• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 24 Martie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Dosar

Luni , 20 Martie , 2023
9 martie. Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din România
Fragment din cartea „Despre eroi, valori, repere, la trei decenii de libertate si democratie in Maramures”
Marţi , 14 Martie , 2023
7 martie: Alegerea lui Iancu de Hunedoara ca voievod al Transilvaniei
La 7 martie 1441, Iancu de Hunedoara, personalitate de seama a istoriei romanilor din veacul al XV-lea, devine voievod al Transilvaniei. Trebuie amintit ca Iancu de Hunedoara, cunoscut si ca Ioan de Hunedoara sau Ioan Corvin, a fost mai intai ban al Severinului apoi Comite de Timisoara, iar din 1441 voievod al Transilvaniei, dar si guvernator al regatului Ungariei intre 1446-1453 si capitan suprem al Ungariei si al   
Luni , 06 Martie , 2023
Povestea impresionantă a primei femei jurnalist din România
In „luna femeii” ne-am propus sa va prezentam o poveste impresionanta despre o femeie care a facut pionierat in istoria jurnalismului, a feminismului si a literaturii in Romania. Constanta Dunca de Șieu este o reprezentanta de seama a unei familii nobile, originara din Maramures.
Luni , 06 Martie , 2023
3 românce care au schimbat lumea
Elisa Leonida Zamfirescu - prima femeie inginer din lume Maria Cutarida - Cratunescu - prima femeie medic din Romania, doctor in medicina Sarmiza Bilcescu - prima femeie avocat
Luni , 27 Februarie , 2023
Femei celebre care au schimbat lumea
In pragul lunii femeii, va prezentam un serial in care veti cunoaste cele mai cunoscute si puternice femei din istorie care au schimbat lumea.
Luni , 20 Februarie , 2023
Povești de dragoste celebre în istorie
„A fost dragoste la prima vedere, prima pasiune adevarata pe care o simtea pana in maduva oaselor”…
Luni , 13 Februarie , 2023
Incidentul de la Flămânzi sau începutul Răscoalei din 1907
La 8 februarie 1907, in localitatea Flamanzi, judetul Botosani, a avut loc un incident intre tarani si mosierul Mochi Fischer, incident ce a insemnat practic inceputul rascoalei taranesti din anul 1907, soldata cu reprimarea ei de catre armata si uciderea multor tarani.
Luni , 06 Februarie , 2023
1 februarie: Uciderea de către Securitate a fraților Teodor și Avisalon Șușman
Dupa instalarea comunismului in Romania, noua oranduire a inceput o adevarata vanatoare impotriva celor care se opuneau regimului, astfel ca foarte multi opozanti au fost aruncati in inchisori ori eliminati fizic. Printre cei mai darji opozanti ai comunismului s-au aflat partizanii grupului Șusman din Muntii Apuseni, condusi de Teodor Șusman senior, ce era de loc din localitatea Rachitele, zona Clujului.
Luni , 30 Ianuarie , 2023
25 ianuarie: Cucerirea cetății Chilia de către Ștefan cel Mare
La 25 ianuarie 1465, Ștefan cel Mare al Moldovei cucereste cetatea Chiliei, punct strategic de la gurile Dunarii, ce era aparat de o puternica garnizoana ungara. Documentele istorice atesta ca, in 1448, domnitorul Moldovei, Petru al II-lea, a cedat cetatea Chilia lui Iancu de Hunedoara, pe atunci guvernator al Ungariei, iar din acel an si pana in 1465 cetatea a fost aparata de catre armata maghiara.
Luni , 23 Ianuarie , 2023
Unirea Principatelor Române
Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari, a cunoscut o etapa decisiva, care s-a dovedit a fi ireversibila, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Țara Romaneasca.
Luni , 16 Ianuarie , 2023
ALEXANDRU FILIPAȘCU - 120 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte
Fara indoiala ca numele acestui ilustru inaintas maramuresean va ramane incrustat in memoria noastra, a celor care stim ca istoria trebuie sa ne fie cel mai apropiat invatator si sfatuitor.

Supliment săptămânal

Editoriale

Teodor Ardelean pe 20.03.2023
Biblioteca de idei. Diarium Academicum Septentrionis (X)
4 iunie 2009. Grupul Școlar „George Baritiu” Livada (judetul Satu Mare). Sarbatorirea celor 60 de ani de „fiin­tare”. Simpozion: „Spiritualitatea cul­turala a lui George Baritiu”. Interventii despre marele barbat al Natiei Romane: prof. Monica Popescu (director), prof. Elisabeta Kirchmajer – Donca, Lumi­nita   
Ioana Lucacel pe 20.03.2023
Jenant, mișeilor! 15 martie 1960
„Eram sigur ca nu voi rezista doisprezece ani si ca voi muri in puscarie. Nu voiam sa mor nebotezat. Domnul din nou mi-a venit in ajutor. In prima celula in care am intrat la Jilava, primul om care mi-a vorbit a fost un ieromonah basarabean, Mina Dobzeu: de indata ce i-am destainuit dorinta mea, nu a stat mult pe ginduri.
Nicolae Teremtus pe 20.03.2023
Colțu' meu. Ca în filmele cu proști
Aeroportul International Mara­mu­res are o noua companie care efectueaza curse Baia Mare – Bu­cu­resti. AirConnect este a treia companie aviatica care va opera pe Aeroportul maramuresean. Pentru a marca acest eveniment, a avut loc o intalnire cu presa la care au participat oficiali din administratie, oameni de afaceri si   
Gazeta de Maramures pe 20.03.2023
Mondo Cane. Populația Pământului
Populatia actuala a Pamantului este de aproximativ 7,8 miliarde (decembrie / 2020)
Pr. dr. Cristian Stefan pe 20.03.2023
Calea, adevărul și viața. Prin Cruce spre Înviere
A treia Duminica a Postului Mare este dedicata inchinarii Sfintei Cruci. In randuiala acestei zile, dupa Doxologia Mare, Sfanta Cruce este adusa intr-o procesiune solemna in mijlocul bisericii si ramane acolo pentru intreaga saptamana. Este de remarcat faptul ca tema Sfintei Cruci, care domina imnologia acestei Duminici, nu   

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania