• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Atitudine

Luni , 15 Iulie , 2019
Avortul conştiinţei naşte monştri ideologici
Romania are cea mai mare rata a avorturilor din Europa si printre cele mai mari din lume. Suntem printre putine tari in care numarul de copii avortati a depasit numarul populatiei in viata. Cu toate acestea, un raport realizat recent de un ONG si citat intens de presa centrala, vorbeste de un adevarat boicot al cadrelor medicale in privinta efectuarii avortului la cerere. Ca si exemplu, raportul arata ca in 51 de spitale nu   
Luni , 08 Iulie , 2019
Baia Mare, oraşul cu patru mine, un râu şi 14 poduri
Mineritul maramuresean a fost motorul dezvoltarii judetului, a Baii Mari si al localitatilor cu exploatari miniere, in principal. Un adevar stiut, dar din ce in ce mai putin spus. Noile industrii care sunt in nordul tarii nu au nimic de-a face cu mina, preparatia sau combinatul metalurgic.
Luni , 08 Iulie , 2019
1930 - Jurământul de fidelitate în dezbatere confesională
Inca din anul 1900, in localitatea Dragomiresti, din judetul Mara­mures au inceput sa se arate semnele unei dezbinari, ale unei dispute acute intre greco-catolicii majoritari si asa-zisii „orantari”, in fapt viitorii credinciosi greco-ortodocsi, adica ortodocsii de azi. Dupa cum se poate lesne observa, acestora, ortodocsilor, li s-a atribuit local, dintr-o aroganta nepermisa, apelativul de orantari, in sens depreciativ,   
Luni , 01 Iulie , 2019
Un maramureșean, premiat de greii industriei auto franceze
Ionut Michis, un maramuresean pasionat de design auto, student in anul II la Facultatea de Arhitectura din Timisoara, a castigat, impreuna cu echipa sa, o competetitie extrem de importanta din ca­pitala Frantei, „Course en Cours”, organizata de Renault si Grupul PSA (Peugeot-Citroen), care are ca scop gasirea de tinere ta­lente I In total, in competitie s-au inscris in jur de 1000 de concurenti, iar in finala de la Paris   
Luni , 01 Iulie , 2019
Mineritul maramureşean şi bolile profesionale, de la Georg Agricola până la Brădeanu Nicolae
In numarul trecut al minunatului nostru saptamanal, am publicat o parte din cartea inginerului minier Aurel Pantea, o lucrare cu materiale pro minerit. Inginerul baimarean prezinta, dupa o analiza meticuloasa, beneficiile mineritului pentru Maramures, pe localitati si pe exploatari miniere. Am putut vedea, centralizat, cum nordul tarii s-a dezvoltat economic pentru ca maramuresenii sa aiba un trai mai bun. Se poate discuta   
Marţi , 18 Iunie , 2019
Fraţii de dincolo de Tisa
Lansarea antologiei de texte „Romanii din Transcarpatia” la Consulatul Romaniei la Solotvino
Marţi , 18 Iunie , 2019
Fenomenul „Zombie” lovește Baia Mare
Un nou flagel loveste Baia Mare I Tot mai multi adolescenti si tineri fumeaza tigari stropite cu diverse otravuri, care ii transforma in zombie I Efectele fizice si mai ales psihice sunt devastatoare si pot duce la coma si chiar moarte I Daca nu sunt observati atent si ajutati de parinti, ajung sa fie dependenti. Mai ales ca aceste droguri sunt ieftine si se gasesc peste tot.
Marţi , 18 Iunie , 2019
Despre apariția elitelor intelectuale în Transilvania - cazul Comunei Groși
Știm prea bine ca istoria romanilor este plina de tragism, avand in vedere ca aproape doua milenii am fost sfasiati ca popor intre imperii care-si disputau teritorialitatea si interesele economice, politice, mili­tare si religioase pe seama noastra, la fel ca si in cazul tuturor natiunilor mai mici.
Marţi , 11 Iunie , 2019
Președinții de Consilii Județene vor fi aleși, din 2020, prin vot uninominal
Schimbare majora in modul de alegere al presedintilor de Consilii Judetene. Din 2020, desemnarea acestora va reveni la votul direct al cetatenilor. In sedinta de Guvern de luni, 3 iunie 2019, reprezentantii Guvernului Romaniei au adoptat ordonanta de urgenta care prevede ca, incepand de anul viitor, presedintii administratiilor judetene sa nu fie alesi dintre consilierii judeteni, ci acestia sa fie desemnati in mod direct de   
Marţi , 11 Iunie , 2019
Cercetarea românească și „barometrul” internațional al revistelor ISI
DDin anul 2006, organismele care administreaza, evalueaza si finanteaza cercetarea in Romania au inceput sa foloseasca indicatori bibliometrici unici.
Marţi , 11 Iunie , 2019
Patriotul Vasile Șoimaru, declarat persona non grata în Ucraina
Se strange latul in jurul romanismului din Ucraina. Vasile Șoimaru, un aparator al limbii romane si al drepturilor conationalilor nostri din tarile vecine cu Romania, publicist, fotograf, economist, dar si deputat in primul Parlament al Republicii Moldova, a fost declarat persona non grata pe teritoriul Ucrainei, avand interdictie de-a mai intra in aceasta tara in urmatorii trei ani.

Supliment săptămânal

Editoriale

Ioana Lucacel pe 15.07.2019
Jenant, mişeilor! Dependența de comuniste
Au trecut 30 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, dar societatea romaneasca, in mare masura, continua sa-si pastreze mentalitatea comunista.
Horia Chiş pe 15.07.2019
Fereastra închisorii. Crimă şi pedeapsă
Doi oameni normali, doi parinti care se iubesc de o viata, ies in parc sa alerge, intr-un orasel banatean.
Gazeta de Maramures pe 15.07.2019
Mondo Cane
Dimitrie A. Sturdza (pe numele complet Dimitrie Alexandru Sturdza-Miclausanu, n. 10 martie 1833, Mi­clauseni, judetul Iasi – d. 8 octombrie 1914, Bucuresti ) a fost academician, om politic si de 4 ori prim-ministru al Romaniei intre anii 1895 - 1909. A fost presedintele Academiei Romane, intre anii 1882 si 1884.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 15.07.2019
Calea, Adevărul şi Viaţa. Sutașul care L-a uimit pe Hristos
In Duminica a patra dupa Rusalii, Biserica face pomenirea vindecarii slugii sutasului din Capernaum. Acest sutas pagan, comandant al unei formatiuni militare alcatuite din o suta de persoane, vine la Hristos si ii cere sa-i vindece sluga.
Nicolae Teremtus pe 15.07.2019
Colţu meu. Curaj pentru Baia Mare
Gara din Baia Mare este unul din punctele de interes pentru baimareni si pentru cei care vin aici cu trenul. Avem o gara in oras, nu la margine de oras sau in afara orasului.
Teodor Ardelean pe 15.07.2019
Biblioteca de idei. O lansare de carte inedită
In „Gazeta” din 29 iunie 2019 publicam in cadrul rubricii de fata cateva ganduri cu privire la Leonard Alexandru Pop si cer­cetarile sale de istorie feroviara.

Parteneri

Lista firmelor din Romania