• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 05 Iunie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Cultură

Luni , 01 Iunie , 2020
Două decenii de învățământ superior de artă la Baia Mare, 2000 – 2020 (II)
„Vorba suna, fapta tuna! Asa ca lasati sa vorbeasca faptele” (IPS Pimen)
Luni , 01 Iunie , 2020
De-ale lunii Mai
De la Muzeul de Etnografie Baia Mare
Luni , 25 Mai , 2020
Poarta pe cinci stâlpi - altarul sacru al Maramureșului
In anul 1936, un om educat, l-am numit aici pe pictorul Traian Biltiu - Dancus (1899 - 1975) realizeaza, pentru prima data, o poarta maramure­seana pe cinci stalpi, prin asezarea in fata celor trei stalpi traditionali a inca doi, la o anumita distanta, si creand parca o incinta, un nou spatiu de primire, poate chiar un purgatoriu, daca ramanem in lo­gica paradigmei sacralitatii cresti­ne catolice.
Vineri , 20 Martie , 2020
Muzee virtuale pe care le poți vizita în perioada aceasta
Majoritatea spatiilor culturale sunt inchise in aceasta perioada, din cauza coronavirusului. Și daca tot suntem indemnati sa stam acasa, sa stii ca exista cateva locuri frumoase pe care le poti vizita, totusi, prin intermediul ecranului.
Marţi , 17 Martie , 2020
Petre Dulfu – Omagiu
Marti, 10 martie 2020, la Fondul Documentar al Academiei Romane din cadrul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, a fost omagiat, la 164 de ani de la nastere, patronul spiritual al institutiei – marele povestitor, creatorul istetului Pacala, cel care, cu ispravile sale, i-a incantat si-i incanta, de 125 de ani, pe copii si pe cei mai putin copii.
Vineri , 06 Martie , 2020
Mărțișor Etnografic - „dialog” inedit sub egida a două muzee județene
Luna lui Martisor, perioada incarcata de simboluri si rituri, a debutat la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara cu o expozitie temporara mai aparte, dedicata femeii de ieri si de azi, purtand un titlu simbolic: Martisor etnografic: Zadii, sorturi si catrinte.
Miercuri , 04 Martie , 2020
Eveniment editorial în Baia Mare Arta din România, din preistorie în contemporaneitate
In data de 9 iulie 2019, la Bucuresti, in Aula Academiei Romane, care a devenit neincapatoare, s-a desfasurat prima lansare a monumentalei sinteze „Arta din Romania, din preistorie in contemporaneitate” (vol. I-II), lucrare aparuta la Editura Academiei Romane in colaborare cu Editura Mega din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost o veritabila sarbatoare a istoricilor si criticilor de arta din Romania.
Miercuri , 04 Martie , 2020
Florilegiu (POEME ROMANȚATE) (I)
„De cand viata mea te stie O suferinta port mereu Frumsetea ta-i o poezie Pe care n-am facut-o eu.” (Lucian Blaga)
Vineri , 21 Februarie , 2020
Poetul Grigore Vieru omagiat la Centrul Cultural din Sighetu Marmației
La Sighetu Marmatiei a avut loc un eveniment dedicat poetului Grigore Vieru, la 85 de ani de la nastere, organizat de Centrul Cultural, Asociatia Culturala „Pro Basarabia si Bucovina”, filiala Maramures si Colegiul National „Dragos Voda”. Au participat sigheteni de toate varstele, profesori si elevi de la Colegiul National „Dragos Voda”, Colegiul National Pedagogic „Regele Ferdinand” si de la Liceul Tehnologic   
Vineri , 07 Februarie , 2020
„Dan Hatmanu – In memoriam” Expoziţia de pictură, grafică şi structuri spaţiale din Colecţia Muzeului de Artă Iaşi
La un an de la trecerea in nefiinta a Maestrului Dan Hatmanu, Muzeul de Arta din Iasi i-a dedicat o selectie expozitionala cu caracter retrospectiv, diversa si complexa (cum de altfel a fost intreaga creatie artistica), intitulata „Dan Hatmanu – In memoriam”.
Vineri , 07 Februarie , 2020
Lansare de teatru în Ţara lui Shakespeare
Dupa ce am lansat mai multe carti in comunitatea romaneasca de la Roma, a venit vremea sa lansez cartile care vorbesc despre spiritul Maramuresului si in Țara lui Shakespeare. In acest sens, m-am pregatit special cu o piesa de teatru intitulata „Șoareci de laborator”, care va fi lansata in orasul Stanford, in 30 martie 2020.

Supliment săptămânal

Editoriale

Ioana Lucacel pe 01.06.2020
Jenant, mişeilor! Un fleac! Ne-au ciuruit valorile naționale prin formalisme
Daca n-ar fi fost slujbele Bise­ricii si parastasele pentru eroii si fauritorii Romaniei Mari, nici n-am fi simtit in vreun fel ca in 28 mai a fost Ziua Eroilor.
Horia Chiş pe 01.06.2020
Fereastra închisorii. Nu iubesc trădarea, detest trădătorii
A trada nu inseamna doar a scuipa pe adevar. Sau a-ti vinde camaradul, a insela iubirea profunda, a te intoarce impotriva naturii.
Gazeta de Maramures pe 01.06.2020
Mondo Cane
Aminteam saptamana trecuta despre politica Germaniei, in perioada pandemiei, vis-a-vis de migrantii care stau la gardurile virtuale sau reale ale U.E.
Teodor Ardelean pe 01.06.2020
Biblioteca de idei. Teoria mulțimilor
Odata cu toate problemele me­dicale, administrative, sociale, economice etc. aduse de pandemia de COVID-19, revin in actualitate in randul oamenilor de stiinta discutiile despre „multimi”, „adevar”, „sisteme” s.a.m.d.
Nicolae Teremtus pe 01.06.2020
Colţu meu. O piaţă pentru băimăreni
Povestea pietei baimarene de alimente „Izvoarele” merge mai departe, chiar daca se spune una sau alta despre ea, despre terenul pe care se afla. Vorbim despre un petic de teren in care se afla piata, acel loc de unde baimarenii isi cumpara legume si fructe, lactate si multe altele. In ultimii ani, chiar si tigari de   
Pr. dr. Cristian Stefan pe 01.06.2020
Calea, Adevărul şi Viaţa. De ce atâta luptă împotriva Euharistiei?
Traim vremuri deloc usoare privitor la viata religios – morala a oamenilor cu credinta in Dumnezeu Cel Unul in Treime, pentru ca, in spatele pandemiei din zilele noastre, se ascund tot felul de atacuri impotriva invataturii si practicii vietii crestine autentice.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania