• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Aprilie , 2024

În timp ce autoritățile statului dorm: tatăl unui băiețel de doi ani, în judecată cu mama pentru creșterea copilului

Zilele trecute, a venit la redacție tatăl unui băiețel de câțiva anișori cu o problemă pe care nu am mai întâlnit-o în ultima perioadă. Bărbatul din fața noastră avea o privire pierdută și își freca mâinile, încercând să își stăpânească emoțiile. Nu a mai fost în situația de a vorbi cu presa și încerca să ne spună în câteva cuvinte că are o problemă. Își freca din nou palmele mari și muncite. Se vedea că este un tip care lucrează toată ziua. Dar privirea era blajină și ascundea sensibilitate.

 

Ne-a spus că se numește Vasile Țânța și că are un băiețel de doi ani jumătate cu o tânără, Roxana Micle. Copilul a rezultat dintr-o relație de concubinaj.

„În urma unei relații de aproape cinci ani, avem un copilaș de 2 ani și 7 luni. Mama copilașului a plecat de acasă încă de când avea băiețelul 4 luni. Până acum, a plecat de patru ori de acasă, lipsind cu lunile, neinteresându-se de copil. Când era cu el acasă, nu se ocupa de el, nu îl hrănea și nu îl îngrija. Mereu trebuia să pun monitoare video în casă, pentru a-l supraveghea eu de la distanță. Ultima dată când a plecat, în timp ce eu eram plecat la muncă în alt județ, a luat copilul și lucrurile lui și nu mi-a mai răspuns la telefon. După un timp, m-a sunat și mi-a spus că nu îmi voi mai vedea copilul, numai în urma unei decizii în instanță sau la notar. Am anunțat autoritățile, respectiv am sunat la 112, unde mi-au spus că nu pot face nimic. Apoi am sunat la Poliția din Baia Sprie. S-au prezentat la domiciliul meu, identificându-mă și promițând că mă anunță după ce o vor contacta pe mama, pentru a afla unde este copilul meu. Nu m-a mai contactat nimeni din partea lor. Am fost la Direcția pentru Protecția Copilului, în urma unui apel video cu mama în care copilul se plângea că s-a lovit la cap și îl doare, iar cei de la DPC au cerut doar o declarație, promițând că mă vor contacta, dar fără speranță, nu am primit niciun răspuns din partea lor. Văzând că nu rezolv nimic cu autoritățile băimărene, am încercat pe cât posibil să ajung la un punct comun cu mama copilului, însă aceasta nu se gândea la binele copilului. Copilul a lipsit în aceste trei săptămâni de la grădiniță și am luat legătura cu ea cu speranța că, dacă îl duc și îl aduc eu de la grădiniță, va reîncepe activitatea, însă fără nicio speranță. Îl ține închis în casă doar pentru a nu exista șansa să ne întâlnim pe stradă. Îi era frică să nu vină copilul la mine și să nu mai vrea la ea. Nu știu ce se întâmplă cu copilul, nu mă lasă să am deloc contact cu el. Copilul mi-a spus, când am vorbit cu el pe video, că vrea la mine și acasă unde a locuit până să îl ia maică-sa. În urma celor întâmplate, am fost nevoit să înaintez un dosar în Instanță pentru a obține tutela copilului”, a povestit Vasile Țânța. El ne-a spus că are dovezi și martori, dar dorește ca acest caz să fie făcut public, deoarece a fost surprins neplăcut de faptul că autorități ale statului nu au făcut nimic pentru a ajuta băiețelul să aibă o viață mai ușoară.

 

Bărbatul are o casă, curte și tot ce trebuie pentru un trai bun într-o localitate de lângă Baia Mare. A avut o relație cu tânăra Micle pe care nu poate să o explice. Ea era minoră când a rămas însărcinată. Copilul a fost o bucurie pentru Vasile și pentru familia lui. Din păcate, lucrurile nu au mers cum ar fi dorit ei. Pe certificatul de naștere este trecut și Vasile, în concluzie are toate drepturile pe care le conferă legea. Dar tânăra nu s-a acomodat cu statutul de mămică grijulie. A plecat și a avut relații cu alți bărbați, a povestit și mama lui Vasile. Mai mult, mama a vrut să îi facă și pașaport copilului, intenționând să plece în străinătate. Parcă am mai văzut acest film!

 

După discuția din redacție, am stat câteva momente și ne-am amintit de multele cazuri publicate de noi, în care era vorba de copii și în care actor principal era Direcția pentru Protecția Copilului. Sau faptul că această instituție nu își făcea datoria în ce privește interesul copiilor nimănui. Desigur, cazul de acum este diferit. Băiețelul are doi părinți, dar are probleme grave. Mama este acuzată că nu își face datoria de părinte.

 

Ne-am dus la prima dezbatere la Judecătoria Baia Mare. Vasile a venit însoțit de mama lui și de o prietenă de familie. Avocatul lui Vasile, o doamnă dintre cele cunoscute. La doi-trei metri era și mama băiatului. O tânără îmbrăcată cam fistichiu. A venit judecătorul și a început înfățișarea. A fost prezentată cerința tatălui și judecătorul i-a dat cuvântul mamei. A urmat un moment aiuristic, halucinant. Tânăra dădea din mâini la orice cuvânt scos. Cam dezlânat și cam pe lângă subiect. Dar ținuta și modul de vorbire l-au determinat pe judecător să îi ceară să nu tot dea din mâini.

Răspunsul tinerei Micle, la fel de halucinant: „Nu pot, așa sunt eu!”. Ciudat. A cerut, evident, angajarea de avocat și timp pentru studierea dosarului. Mai mult, a spus că nu a știut că trebuie să vină la Judecătorie, aflase cu o zi înainte. Judecătorul a verificat dosarul și i-a spus că a fost notificată, că a primit corespondență în timp util pentru a se pregăti. A dat termen peste două zile.

 

La a doua înfățișare, tânăra a venit cu avocat și cu un martor, o altă tânără îmbrăcată fistichiu. Blugi rupți. Judecătorul le-a dat cuvântul. Mama lui Vasile a explicat ce s-a întâmplat după nașterea copilului. „Nu s-a ocupat de băiat. Fiul meu s-a îngrijit de el, l-a schimbat i-a dat să mănânce. S-a ocupat tot timpul. Când nu putea, eram acolo. Ea stătea cu telefonul și vorbea cu alți bărbați. La patru luni, a plecat o perioadă de timp. A stat cu alt bărbat, tot din localitate. Multă lume știe asta. Apoi a venit acasă și a tot plecat. De patru ori. Acum, de când l-a luat, am vorbit cu băiatul nostru video și ne-a spus că îl lovește. Dădea cu pumnișorul în cap și spunea «Bum, bum, bum»”.

 

Tânăra Micle a recunoscut că a plecat când copilul avea patru luni.

„Da! Am plecat când avea patru luni. Dar nu am făcut nimic rău. Am căutat de lucru. Nu este adevărat că nu l-am îngrijit”, a spus Micle.

Martora mamei a avut o declarație de comă.

„Nu este adevărat că nu se ocupă de copil. Am văzut cu ochii mei. Nu am fost decât o dată la ea și am văzut cum îl îngrijea. În rest, nu știu, că până de curând am fost în Franța”, a spus martora.

 

Procesul a rămas în pronunțare. Înainte de închiderea ediției, a venit și soluția judecătorului.

Soluția pe scurt: Admite cererea de emitere a ordonanței președințiale formulată de reclamantul ŢÂNŢA VASILE FILIP, în contradictoriu cu pârâta MICLE VALENTINA ROXANA. Dispune ca autoritatea părintească față de minorul Ţânţa Tudor Andrei, născut la data de 20.09.2021, să fie exercitată în comun de către ambii părinţi. Stabilește locuința minorului Ţânţa Tudor Andrei, născut la data de 20.09.2021, în mod provizoriu, la locuința tatălui Ţânţa Vasile Filip. Obligă pe reclamanta Micle Valentina Roxana la plata către reclamant a sumei de 200 de lei cu titlu de pensie de întreținere în favoarea minorului Ţânţa Tudor Andrei, născut la data de 20.09.2021. Obligă pe pârâta Micle Valentina Roxana la plata către reclamant a sumei de 1000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Prezenta hotărâre îşi produce efectele până la soluționarea în mod definitiv a dosarului înregistrat pe rolul Judecătoriei Baia Mare având ca obiect exercitarea autorității părintești. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunțare.    

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.