proiecte din anul 2023 pentru Masura M7/6B – Dezvoltarea satelor
Luni , 10 Aprilie , 2023
Prefectura și Consiliul Județean. Care pe care?
Institutia Prefectului este o institutie de mare importanta intr-un judet, care, recent, a sarbatorit 159 de ani de la prima activitate desfasurata sub conducerea unui prefect. Aceasta aniversare ne reaminteste care sunt principiile si atributiile acestei institutii. ,,Nimeni si nimic nu este mai presus de lege”. Prefectul vegheaza asupra respectarii legilor, pentru ca acestea sa fie aplicate in interesul cetateanului si   

Supliment săptămânal

Editoriale

Pr. dr. Cristian Stefan pe 27.11.2023
Calea, Adevărul și Viața / Mântuitorul Hristos – împlinitorul Legii celei Vechi
Vechiul Testament contine, in afara de date despre Facerea lumii, despre originea universului, despre originea omului, date despre istoria poporului ales si indrumari morale.
Stefan Gonczi pe 27.11.2023
Dialoguri virtuale / Uniunea Europeană o piatră grea (prima parte)
Intrebare: In istoria sa moderna, Romania s-a aflat de mai multe ori in situatii dramatice care i-au pus in pericol existenta ca stat.
Nicolae Teremtus pe 27.11.2023
Colțu̕ meu / Osul puterii
Incepe o noua campanie electorala, incepe nebunia sau incepe „linistea”. Asta este intrebarea?
Ioana Lucacel pe 27.11.2023
Jenant, mișeilor! / Dăruind vei dobândi
Intr-un extraordinar text al poetului francez Henri Michaux – am dat de el de curind – este vorba de un candidat la calugarie care-i marturiseste staretului sau (abatelui) manastirii unde ar dori sa fie primit...
Teodor Ardelean pe 27.11.2023
Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (XLVI)
21 iulie 2016. Citim in „Evenimentul Zilei” din 22 iulie a.c.: Singurul roman Membru al Academiei Agricole a Frantei, omagiat la implinirea varstei de 90 de ani.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania