• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 04 Decembrie 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Dosar

Luni , 28 Noiembrie , 2022
Vasile Lucaciu și Maramureșul Aspecte ale relațiilor dintre șișeșteni și maramureșeni (sfârșitul secolului al XIX-lea - 1943)
In cuprinsul fizionomiei spiritual-religioase a unei localitati, biserica a reprezentat si mai imagineaza inca un perimetru bine delimitat atat pe axa verticala a timpului, cat si in planul orizontal al habitatului unei comunitati religioase organizate. Daca aceasta asertiune cvasibanala este in general valabila, prin extrapolare ea este cardinala, in cazul localitatii Șisesti, incepand cu icoana facatoare de minuni a Maicii   
Luni , 21 Noiembrie , 2022
11 noiembrie Semnarea Armistițiului de Pace din Primul Război Mondial
La 11 noiembrie 1918, in suburbia Parisului, in padurea Compiegne a fost semnat armistitiul de incetare a ostilitatilor dintre Antanta si Puterile Centrale, armistitiu prin care se incheia Primul Razboi Mondial, desfasurat intre 1914 si 1918. Semnat intr-un vagon de tren in padurea Compiegne, armistitiul care a pus capat razboiului a fost semnat de maresalul Ferdinand Foch, din partea Antantei si Matthias Erzberger, din partea   
Luni , 14 Noiembrie , 2022
Profesorul Gheorghe Vornicu (1892-1974) - ctitor de instituții muzeale
De la bun inceput tin sa precizez ca a te apropia de personalitatea puternica a lui Gheorghe Vornicu este mai mult decat o incercare temerara. Pentru Gheorghe Vornicu probabil ca ar fi trebuit sa se fi inventat profesia de patriot.
Luni , 07 Noiembrie , 2022
26 octombrie. Bătălia de la Codrii Cosminului
La 26 octombrie 1497, a avut loc lupta de la Codrii Cosminului, unde oastea moldoveneasca condusa de Stefan cel Mare a invins armata polona a regelui Ioan Albert, ce dorea sa supuna Țara Moldovei si sa-l instaleze pe fratele sau Sigismund pe tronul de la Suceava.
Luni , 24 Octombrie , 2022
18 octombrie: Bătălia de la Șelimbăr
La 18 octombrie pe stil vechi, 28 octombrie pe stil nou a anului 1599, a avut loc Batalia de la Selimbar dintre oastea munteana, condusa de Mihai Viteazul, si armata transilvana, condusa de cardinalul Andrei Bathory. Batalia s-a terminat cu victoria armatei conduse de Mihai Viteazul, care si-a deschis astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, unde a infaptuit prima unire a Transilvaniei cu Țara Romaneasca.
Luni , 17 Octombrie , 2022
ÎNCORONAREA REGELUI FERDINAND ȘI A REGINEI MARIA ALBA IULIA, 15 OCTOMBRIE 1922
Fragment din publicatia „Centenarul Incoronarii Regelui Ferdinand: Regii Romaniei si Maramuresul”, realizata in cadrul proiectului cu acelasi nume, implementat de Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM), in parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judetean Maramures, cu sprijinul AFCN.
Luni , 10 Octombrie , 2022
5 Octombrie. Moartea părintelui profesor Dumitru Stăniloae
La 5 octombrie 1993, a murit la Bucuresti parintele profesor Dumitru Staniloae, considerat unul dintre cei mai importanti teologi ortodocsi si ganditori crestini din lume.
Luni , 03 Octombrie , 2022
Europa în durerile nașterii Comunitatea care vine (la frontieră)
Geopolitica europeana a fost marcata timp de cateva bune decenii de o „cortina de fier” menita sa traseze noua frontiera, contemporana, dintre Estul si Vestul batranului continent. O bariera, de fapt, care separa – in mod unilateral, adica doar dinspre partea estica – doua sisteme sociale in principiu opuse, a caror presupusa „legalitate” depindea, in cele din urma, de efectele – pur empirice – ale situatiei   
Luni , 26 Septembrie , 2022
Este cercetarea științifică o meserie?
Cercetarea stiintifica, definita in Wikipedia ca „activitatea creativa si sis­te­matica de acumulare de noi cunostinte”, este un concept indisolubil asociat societatii umane, a carei existenta si evolutie nu au sens si nu pot fi ima­ginate in afara acesteia.
Luni , 19 Septembrie , 2022
Regina a murit! Trăiască Regele!
i Regina Elisabeta a II-a (1952 - 2022) a incetat din viata la varsta de 96 de ani. Succesorul ei, fiul ei cel mai mare, devine rege sub numele de Charles al III-lea. Domnia fostei suverane este cea mai lunga din istoria Marii Britanii si a Angliei si a doua din istoria lumii. O viata fabuloasa, pusa in slujba datoriei, decentei si onoarei.
Luni , 12 Septembrie , 2022
14 septembrie moartea lui Geo Bogza
Geo Bogza (n. 6 februarie 1908, Blejoi, Prahova, Romania – d. 14 septembrie 1993, Bucuresti, Romania) a fost un scriitor, jurnalist si poet roman, teoretician al avangardei, asociat cu nasterea miscarii suprarealiste din Romania, fratele muzicianului Alexandru Bogza si al scriitorului Radu Tudoran (pseudonimul lui Nicolae Bogza).

Supliment săptămânal

Editoriale

Gazeta de Maramures pe 28.11.2022
Mondo Cane. Câteva observații despre războiul de la granița României
1. Suntem puternic angrenati intr-un razboi „preventiv” si „principial”. Pe 24 februarie 2022, nu exista un contract intre NATO/ UE si Ucraina.
Nicolae Teremtus pe 28.11.2022
Colțu' meu. O poveste de poveste
Nu prea imi plac aniversarile, mai ales acum dupa anii astia cu pandemie, razboi, recesiune, inflatie, incalzire globala, de parca toate relele lumii s-au pornit sa ne faca existenta...inexistenta. Cu toate astea, aniversarea de 20 de ani de GAZETA, minunatul nostru saptamanal, este ceva special. Pare incredibil, dar, in urma cu   
Pr. dr. Cristian Stefan pe 28.11.2022
Calea, adevărul și viața. Cum este bine să ne rugăm?
„Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace intru oameni bunavoire!”
Ioana Lucacel pe 28.11.2022
Jenant mișeilor! Ziua recunoștinței
GAZETA de Maramures impli­neste 20 de ani de activitate si aproape 1000 de editii. Și pentru ca ziua GAZETEI cade in preajma Zilei Recunostintei, in acest an, cred ca se cuvine sa fim cu totii recunoscatori.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania