• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 19 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Dosar

Luni , 18 Martie , 2024
9 martie, Ziua Deținuților Politici Harta terorii
Inchisoarea, locul unde se executa pedeapsa si sunt disciplinati infractorii, a devenit in Romania comunista locul in care s-a petrecut eliminarea, reeducarea, torturarea, supravegherea si distrugerea fizica si psihica a tuturor celor care se opuneau, ar fi putut sa se opuna sau nu puteau accepta noua ordine politico-economico-sociala dispusa de autoritatile comuniste.
Luni , 11 Martie , 2024
Femei în rezistența anticomunistă
Batute, schingiuite, obligate sa-si dea copiii din brate. Inchisorile comuniste au gemut de femei care au comis „crima” de a-si apara sotii, tatii, fratii, ideile si credinta. Unele au nascut in inchisoare copiii pe care i-au botezat sugestiv: Libertatea.
Luni , 04 Martie , 2024
25 Februarie: Nașterea lui Pintea Haiducul
Trebuie amintit ca Grigore Pintea, cunoscut in istorie drept Pintea Haiducul sau Pintea Viteazul, s-a nascut la 25 februarie 1670, intr-o familie de romani din satul Magoaja, fostul comitat Solnoc - Dabaca din Țara Lapusului.
Luni , 26 Februarie , 2024
9 februarie: Nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși
Sculptorul Constantin Brancusi, a fost cel mai cunoscut artist roman si poate fi considerat pe buna dreptate „parintele sculpturii moderne”. Integrat in categoria celor mai mari artisti ai artei secolului al XX-lea...
Luni , 19 Februarie , 2024
Reforma administrativă din 1968
Venit la putere in 1964, Nicolae Ceausescu decide, in 1968, o masiva reforma privind impartirea administrativ-teritoriala, care a ramas in vigoare, cu mici modificari, pana astazi. De pe noua harta a Romaniei dispar regiunile si raioanele din epoca Gheorghiu Dej si revin judetele (39), plus municipiul Bucuresti. Pana la caderea comunismului, singurele modificari sunt reprezentate de reorganizarea judetelor Ilfov, Ialomita si   
Luni , 12 Februarie , 2024
Dosar Iuliu Maniu Decesul în penitenciarul Sighetului (5 februarie 1953)
Conditiile inumane din penitenciar, asociate varstei inaintate a unora dintre detinuti, starea precara de sanatate si lipsa asistentei medicale au contribuit substantial la rata ridicata a mortalitatii in randul personalitatilor politice si clericale.
Luni , 05 Februarie , 2024
31 ianuarie: Moartea domnitorului Mircea cel Bătrân
La 31 ianuarie 1418, se stinge din viata Mircea cel Batran, unul dintre cei mai straluciti voievozi pe care i-a avut Țara Romaneasca, un voievod considerat de cronicile germane din Evul Mediu „cel mai viteaz si cel mai ager” dintre principii crestini ai acelor timpuri.
Luni , 29 Ianuarie , 2024
23 ianuarie: Începutul domniei lui Neagoe Basarab, domnul Țării Românești
La 23 ianuarie 1512, a urcat pe tronul Țarii Romanesti Neagoe Basarab, personalitate de seama a istoriei poporului nostru, domnitor cu importante preocupari economice, religioase si culturale, ce a ramas in istorie sub numele de „domn al culturii si spiritualitatii romanesti”.
Luni , 22 Ianuarie , 2024
24 Ianuarie. „Mica Unire”
Unirea Principatelor Romane a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova si Țara Romaneasca sub numele Principatele Unite ale Moldovei si Țarii Romanesti. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari, a cunoscut o etapa decisiva, care s-a dovedit a fi ireversibila, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor   
Luni , 22 Ianuarie , 2024
„Mica unire”
Unirea Principatelor Romane a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova si Țara Romaneasca sub numele Principatele Unite ale Moldovei si Țarii Romanesti.
Luni , 15 Ianuarie , 2024
6 ianuarie: Înființarea lagărelor de muncă forțată din România
La 6 ianuarie 1950, printr-un decret promulgat de Marea Adunare Nationala, se hotara infiintarea lagarelor de munca fortata din Romania, lagare care isi vor incepe activitatea la 14 ianuarie 1950.

Supliment săptămânal

Editoriale

Nicolae Teremtus pe 18.03.2024
Colțu’ meu / Poluarea băimăreană Tra la la
A inceput campania electorala cu bune si rele. La Bucuresti e mare batalie pentru functia de primar al capitalei, iar in teritoriu sunt dispute in diferite orase, mai ales cele mai mari.
Stefan Gonczi pe 18.03.2024
Dialoguri virtuale / Uniunea Europeană, o piatră grea (ultima parte)
Intrebare: Cu cat evaluarea riscului se indeparteaza de acest nivel de baza, cu atat operatiunea devine mai dificila. Pentru a o face totusi posibila, este necesar recursul la criterii foarte generale sau la modele econometrice sofisticate, a caror fiabilitate este insa redusa.
Teodor Ardelean pe 18.03.2024
Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (LIX)
• 18 septembrie 1880. In Observatorul lui George Baritiu („ziar politic si cultural”), An III, nr. 72 este publicat Procesul-verbal al „Conferintei intelectualilor romani” din Comitatul Satu Mare, tinuta la Homorod.
Gazeta de Maramures pe 18.03.2024
Săptămâna a treia
A treia intrebare: Cine sunt aliatii Rusiei?
Ioana Lucacel pe 18.03.2024
Jenant, mișeilor! / Șapte păcate
„Pentru cine este inzestrat cu darul intelegerii, prostia – macar de la un anume punct incolo – e pacat: pacat de slabiciune si de lene, de nefolosire a talentului.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 18.03.2024
Calea, Adevărul și Viața / Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul
Este important sa intelegem ca Postul trebuie privit ca o calatorie duhovniceasca al carei scop este sa ne treaca dintr-o stare spirituala in alta. Din pacate, marea majoritate a crestinilor neglijeaza acest scop al Postului si il privesc doar ca pe o perioada in timpul careia trebuie sa isi implineasca obligatia religioasa, cum   

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania