• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Ianuarie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Cultură

Joi , 21 Decembrie , 2017
Memoria ethnologica la sfârşit de an
Marti, 19 decembrie, in holul Palatului Administrativ, a fost lansat un nou numar al revistei de patrimoniu etnologic si memorie culturala Memoria ethnologica, publicatie editata de Consiliul Judetean Maramures si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures.
Vineri , 15 Decembrie , 2017
Gânduri despre o carte scrisă cu suflet - Incursiuni subiective în artele vizuale - Liviu Suhar
In acest an, Mos Nicolae mi-a adus in dar un pachet de carti din colectia „Arte Vizuale” a Editurii Performantica din Iasi, primite in dar de la bunii mei colegi si prieteni Octav Paunet si Octavian Jiga, care se ingrijesc de cateva decenii de „tinuta” estetica si profesionala de exceptie a publicatiilor acestei edituri. Trei dintre aceste carti apartin pictorului Liviu Suhar, una mai captivanta ca cealalta prin   
Vineri , 15 Decembrie , 2017
Nouă apariţie a revistei ARCHEUS
De curand a iesit de sub tipar numarul 13 (42) al publicatiei ARCHEUS, revista cultura a Maramuresului, editata de Fundatia Culturala ARCHEUS – Baia Mare, in colaborare cu Directia Judeteana pentru Cultura Maramures si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures. Aceasta editie a fost ingrijita de Ioan Marchis si Emanuel Luca.
Vineri , 08 Decembrie , 2017
Alina Modyrka - între rigoarea formei și libertatea picturii
Alina Modyrka este studenta la Programul de Studii Arte Plastice – Pictura in anul II de Studii Masterale – Valori plastice si reflexive ale imaginii in pictura contemporana. Este nascuta la Solotvino, regiunea Zakarpatia, intr-o familie de romani, iar dupa absolvirea Colegiului de Arta din Ujgorod, este admisa la Universitatea Nationala de Arta „George Enescu” din Iasi, Spe­cializarea Pictura.
Vineri , 08 Decembrie , 2017
Zilele revistei „Nord Literar”
Joi, 7 decembrie a.c., in sala de sedinte a Consiliului Judetean Maramures, a avut loc ceremonia de deschidere a Zilelor revistei „Nord Literar”, editia a XII-a, actiune sprijinita de Consiliul Judetean Maramures. Invitat de onoare a fost romancierul Nicolae Alexandru Breban, membru al Academiei Romane, nascut in Baia Mare, autorul unei impresionante opere literare, care a contribuit in mod esential la constructia   
Vineri , 08 Decembrie , 2017
Expoziție de artă populară și fotografie la Cavnic
Asociatia „Diamant de Maramures” Cavnic, in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din Baia Mare si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures au organizat la Cavnic o Expozitie de fotografie si arta populara.
Sambătă , 02 Decembrie , 2017
Un eveniment plastic remarcabil Expoziția de pictură „FRAGMENTE – LANDESCAPE” a artiștilor Ioana și Călin Moldovan
Familia de artisti expozanti Ioana si Calin Moldovan expun pe simezele Galeriei de Arta a Filialei UAP din Baia Mare, o serie de lucrari realizate sub „imperiul” a doua tematici – Ioana Moldovan, fascinata de motivul straielor populare si a satului maramuresan, expune „fragmente compozitionale” – iar Calin Moldovan se „refugiaza” in motive peisagistice savuroase.
Sambătă , 02 Decembrie , 2017
Ioan Botiş, o lansare, o istorie, o dorinţă, un vis...
La Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare a avut loc lansarea celui de-al treilea volum din ampla lucrare „O Istorie Antropologica a Mortii”, autor Ioan Botis, scriitor, ziarist, muzeograf, colegul si prietenul nostru.
Vineri , 24 Noiembrie , 2017
O istorie antropologică a morţii, vol. III
Miercuri, 29 noiembrie 2017, de la ora 14:00, la sediul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures (Baia Mare, str. Monetariei, nr.1-3) va avea loc lansarea celui de-al treilea volum al lucrarii O istorie antropologica a mortii, autor Ioan Botis.
Vineri , 17 Noiembrie , 2017
Simpozionul Internațional de pictură și desen Iacobeni 2017. Poetica obiectului și personajului tradițional
Pictorul Liviu Suhar a organizat in acest an a VI-a editie a Simpozionul International de pictura si desen Iacobeni 2017, iar rezultatele creatiilor artistice ale participantilor au constituit un eveniment cultural de exceptie constand in: Moment muzical sustinut de grupul coral „PERPETUUM”, coordonat de lect. univ. dr. Consuela Radu - Țaga, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi; Vernisajul   
Vineri , 17 Noiembrie , 2017
Festivalul de Teatru pentru liceeni, o reuşită
Editia a VII-a a Festivalului de Teatru pentru liceeni a luat sfarsit. Toata lumea s-a simtit foarte bine, iar liceeni au mai facut un pas in dezvoltarea lor in domeniul teatral, dar si in cel personal.

Supliment săptămânal

Editoriale

Nicolae Teremtus pe 12.01.2018
Coltu’ meu / Dan Pârcălab, nevinovat. Așa cum a fost tot timpul. Cine îi dă înapoi anii furați? Voi, nesimțiților?
Sfarsitul de an, in general, vine cu vesti mai putin bune. Coplesiti de problemele curente, de politicul care nu vede drama romanilor, primim tot felul de situatii, de chestii ce ne scad pofta de sarbatori. Asa a fost de fiecare data in ultimii 11 ani, de la acel ianuarie friguros in care justi­tia, cea pe care noi o aparam   
Teodor Ardelean pe 12.01.2018
Biblioteca de idei / „Bună seara lui Crăciun”
Sintagma de mai sus reprezinta „numele” unei colinde culte, foarte raspandita in toate tinuturile romanesti. Totodata, o intalnim, ca titlu principal pe coperta unei cartulii de numai 32 de pagini, format B6, care continua, cu formularea voit clarificatoare „cele mai frumoase colinde crestine”.
Horia Chiş pe 12.01.2018
Fereastra închisorii / Dumnezeiască
Asa a fost inmormantarea Regelui Mihai I al Romaniei. Ceva nepa­man­tean a plutit permanent in vazduhurile acestui ultim act al monarhului pe taram romanesc.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 12.01.2018
Calea, Adevărul şi Viaţa / Suprema minune a Naşterii Mântuitorului
Una dintre cele mai frumoase si de suflet ziditoare dintre praznicele anului bise­ricesc este, fara indoiala, Nasterea Domnului sau Craciunul. Desi au trecut de atunci mai bine de doua mii de ani, icoana Nasterii Domnului este pururea vie, an de an, in sufletul si in viata noastra pentru ca, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu   
Ioan Botis pe 12.01.2018
Mă tot mir / Ce are unii cu maneliştii?
No, acuma, ca tot vin sarbatorile de iar­na, o aparut un videoclip a lu’ Carmen Ser­ban, filmat in Biblioteca Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Nu-i bai ca videoclipul ii filmat vara, ca maneaua nu are limite, gra­nite, nu cunoaste oprelisti si e vala­bila in orice anotimp.
Ioana Lucacel pe 12.01.2018
Jenant, mișeilor! / Oameni de o zi
Era odata, la Bagdad, sub domnia stralucitului calif Harun-al-Rasid, un negutator bogat care avea o nevasta batrana si un fecior, Abu-Hasan, crescut foarte strict pana la 30 de ani. Negutatorul a murit si Abu-Hasan a intrat in stapanirea avutiei pe care o adunase tatal sau o viata intreaga. Dar fiul a facut altfel de cum facuse   

Parteneri

Lista firmelor din Romania