• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 29 Noiembrie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Dosar

Vineri , 20 Noiembrie , 2020
În 11.11 la ora 11, tunurile au amuțit
Primul Razboi Mondial, declansat la 28 iulie 1914, urma sa se incheie la 11 noiembrie 1918, dupa aproape 53 de luni de lupte tragice. Din punct de vedere strategic, el a pus capat dominatiei europene si absolutismului monarhic si a doborat patru mari imperii: german, austro-ungar, otoman si rus. Denumit si „matricea otravitoare a secolului al XX-lea”, el a fost, din ratiuni care raman inca misterioase, un fel de sinucidere   
Luni , 16 Noiembrie , 2020
Alexandru Filipașcu, Enciclopedia familiilor nobile maramureșene de origine română
Anul acesta, 2020, se implinesc 68 de ani de la decesul lui Alexandru Filipascu, profesor, istoric roman. A fost arestat de MAI pe baza HCM nr. 1554/22.08.1952 a Consiliului de Ministri a RPR si internat in colonia de munca Valea Neagra (Constanta).
Vineri , 06 Noiembrie , 2020
4 noiembrie. Primele alegeri parlamentare din România Mare, desfășurate pe baza votului universal
La data de 4 noiembrie 1919 au avut loc primele alegeri parlamentare din Romania Mare desfasurate pe baza votului universal, cu aceasta ocazie consemnandu-se si o premiera in politica romaneasca, aceasta fiind pentru prima data in istorie cand cetatenii din toate provinciile romanesti aleg un singur Parlament al Romaniei.
Vineri , 30 Octombrie , 2020
28 octombrie. Inaugurarea Ansamblului sculptural de la Târgu Jiu
La data de 27 octombrie 1938 a fost inaugurat ansamblul monumental de la Targu Jiu conceput de Constantin Brancusi in cinstea ostasilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial, ansamblu ce cuprinde cele trei capodopere brancusiene: „Masa Tacerii”, „Poarta Sarutului” si „Coloana fara sfarsit” sau „Coloana Infinitului”, dar si cele 24 scaune din piatra, in forma de clepsidra, dispuse de o parte si de alta a Aleii   
Vineri , 23 Octombrie , 2020
15 octombrie. Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria
La data de 15 octombrie 1922, in Catedrala Ortodoxa de la Alba Iulia, a avut loc incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei intregite, moment ce a reprezentat un eveniment deosebit pentru tara, deoarece acest moment a desavarsit statul national unitar roman faurit dupa Unirea cea Mare din anul 1918.
Vineri , 16 Octombrie , 2020
12 octombrie. Descoperirea Americii de către Cristofor Columb
La data de 12 octombrie 1492, Cristofor Columb a ajuns in Insulele Caraibe descoperind „Lumea Noua”, dupa ce a navigat peste Oceanul Atlantic in cautarea unei noi rute spre India.
Vineri , 09 Octombrie , 2020
„Nea Petrică Țuțea Românul”
Asa-l cunosteau cei mai multi dintre oamenii simpli, detinuti la Aiud, in perioada reeducarii sau a autoanalizelor critice: Nea Petrica Romanul. Mai ales dupa ce, odata, intrebandu-l careva dintre detinutii mai putin scoliti, de la tara, probabil, „Ce profesie aveti dumneavoastra, domnule Țutea?”, acesta ii raspunsese simplu: „Roman! Roman de profesie!”. Și „porecla” de atunci, transformata in renume, asa-i   
Joi , 24 Septembrie , 2020
23 septembrie. Începutul domniei lui Mircea cel Bătrân
La data de 23 septembrie 1386 incepe domnia lui Mircea cel Batran, unul dintre cei mai importanti conducatori ai Tarii Romanesti si in timpul caruia s-au pus bazele principalelor institutii ale statului. El a fost fiul voievodului Radu I si fratele lui Dan I, cu care era asociat la domnie si pe care il secondeaza la tron dupa moartea acestuia.
Vineri , 18 Septembrie , 2020
13 septembrie. Moartea lui Aurel Vlaicu
La data de 13 septembrie 1913, moare in apropiere de Campina, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati, Aurel Vlaicu, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale.
Luni , 14 Septembrie , 2020
Abdicarea regelui Carol al II-lea. A doua domnie a Regelui Mihai
In urma cu 80 de ani, Regele Carol al II-lea a fost nevoit sa abdice si sa plece in exil. Tronul Romaniei era cedat, pentru a doua oara, fiul sau, Mihai. Ca o ironie, peste cativa ani si ultimul rege al Romaniei a fost nevoit sa urmeze aceeasi cale a abdicarii si exilului, insa in conditii cu totul diferite fata de tatal sau.

Supliment săptămânal

Editoriale

Gazeta de Maramures pe 20.11.2020
Mondo Cane
Traim intr-o lume cu o gandire statica, majoritatea oamenilor pleaca de la premisa: aceasta este lumea si trebuie acceptata asa cum este.
Ioana Lucacel pe 20.11.2020
Jenant, mişeilor! 18 ani
Intr-un discurs istoric din 1916, Nicolae Iorga spunea ca valoa­rea unui lucru poate fi cantarita doar prin prisma a doua chestiuni: cat suflet ai pus in el si cat suflet pleaca din el. Restul e desertaciune. „Shadows and dust”, cum suna o replica din filmul meu preferat, „Gladiatorul”.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 20.11.2020
Calea, Adevărul şi Viaţa. Bunele deprinderi
Am intrat in binecuvantatul Post al Craciunului, o perioada ceva mai lunga, pe care trebuie sa o gandim nu doar ca o renuntare la anumite mancaruri, ci si ca renuntare la dorintele si metehnele rele care ne afecteaza linistea sufleteasca.
Nicolae Teremtus pe 20.11.2020
Colţu meu. Nici așa nu e bine!
Mai sunt doua saptamani si vreo doua zile pana la alegerile parlamentare, iar campania electorala s-a desfasurat ca si cand nu ar fi fost. Evident, de vina este virusul ne­norocit care umbla peste tot.
Teodor Ardelean pe 20.11.2020
Biblioteca de idei. Iubite binefăcător!*
Din pamantul Sibiului, mereu bogat in rodiri spirituale, ni s-a trimis, prin bunavointa vredni­cului de prietenie Ion Onuc Nemes, cartea „Asociatiunea ASTRA, recuperarea unei Me­morii culturale. I. Intemeietorii”, semnata de Sorana Maier si Pr. Constantin Necula si aparuta cu sprijinul Primariei Sibiu (primar Astrid Cora   
Horia Chiş pe 20.11.2020
Fereastra închisorii. Drumul Cătanelor
Un drum prin padure. Chiar mai mult decat atat.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania