• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 26 Septembrie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Dosar

Joi , 24 Septembrie , 2020
23 septembrie. Începutul domniei lui Mircea cel Bătrân
La data de 23 septembrie 1386 incepe domnia lui Mircea cel Batran, unul dintre cei mai importanti conducatori ai Tarii Romanesti si in timpul caruia s-au pus bazele principalelor institutii ale statului. El a fost fiul voievodului Radu I si fratele lui Dan I, cu care era asociat la domnie si pe care il secondeaza la tron dupa moartea acestuia.
Vineri , 18 Septembrie , 2020
13 septembrie. Moartea lui Aurel Vlaicu
La data de 13 septembrie 1913, moare in apropiere de Campina, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati, Aurel Vlaicu, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale.
Luni , 14 Septembrie , 2020
Abdicarea regelui Carol al II-lea. A doua domnie a Regelui Mihai
In urma cu 80 de ani, Regele Carol al II-lea a fost nevoit sa abdice si sa plece in exil. Tronul Romaniei era cedat, pentru a doua oara, fiul sau, Mihai. Ca o ironie, peste cativa ani si ultimul rege al Romaniei a fost nevoit sa urmeze aceeasi cale a abdicarii si exilului, insa in conditii cu totul diferite fata de tatal sau.
Vineri , 11 Septembrie , 2020
72 de ani de la arestarea „Lotului Vişovan”, primii deţinuţi politici din Maramureş
An de an, in 29 august, la Sighetu Marmatiei, are loc intalnirea anuala a supravietuitorilor „Lotului Visovan”, tinerii din Maramures arestati in 1948, elevi si studenti, trecuti cu totii prin ani multi de temnita comunista. Seniorii prezenti si urmasii lor au urcat in celula 74 de la etajul doi al Muzeului Memorial (unde fusesera „cazati” in iarna ’48 -’49 ) pentru un moment de rugaciune condus de parintele Marius   
Luni , 31 August , 2020
Rolul troiţei în satul tradițional
In lumea satului traditional, crucea avea un rol deosebit de important. Semnul crucii nu era facut doar in biserica sau cand omul se ruga. Fara acest gest, facut de fiecare membru al comunitatii, nu incepea si nu sfarsea nicio zi, nicio activitate. Sigur, atunci cand spunem cruce si ne gandim la satul traditional, in mintea noastra apar, in primul rand, biserica, cimitirul, troitele. Ea era asezata in multe locuri, azi, poate,   
Vineri , 21 August , 2020
Maramureșul din dreapta Tisei (azi, Ucraina), în vâltoarea diplomatică a Tratatului de pace de la Trianon (4 iunie 1920)
Țara Maramuresului, indiferent ca s-a numit voievodat si, apoi, comitat, a evoluat de-a lungul timpului ca un intreg indisolubil. La sfarsitul primului razboi mondial (1914 - 1918), in noul context istorico-politic creat, maramuresenii de pe cele doua maluri ale Tisei au ales sa se uneasca cu tara-mama, integrandu-se firesc, de facto si de jure, Regatului Romania.
Vineri , 21 August , 2020
16 august. Praznicul Sfinţilor Martiri Brâncoveni
Biserica Ortodoxa Romana pomeneste la data de 16 august pe Sfintii Martiri Brancoveni, decapitati de catre turci la data de 15 august 1714. Constantin Brancoveanu a fost domnul Țarii Romanesti intre anii 1688 si 1714, iar in timpul domniei sale tara a cunoscut o lunga perioada de pace si de inflorire culturala, inflorire ce a dus la construirea unui mare numar de ctitorii religioase si la aparitia unui stil arhitectural ce   
Luni , 17 August , 2020
Jurnalul Eroismului şi-a Sfinţeniei
Nascut evreu, intelectual pur si mai degraba agnostic, este condamnat in lotul „Noica-Pillat” si, in cea mai crunta suferinta, ajunge sa guste din fericire si sa afle, asemeni lui Pascal, ca „inima are ratiuni pe care ratiunea nu le poate intelege”. Era fericirea martirului modern, bucuros sa sufere pentru Dumnezeu. Nicolae Steinhardt a stiut, asemeni lui Don Quijote, sa vada un castel intr-o carciuma prapadita si sa   
Luni , 10 August , 2020
28 iulie. Izbucnirea Primului Război Mondial
Dupa asasinarea, la Sarajevo, la data de 28 iunie 1914, a lui Franz Ferdinand, mostenitorul tronului austro-ungar, si dupa un ultimatum foarte dur adresat Serbiei de catre monarhia habsburgica, in ziua de 28 iulie 1914 Austro-Ungaria a declarat razboi Serbiei si a bombardat Belgradul, cu navele de pe Dunare.
Luni , 03 August , 2020
20 iulie. Moartea Regelui Ferdinand I al României
La data de 20 iulie 1927 s-a stins din viata, la Castelul Peles din Sinaia, dupa o lunga si grea suferinta, regele Ferdinand I al Romaniei.
Luni , 03 August , 2020
18 iulie. Moartea Reginei Maria a României
La data de 18 iulie a anului 1938 a murit Regina Maria, sotia regelui Ferdinand I al Romaniei. Regina Maria, nascuta Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg, a fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, parintii sai fiind Alfred, Ducele de Edinburgh si Maria Alexandrovna Romanov, mare ducesa si unica fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Supliment săptămânal

Editoriale

Horia Chiş pe 24.09.2020
Fereastra închisorii. Alege şi culege
In viata avem de facut alegeri. Fie ca alegem cu inima, fie ca ale­gem cu ratiunea, efectele alege­rilor noastre se intorc la noi dupa un timp.
Gazeta de Maramures pe 24.09.2020
Mondo Cane
Lenin, vorbind despre tarani, spunea: Trebuie batuti ca sobolanii pana la a fi ucisi. Cuvinte care nu au ramas inscrise doar in cartea „Doi pasi inainte, un pas inapoi” (Lenin a fost profesor de dans?) ci s-a transpus in viata reala. Exemplul cel mai evident a fost soarta taranilor din Ucraina. Oare aceasta conceptie mai   
Pr. dr. Cristian Stefan pe 24.09.2020
Calea, Adevărul şi Viaţa. Sfântul Ierarh Antim Ivireanul
Considerat cel mai de seama mi­tropolit al Tarii Romanesti din toata istoria ei, Sfantul Antim Ivireanul ramane in memoria Bisericii noastre ca o personalitate de o complexitate rar intalnita.
Ioana Lucacel pe 24.09.2020
Jenant, mişeilor! Generația pandemică a fricii
Motto: „Cei care vor renunta la libertatea esentiala pentru a dobandi o farama de siguranta pe moment nu merita nici libertate, nici siguranta.” - Benjamin Franklin
Teodor Ardelean pe 24.09.2020
Biblioteca de idei. Cu privirea spre bibliotecile din Sfera Nordică
In urma cu aproape doua decenii faceam cunostinta cu frumusetile tinuturilor nordice participand la un pelerinaj prin Danemarca, Suedia si Norvegia. Eram „calatori dedicati” pe urmele Sfintei Brigitta dar interesul dominant a fost cel do­cu­mentar - cognologic.
Nicolae Teremtus pe 24.09.2020
Colţu meu. Trebuie să votăm
Mai sunt cateva zile si vom sti cine va conduce judetul, Baia Mare in urmatorii patru ani. Nu cred ca vor fi scoruri incredibile, iar prezenta la vot va fi destul de modesta. Cred! Am vorbit cu mai multi prie­teni si imi spuneau ca nu vor merge sa voteze din motive de pandemie.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania