• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Martie , 2023

LABORATOR DE MEDICINĂ FIZICĂ ȘI RECUPERARE MEDICALĂ

 Medicină fizică și recuperare medicală, cum este denumită în prezent specialitatea de recuperare medicală, se ocupă cu prevenția, diagnosticul, tratamentul și managementul reabilitării persoanelor de toate vârstele care prezintă afecțiuni, dizabilitate și comorbidități.

Atenția specialistului de recuperare este îndreptată către identificarea și ameliorarea aspectelor disfuncționale legate de activitatea cotidiană, relațională și profesională, care determină modificări în comportamentul bolnavului, punându-l în dificultate, în grade variabile, de la disfuncție variabilă, la handicap. Recuperarea Medicală este o secțiune clinico-terapeutică specifică, de tip conservator, prin care se urmărește: 

        - întreținerea sau creșterea nivelului funcțional în diverse patologii, focalizat în special asupra structurii aparatului locomotor; 

        - realizarea unor mijloace facilitatorii, compensatorii, fie intrinseci (ale pacientului), fie extrinseci, cu ajutorul cărora pacientul să-și desfășoare activitatea cât mai aproape de nivelul funcțional normal. 

Recuperarea medicală impune un program de pregătire activ al pacientului, pentru stimularea potențialului maxim funcțional, având ca finalitate realizarea unui nivel de activitate social și profesional satisfăcător. Programele de recuperare medicală sunt active, creative, care necesită un efort colectiv al unui grup de specialiști: specialist de recuperare, fizioterapeut, kinetoterapeut, terapist ocupațional, logoped, psiholog, asistență socială, etc.

Pe de altă parte, implică un efort din partea pacientului și a familiei, lângă care pacientul își va continua programul de recuperare, în funcție de motivația și suportul oferit de aceasta. Scopul recuperării este atât ameliorarea unor deficiențe, scăderea gradului de dependență a persoanelor cu nevoi speciale, cât și combaterea factorilor de agravare a unor disfuncții somatice, creând diverse facilități și programe de solicitare adecvate diferitelor patologii.

Recuperarea medicală folosește diverse metode de diagnostic și tratament (igieno-dietetic, medicamentos și recuperator specific: electroterapie, fototerapie, magnetoterapie, electrohidroterapie, masaj, aerosoloterapie,  kinetoterapie, hidroterapie, ortezare, protezare, etc.), care să refacă disfuncțiile și să dezvolte nivelul funcțional cât mai aproape de normal.

Principalele capitole de patologie care beneficiază de recuperarea medicală sunt suferințe neurologice (de tip periferic sau central), ortopedice sau posttraumatice, reumatologice, atât de tip cronic degenerativ, cât și cronic inflamator, cardiovasculare și respiratorii, dismetabolice (gută, diabet zaharat complicat, hipotiroidism etc.) situații complexe de polipatologie cu disfuncții importante, recuperarea sechelelor post COVID 19, prin programe specifice (evaluare prin consult, kinetoterapie, aerosoloterapie, electroterapie, masaj, etc). 

Inspirați de viață, tratăm oameni, nu afecțiuni, printr-o abordare medicală multidisciplinară și lucrul cel mai important pentru noi este încrederea pacientului că se află în grija unei echipe medicale bune, formată din: dr. MEDAN MONA LIANA-medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie,  medic șef secție, dr. CRIȘAN DELIA-medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, dR. ZĂGREANU VALENTINA EDITA-medic primar recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, asistent principal DURUȘ SIMONA OLIMPIA - asistent șef secție, asistenți medicali - BFT - masaj, asistenți medicali BFT,  infirmieră, kinetoterapeuți.

Experiența acumulată prin pacienții care ne-au trecut pragul constituie un impuls de a oferi servicii integrate calitativ superioare. Personalul laboratorului este dedicat activității permanente de susținere şi îmbunătățire a performanței şi profesionalismului, prin educație medicală continuă, feedback și evaluare periodică, promovează calitatea, competența, echitatea şi responsabilitatea, respectând totodată confidențialitatea în ceea ce privește datele personale, starea de sănătate şi rezultatele investigațiilor medicale ale pacienților cu care  personalul vine în contact. Sănătatea și starea de bine a fiecărui pacient, este principala noastră preocupare, de aceea acordăm tratament personalizat și o atenție specială fiecărui caz în parte”, a spus managerul spitalului județean, Alexandru Oros.

Laboratorul de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie al Spitalului Județean „Dr. C-tin Opriș”  Baia Mare, funcționează pe str. Progresului, nr.17 (vechea Policlinica 2), având cabinete de consultații,  cabinete de electroterapie, electrohidroterapie, termoterapie, aerosoloterapie, masaj, kinetoterapie și  terapie ocupațională.

Program de lucru:

BAZA DE TRATAMENT: LUNI-VINERI (ORELE: 06:00 - 21:30 )

Consultațiile (atât cele decontate de CAS, cât și cele la cerere) se efectuează pe bază de programare la nr. de tel. 0736-104794, adresa email bft@sjbm.ro sau direct la fișierul laboratorului.

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.