• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 19 Ianuarie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Cultură

Vineri , 18 Decembrie , 2020
Catalogul „meșteșugART” - un instantaneu obiectiv al artei lemnului în Maramureș
Catalogul de prezentare al proiectului „mes­tesugART”, finantat prin Administratia Fondului Cultural National, realizat de catre dna Dr. Mirela Ana Barz (manager interimar al Muzeului Maramuresan Sighetul Marmatiei) si dl drd. Vasile Timur Chis (sef sectie) este un exemplu de buna practica profesionala.
Vineri , 11 Decembrie , 2020
Succes al pictorului băimărean Mircea Bochiș la editura franceză „L’Harmattan”
Pictorul baimarean Mircea Bochis a obtinut recent un nou succes editorial. A aparut a doua carte la celebra editura franceza „L’Harmattan”, o lucrare in care este coautor alaturi de un cunoscut lingvist, Marcienne Martin. Titlul lucrarii este: „O scurta istorie a sensului. Practici artistice si sociale ale nasterii semnificatiei/sensului”. Chiar daca pare ciudat, un pictor care scrie carti ce apar la o editura   
Marţi , 01 Decembrie , 2020
O carte-document: „Vederi din Maramureș” de Teofil Ivanciuc
Recent a iesit de sub tipar volumul „Vederi din Maramures” apa­rut la Editura Valea Verde din Sighetu Marmatiei (editor Ion Maris), cu o prefata de Ovidiu Pecican.
Luni , 16 Noiembrie , 2020
Nicolae Suciu și Sandra Chira în dialog pe simezele din Baia Mare
In plina pandemie, artistul baimarean Nicolae Suciu a organizat si expus o expozitie personala la Galeriile de Arta din Baia Mare. „Dialog pe simeze: Sandra Chira si Nicolae Suciu” este expozitia deschisa la Galeriile baimarene. Sandra Chira este designer vestimentar din Timisoara, dar baimareana la origini.
Luni , 16 Noiembrie , 2020
Noaptea Muzeelor băimărene, virtual
Desi traversam o pe­rioada extrem de di­ficila la nivel mon­dial, peste 60 de muzee si operatori culturali din toata tara s-au inscris si anul acesta pentru a sarbatori, pe 14 noiembrie, a saisprezecea editie a Noptii Europene a Muzeelor.
Vineri , 13 Noiembrie , 2020
Noaptea Muzeelor este pregătită pentru o abordare digitală în 14 noiembrie
Desi traversam o perioada extrem de dificila la nivel mondial, peste 60 de muzee si operatori culturali din toata tara s-au inscris si anul acesta pentru a sarbatori, pe 14 noiembrie, a saisprezecea editie a Noptii Europene a Muzeelor.
Vineri , 06 Noiembrie , 2020
Nicolae Suciu, două apariții editoriale și un vernisaj, de poveste
Cunoscutul pictor maramu­resean, Nicolae Suciu a re­usit, in aceasta perioada complicata din punct de vedere sanitar si nu numai, sa scoata de la tipar doua carti care innobileaza activitatea artistului din nord.
Vineri , 30 Octombrie , 2020
O nouă tabără de creație la Cavnic
Creatia si imaginatia artistilor nu tine cont de restrictiile impuse la un moment dat de societate, iar orasul Cavnic este declarat „zona libera” din acest punct de vedere. Sotii Tiberiu si Elisabeta Veress din orasul de la poalele Muntilor Gutai au reusit si in acest an, in ciuda tuturor oprelistilor cauzate de pandemie, sa promoveze cultura si frumosul, gazduind in pensiunea lor artisti plastici din tara si strainatate.
Vineri , 16 Octombrie , 2020
Moșu’ Deac, o viață pentru Maramureș
In urma cu vreo doua saptamani ne-am perindat pe la casa lui Vasile Deac, zis Mosu’. Cred ca nu exista om in tot Maramuresul asta cat ii de lung si de lat sa nu fi auzit, macar in treacat, de Mosu’ Deac. Mi-aduc aminte ca in urma cu ceva ani, cam prin 2006, am avut placerea sa il vad pentru prima data, intr-un cadru festiv, la Ziua GAZETEI,cand a fost nominalizat pentru premiul de excelenta „O viata pentru Maramures”.   
Joi , 24 Septembrie , 2020
La Petrova, Convorbiri culturale 2020, ediția a XXXIV-a
Editia din acest an a Convorbirilor culturale pe­trovene, organizata de Cenaclul de Cultura si Arta „Mihai Eminescu”, Fundatia „Prof. Univ. Dr. Gheorghe Bilascu” si Editura „Țara Maramu­resului” s-a desfasurat in 17 septembrie 2020, dupa mai multe amanari impuse de criza sanitara.
Vineri , 18 Septembrie , 2020
Istoricul martir Dr. Alexandru Filipașcu - un aristocrat sublim al propriului destin
Istoria se hraneste cu destine, uneori chiar cu ale noastre. In general, a fi din Petrova, in­semna si inca inseamna a fi office, oarecum din icoana, de dupa mestergrinda. Intr-adevar, nici unei localitati din Maramures nu i se spune „satul nemesilor”! M-am intrebat, de multe ori, de unde acest prestigiu remanent?! O fi, poate, din gustul, din dulceata de neam, e ceva care trece, pe neobservate, din neam in neam, precum   

Supliment săptămânal

Editoriale

Horia Chiş pe 15.01.2021
Fereastra închisorii. Faţa bună a răului
Tot auzim ca virusul acesta e mare blestem pe capul oamenilor. O fi.
Teodor Ardelean pe 15.01.2021
Biblioteca de idei. Cu atenția spre FOTODRAMA AROMÂNILOR ÎN BALCANI
Pentru aceste vremuri de cum­pana care, prin multitudinea „izolarilor”, ne frustreaza de cele mai „umane” forme de conectivitate, este foarte important sa ne pastram o stare de spirit lucida si docta. „Lucrul cu oglinda”, cum numesc psihologii fenomenele complicate inseamna sa ne privim interioarele si sa combinam   
Ioana Lucacel pe 15.01.2021
Colţu meu. Dor de normalitate
Dupa un an catastrofal, un inceput de an in aceeasi nota. Pandemia asta nenorocita ne-a aranjat pentru o perioada lunga de timp. Nimic din ce a fost - obiceiuri, obis­nuin­te, dorinte - nu mai exista.
Gazeta de Maramures pe 15.01.2021
Mondo Cane
Livio Fanzaga este directorul unui celebru post de televiziune italian care, la 11 noiembrie 2020, intr-o postare facuta cu prilejul zilei sale de nastere, a numit actuala pandemie „un act al Satanei, care vizeaza cuce­rirea dominatiei lumii”.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 15.01.2021
Calea, Adevărul şi Viaţa. Gânduri la început de an
Traim vremuri nesigure la acest inceput de an 2021. Singurul lucru sigur pe care il stim cu fiecare Revelion este ca a mai trecut un an din viata noastra, care, vorba cantarii, „in veci n-o sa mai vina”.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania