• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 20 Mai 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Dosar

Luni , 16 Mai , 2022
42 de ani de la moartea lui Marin Preda
Marin Preda a fost unul dintre cei mai importanti romancieri romani din perioada postbelica. Dincolo de marele sau talent, Marin Preda a fost un intelectual lucid, constient de urmarile nefaste ale ideologiei comuniste asupra literaturii. Ultimul sau roman publicat in 1980, „Cel mai iubit dintre pamanteni”, a fost perceput la aparitie ca o critica indrazneata la adresa regimului comunist, cu nuanta ca epoca la care se   
Luni , 09 Mai , 2022
3 mai. Adunarea Națională a românilor de la Blaj
La 3/15 mai 1848, a avut loc Adunarea Nationala de la Blaj, una dintre marile adunari a romanilor din Transilvania din timpul Revolutiei de la 1848, prin care acestia si-au expus revendicarile nationale, politice si sociale.
Luni , 02 Mai , 2022
27 aprilie: Moartea marelui istoric Gheorghe Brătianu
La 27 aprilie 1953, a murit, in detentie, in lagarul de la Sighetu Marmatiei, Gheorghe Bratianu, un mare istoric si om politic roman, presedintele Partidului National Liberal. Gheorghe Bratianu a fost un adversar inversunat al comunismului, fapt pentru care, dupa razboi, va suferi consecintele atitudinii sale anticomuniste si antisovietice. Astfel, in anul 1947, este suspendat de la Universitate si i se fixeaza domiciliu   
Luni , 18 Aprilie , 2022
28 martie: Alegerea lui Nicolae Ceaușescu în funcția de președinte al României
La 28 martie 1974, Marea Adunare Nationala l-a ales in functia de presedinte al statului roman pe secretarul general al Partidului Comunist, Nicolae Ceausescu, care devine astfel primul presedinte din istoria Romaniei.
Luni , 11 Aprilie , 2022
2 aprilie. Plebiscitul privind aducerea prințului Carol de Hohenzollern ca domnitor al României
In 2 aprilie 1866, a avut loc plebiscitul prin care populatia Romaniei a fost consultata asupra aducerii ca domn al tarii, a unui print strain in persoana lui Carol de Hohenzollern, ce va fi proclamat ca domnitor al Romaniei la 10 mai 1866.
Luni , 04 Aprilie , 2022
104 ani de la Unirea Basarabiei cu România
Sfatul Țarii, intrunit in sedinta solemna la Chisinau, a votat, la 27 martie/ 9 aprilie 1918, unirea provinciei romanesti Basarabia cu Romania.
Luni , 28 Martie , 2022
20 martie. Nașterea lui Alexandru Ioan Cuza
La 20 martie 1820, la Barlad, judetul Vaslui, Romania, s-a nascut Alexandru Ioan Cuza. A fost un om politic roman, domnitorul Moldovei, domnitorul Țarii Romanesti, apoi domnitorul Principatelor Unite Romane, devenind astfel primul sef de stat al Romaniei.
Luni , 14 Martie , 2022
9 martie. Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din România – Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia
Data de 9 martie marcheaza atat sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici din cetatea Sevastia, cat si Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti din Romania. Astfel, in aceasta zi, in toate bisericile ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Romane se oficiaza slujbe de pomenire a celor 40 de mucenici, dar si a celor care au patimit in inchisorile comuniste aparand credinta in Dumnezeu si demnitatea poporului roman.
Luni , 07 Martie , 2022
EROISMUL la feminin
„Fiecare tara are nevoie de o fata. Deci cand va adunati cu totii pentru deliberari, vreau ca Romania sa aiba o fata. Sunt aici sa fiu acea fata, sa fac Romania ceva mai personal decat statistici si harti”. - Regina Maria, aflata intr-o vizita diplomatica in Statele Unite
Luni , 28 Februarie , 2022
19 februarie: Nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși
Sculptorul Constantin Brancusi este cel mai cunoscut artist roman, considerat a fi „parintele sculpturii mo­derne”. Integrat in categoria celor mai mari artisti ai artei secolului al XX-lea, Brancusi a exprimat prin creatia sa, o noua viziune asupra sculpturii, in care sunt integrate miturile primordiale ale omenirii, dar si elementele inconfundabile ale artei populare romanesti.
Luni , 21 Februarie , 2022
13 februarie Sinuciderea în închisoare a lui Marcu Giurgiu, zis Crișan
La 13 februarie 1785, Crisan, pe numele sau adevarat Marcu Giurgiu, unul dintre conducatorii rascoalei taranesti din 1784 din Transilvania, cunoscuta mai ales sub titlul generic de „rascoala lui Horea, Closca si Crisan”, s-a spanzurat cu nojitele de la opinci in timpul detentiei in inchisoarea din Alba Iulia.

Supliment săptămânal

Editoriale

Pr. dr. Cristian Stefan pe 16.05.2022
Calea, adevărul și viața. Cu moartea pe moarte călcând…
Dintotdeauna, cea mai tulburatoare dintre spaimele omenesti a fost si este intalnirea cu moartea. Cu moartea altora si cu moartea noastra. Intrebarea de ce murim, de ce trebuie sa murim, ne-o punem de cum incepem a gandi. Și ar fi ramas pentru totdeauna cea mai neinvinsa dintre intrebari, daca nu ar fi venit Hristos sa raspunda   
Nicolae Teremtus pe 16.05.2022
Colțu' meu. Sentințele Colectiv
S-au dat sentintele in cazul Colectiv. Ore in sir, pe televiziuni doar despre asta s-a discutat. Povestea celor 65 de morti in clubul bu­curestean iti ridica tensiunea chiar si acum, dupa mai bine de sase ani.
Ioana Lucacel pe 16.05.2022
Jenant mișeilor! Nu victimă, ci complice
La modul ideal, puterea trebuie sa fie a celor care nu si-o doresc, pentru ca aceia nu vor fi corupti de ea.
Horia Chiş pe 16.05.2022
Fereastra închisorii. Relaţiile recuperate
Sunt oameni cu care ne intelegem bine de o viata.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania