• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 29 Octombrie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Eveniment

Vineri , 23 Octombrie , 2020
Multipla și necunoscuta activitate a Liviei Piso-Filipașcu, „Doamna Maramureșului” de Dolha și Petrova
Pentru cei ce n-au auzit inca de Livia Piso-Filipascu, sau o cunosc mult prea putin, pot afla prin aceste randuri cum ea, trecand peste egoismul atat de frecvent astazi, si-a implinit rostul vietii cu generozitate, altruism si prisosinta, ca datorie fata de neam si tara.
Vineri , 16 Octombrie , 2020
76 de ani de la Masacrul de la Moisei
In toamna anului 1944, la periferia comunei Moisei a avut loc unul dintre cele mai crunte masacre antiromanesti. Trupele maghiare aflate in retragere pe Valea Izei au omorat 29 de romani in doua case de lemn de la periferia comunei Moisei, pe drumul principal ce duce spre Borsa. Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au ramas in viata: Vasile Petrean, originar din comuna clujeana Palatca, si Vasile Ivascu, care   
Vineri , 09 Octombrie , 2020
În Episcopia Maramureşului şi Sătmarului au început conferinţele preoţeşti de toamnă
Luni, 5 octombrie 2020, in Episcopia Maramuresului si Satmarului, au inceput, sub presedintia Preasfintitului Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului, conferintele preotesti de toamna (cele de primavara nu s-au tinut din cauza pandemiei) cu titlul „Pastoratia familiei in epoca ideologiilor secularist-umaniste”. Referatul care va fi prezentat tuturor preotilor din Eparhie a fost intocmit si sustinut de Pr. Dr.   
Vineri , 02 Octombrie , 2020
Un tânăr de 17 ani a scris monografia comunei Vișeu de Jos
„Munca de documentare a durat din martie pana in iunie, iar scrierea propriu-zisa a cartii a durat din iunie pana in august. A fost o experienta placuta si ma bucur ca am putut duce la bun sfarsit aceasta carte”. (Denis Florin Nasui)
Vineri , 02 Octombrie , 2020
„Veniți cu mine sau aprind satul!”
Scriitorul Nicoara Mihali lanseaza a 61 carte, intr-un han haiducesc in marginea localitatii Budesti, volumul „Ștrifunda – veniti cu mine sau aprind satul!”. Evenimentul va avea loc in 15 octombrie, de la ora 15, la Hanul lui Cobala, unde, printre invitatii de marca se vor afla si primarii localitatilor din Maramures.
Joi , 24 Septembrie , 2020
O sâmbătă academică și cu parfum medieval
Sambata, 19 septembrie 2020, incepand cu ora 10.00, la „Centrul Documentar Expozitional al Nobilimii Romane Maramuresene” din orasul Viseu de Sus, s-a desfasurat simpozionul cu tema „Corifei, apostoli, martiri ai nobilimii maramuresene: Gavrila Iuga, Alexandru Filipascu, Livia Piso Filipascu”.
Vineri , 18 Septembrie , 2020
Toamnă cu parfum de silvoiță în satul „din inima orașului”
„Daca toamna a venit Lucrul l-am araduit. Prunele noi le-am cules De pe deal si de pe ses. Și-o sa facem silvoita La noi in sat, pe ulita”.
Luni , 14 Septembrie , 2020
Un proiect marca GAZETA: dublu eveniment editorial la Catedrala Episcopală din Baia Mare
Duminica, 20 septembrie, la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, dupa Sfanta Liturghie, va avea loc lansarea cartilor „Centenarul Recunoasterii Internationale a Marii Uniri (100 de ani de la incheierea Tratatului de la Trianon)” si „80 de ani de la Dictatul de la Viena”. In cadrul evenimentului, vor tine scurte prelegeri doua personalitati de prim rang ale culturii romanesti: Acad. Emil Burzo -   
Luni , 31 August , 2020
Întâlnire publică de informare și conștientizare
Intalnirea publica de informare si constientizare a proiectului „Planificarea managementului conservarii biodiversitatii in aria naturala protejata ROSCI0030 Cheile Lapusului impreuna cu aria naturala de interes national 2.583. Cheile Lapusului - cod SMIS 119122” la Vima Mica
Vineri , 21 August , 2020
Cascadă de evenimente culturale în cadrul Festivalului Artelor
Teatrul Ararat, primul si singurul teatru particular din Maramures, a pus in 2017 bazele unui Festival de Teatru, care ulterior s-a transformat intr-un Festival al Artelor. Acest Festival se numeste „Repere, Mituri, Identitati”. Festivalul se desfasoara avand ca partener principal Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures, din Baia Mare, cu sustinere din partea Primariei Baia Mare si a Consiliului Judetean   
Vineri , 21 August , 2020
În „Satul de pe Deal” s-a restaurat Casa Lăpuș
„Știti cum ii? Treaba nu sa gata veci in sat. Tatazua ii ce lucra si de ai gatat un lucru te apuci de altul ca ase ii.'Și daca asa spune taranul, asa spunem si noi ca si aici tot asa merge treaba. Daca ai „tomnit” un gard, te apuci de un „haizas”.

Supliment săptămânal

Editoriale

Gazeta de Maramures pe 23.10.2020
Mondo Cane
O ciuperca ciudata se simte grozav pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobil si nu fara vreun motiv. Este vorba de ciuperca neagra - Cryptococcus neoformans - fiind descoperita pentru prima data in Ucraina dupa explozia centralei nucleare langa orasul Pripyat.
Ioana Lucacel pe 23.10.2020
Jenant, mişeilor! Uniți de neîncredere
„Pana cand nu vor deveni constienti, nu se vor revolta niciodata si pana cand nu se vor razvrati, ei nu pot deveni constienti.” George Orwell
Horia Chiş pe 23.10.2020
Fereastra închisorii. Măsura credinţei
A iti iubi familia si prietenii e ceva firesc. Si datator de liniste interioara si fericire.
Nicolae Teremtus pe 23.10.2020
Colţu meu. Conspirații pentru proști
Au fost depuse si listele pentru alegerile parlamentare, in concluzie avem candidati. Alegeri sa fie! Dar pana la alegeri trebuie sa trecem de virus. O intreprindere complicata si periculoasa. Multi oameni nu cred ca exista si se comporta ca atare.
Teodor Ardelean pe 23.10.2020
Biblioteca de idei. Fascinația Verticalității (I)
In dictionarele franceze, de la „Robert” 1972 incoace, atunci cand se trateaza arta tapiseriei, sunt luminate, prin excelenta, sensurile si dimensiunile de cardinalitate axiala si axiologica.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 23.10.2020
Calea, Adevărul şi Viaţa. Sfinții Mărturisitori din Ardeal, martiri ai dreptei credințe
Este bine cunoscut faptul ca Bise­rica Ortodoxa din Transilvania a fost, de-a lungul secolelor, o Biserica martirica.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania