• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Ianuarie , 2024

Vasile Vlașin, Părinții Salvatori și refugiații ucraineni

La început de an 2024, am avut o întâlnire cu Vasile Vlașin, fondatorul Asociației Părinții Salvatori. Înființată în urmă cu opt ani, Asociația condusă de Vlașin a devenit un reper în problema complicată a ajutorării unor copii sau adulți în situații de înec alimentar sau de altă natură. Asociația este o poveste de viață pentru viață și arată că se poate, dacă vrei și dacă știi. În ultima perioadă, Asociația a fost activă și în situația refugiaților din Ucraina ajunși în Maramureș.

 

Părinți Salvatori s-a născut din drama familiei Vlașin, prin pierderea lui LUCA, în urma unui banal înec cu mâncare. Pe 23 septembrie 2015, în casa familiei Vlașin a avut loc tragedia – băiețelul familiei, în vârstă de doi ani și jumătate, s-a înecat cu mâncare. Deși a ajuns la spital, eliberarea căilor respiratorii a fost imposibilă, din cauza lipsei unui echipament de specialitate, numit video-bronhoscop. După 49 de zile de comă, pe 11 noiembrie 2015, inimioara îngerașului Luca a încetat să mai bată. Tatăl îndoliat a cerut familiei și prietenilor care au participat la înmormântare să nu aducă flori sau coroane, ci să doneze contravaloarea acestora în contul unei Fundații, în vederea strângerii banilor necesari achiziționării și dotării Spitalului Județean din Baia Mare cu echipamentul care a lipsit atunci când Luca a avut nevoie de el. După doar trei luni, această dorință a devenit realitate. Astfel, pe 23 februarie 2016, familia Vlașin a donat spitalului un echipament complex, pentru a cărui achiziționare s-au plătit în jur de 50.000 de euro.

 

De atunci, la familia Vlașin apelează în mod constant familii ai căror copilași au probleme grave de sănătate. Operații și terapii de recuperare în România, Italia, Germania, Spania, SUA, Ucraina, dar și procurarea de medicamente rare sau scumpe fac, de asemenea, parte din activitatea curentă a Asociației pentru Educație și Caritate, asociație care gestionează toate proiectele #PărințiSalvatori.

 

Discuția cu Vasile Vlașin a avut loc la sediul Centrului pentru ajutorarea  refugiaților ucraineni aflat în zona blocurilor Y din Baia Mare, un Centru care are grădinița Luca, un cabinet medical, un punct pentru gestionarea alimentelor care sunt donate refugiaților.

 

„Este o activitate complexă și grea. Am decis să ne implicăm în ajutorarea refugiaților din Ucraina în momentul în care nimeni nu a mai făcut-o.

Am fost nevoit să mă ocup de toate nevoile lor. De la găsit locuință, până la a le asigura cele necesare: mâncare, medicamente. Apoi au apărut nevoi de a primi lucruri de acasă, în cazul unora sau de a trimite ceva acolo, în Ucraina. Și trimitem și primim colete din Ucraina prin serviciul de curierat. De la Slatina aducem și ducem. A fost o nebunie de mobilizare. Vorbim de sute de familii. Și acum, în aceste zile, suntem la fel de mobilizați. Este nevoie în continuare de sprijin pentru acești oameni pe care nu îi ajută nimeni. În acest context, le-am cerut celor care lucrează, dar și celor care nu au un loc de muncă să vină să facă voluntariat aici, la Centru.

Și rezolvăm o grămadă de probleme. Cei fără acte au nevoie de acte, apoi este problema medicamentelor, mulți au rețete de dincolo și au prescrise medicamente care nu se găsesc aici și trebuie căutate soluții. Până de curând, aveam câte o cursă zilnică la  Teceu, care e centru de raion al lor, un fel de Baia Mare. Acum s-a mai rărit, deoarece majoritatea problemelor cu acte au fost rezolvate”, a spus Vasile Vlașin.

 

El a continuat să ne explice felul în care a ajutat peste 600 de refugiați să se acomodeze, să se integreze în Maramureș.

În primul an al războiului nenorocit din Ucraina, refugiații nu au fost interesați să învețe limba română.  Ei credeau că în vreo lună sau două războiul se va termina și se vor întoarce în țara lor. Ca atare, nu prea au reușit nici să își găsească un loc de muncă. Apoi, după trecerea timpului, au început să vină la cursuri de română.

 

„Avem aici cursuri, grădiniță și lucrăm cu voluntari. Avem alimente din donații sau ce achiziționăm noi. Trebuie spus că toate cheltuielile - și sunt multe - sunt suportate din fondurile mele. Nu ne ajută nimeni și ne descurcăm.

După ce au venit la cursuri, au început să se angajeze. Am găsit locuri de muncă. Sunt peste o sută dintre ei care lucrează. Se integrează pe piața muncii de la noi. Dar sunt și persoane care nu pot lucra, persoane vârstnice sau femei cu mai mulți copii. Dintre aceștia, sunt mulți voluntari aici la Centrul nostru. Dincolo de partea aceasta cu munca, ei au avut nevoie și de relaxare. I-am dus în excursii, la munte sau unde să poată face baie, în străinătate, i-am dus la Mocănița noastră și în multe alte locuri.  Transportul s-a făcut cu autocarul Centrului, iar cheltuielile le-am suportat eu”, a explicat Vasile Vlașin. Iar situația copiilor a fost complicată și grea.

 

„Ne-am trezit cu câteva sute de copii în Maramureș. A fost la început câteva organizații care au ajutat. Au plătit oameni care să lucreze la grădinițe de stat, grupe cu cei din Ucraina. După  ce aceste organizații nu au mai dat bani, nu au mai fost nici grupe la grădinițele de stat.  Așa că am deschis noi această grădiniță și care funcționează tot timpul. Apoi sunt probleme cu cei care au copii cu handicap. Au nevoie de îngrijiri specifice. Nu au avut unde, așa că oferim noi posibilitățile pentru acești copii cu handicap.

Am mai avut activități de ecologizare și alte activități care sunt în sprijinul integrării acestor familii aici în Maramureș. Dacă se va termina războiul, majoritatea vor pleca înapoi, dar, din câte știu, vor rămâne și aici. Vor să rămână. Sunt femei care s-au căsătorit sau vor face acest pas”, a spus Vasile Vlașin.

 

Chiar dacă rezolvarea problemelor privind sutele de refugiați ucraineni ocupă o parte din activitatea Asociației Părinților Salvatori, există timp și pentru activitatea principală a organizației.

Se organizează în continuare cursuri de prim ajutor.

 

„Am continuat ceea ce am început în urmă cu mai bine de opt ani, cursurile de resuscitare în caz de stop cardio-respirator și de obstrucție de căi respiratorii sau salvare în caz de înec. Este o mare nevoie de astfel de cursuri, mai ales în rândul celor care au copii mici. Copiii mici sunt cei mai predispuși la înec prin neglijență, neatenție, neîndemânare, mai ales în perioada de diversificare. De aceea, există o solicitare foarte mare pentru aceste cursuri. Cursurile au fost și sunt gratuite și ele se pot desfășura doar față în față. Nu funcționează on-line, nu funcționează dacă te uiți la un filmuleț pe net. Învățarea implică practică. Cursul este structurat pe  trei module: teorie, un modul psihoemoțional și modulul practic. Se exersează pe manechine de copii, de adulți. Sunt mai multe veste care se poartă pentru protejarea cursanților. Avem defibrilator automat și se învață cum trebuie folosit. Și avem simulator de victimă pentru realizarea unor cursuri complete și eficiente.

Am organizat anul trecut, în 2023, în jur de 180 de sesiuni de curs. O sesiune de curs durează șase ore. Cu aceste cursuri am acoperit circa 6000 de persoane, cursanți. O altă direcție de activitate a Asociației, este susținerea de seminarii pentru copii, pentru elevi în special. Sunt seminarii de prevenție. Ne adresăm copiilor din clasele mai mici. De la liceu în sus nu sunt probleme pentru ei, pot urma aceste cursuri de salvare. Dar pentru cei mai mici facem cursuri de prevenție să nu ajungă în situații grele care necesită salvare. Anul trecut, am susținut 80 de seminarii la care au participat în jur de 5000 de copii. Cursurile le susțin peste tot, în țară.

 

Mai avem o componentă a activității Asociației: susținerea cazurilor individuale.

Fie că vorbim de operații urgente și scumpe, care nu sunt decontate de CAS, de cele mai multe ori vorbim de operații în străinătate, fie că vorbim de tratamente care necesită medicamente foarte scumpe care, la fel, nu sunt decontate. Am avut anul trecut peste 20 de asemenea cazuri în care am intervenit și le-am susținut. Sunt cazuri și cazuri, avem copilași pe care îi susținem cu tratament de opt ani. Este vorba de terapii de recuperare în cazul copiilor cu paralizii cerebrale. Aceștia trebuie să  facă în fiecare lună terapii care sunt foarte scumpe și nu sunt decontate de CAS. Sunt gratuite în centrele Ministerului Sănătății, care sunt vreo patru în țară, iar acolo nu sunt locuri pentru că există foarte mulți copii în astfel de situații. Cu programare prinzi cam de două ori pe an, în rest trebuie să te duci la privați și aici costă foarte mult.

Și mai avem o componentă a activității Asociației. Donăm sânge, pentru că este criză de sânge în spitale. Dacă am dona toți o dată la trei luni nu ar exista o astfel de criză. Așa că organizăm astfel de sesiuni de donare de sânge. Mai mult, mergem cu mașinile noastre, am mai luat două microbuze și facem transport, mergem în localitățile maramureșene și aducem pentru donat sânge. Toate cheltuielile acestea le susțin eu, din fondurile mele.

Avem donatori individuali pentru cazurile urgente.

Pe de altă parte, am încercat să lămurim autoritățile că este nevoie de introducerea unor cursuri de salvatori în școli. Am făcut memorii la guvern, am vorbit cu parlamentari, cu cei din administrație, la Ministerul Educației. Îi invit de fiecare dată la cursurile susținute în orașele din țară pentru a înțelege cât de importante  sunt aceste cursuri. Deocamdată doar promisiuni. Când  apare câte o dramă mediatizată, toate oficialitățile spun că vor face și vor drege și că vor cuprinde în noua lege a învățământului și aceste cursuri. Dar nu s-a întâmplat nimic! Nu am reușit să fac asta în opt ani. Este un eșec personal. De aceea, voi avea o altă abordare a acestei probleme. Amănunte vor veni în curând!”, a spus Vasile Vlașin.

 

Liderul asociației a mai spus că, în cursul acestui an, se vor deschide astfel de centre, precum cel din Baia Mare în opt orașe importante din țară. Pentru a nu se mai merge cu echipa în județele în care se organizează cursurile, vor fi pregătite echipe de susținere a cursurilor, iar Vasile Vlașin va  avea prezentarea on-line.

 

Am plecat de la centrul Asociației Părinții Salvatori cu un sentiment de mirare pentru multele activități susținute pe atâtea paliere. Vasile Vlașin își folosește banii și puterile pentru mai binele oamenilor. Și nu cere nimic, de la nimeni. Doamne ajută!

 

  

Comentariile celorlalți

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac nimic pentru cei in suferinte si probleme foarte sevire,tot ramas ca in comunism ;propagande doar si marea coruptie !

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.