• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 29 Octombrie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Cultură

Vineri , 16 Octombrie , 2020
Moșu’ Deac, o viață pentru Maramureș
In urma cu vreo doua saptamani ne-am perindat pe la casa lui Vasile Deac, zis Mosu’. Cred ca nu exista om in tot Maramuresul asta cat ii de lung si de lat sa nu fi auzit, macar in treacat, de Mosu’ Deac. Mi-aduc aminte ca in urma cu ceva ani, cam prin 2006, am avut placerea sa il vad pentru prima data, intr-un cadru festiv, la Ziua GAZETEI,cand a fost nominalizat pentru premiul de excelenta „O viata pentru Maramures”.   
Joi , 24 Septembrie , 2020
La Petrova, Convorbiri culturale 2020, ediția a XXXIV-a
Editia din acest an a Convorbirilor culturale pe­trovene, organizata de Cenaclul de Cultura si Arta „Mihai Eminescu”, Fundatia „Prof. Univ. Dr. Gheorghe Bilascu” si Editura „Țara Maramu­resului” s-a desfasurat in 17 septembrie 2020, dupa mai multe amanari impuse de criza sanitara.
Vineri , 18 Septembrie , 2020
Istoricul martir Dr. Alexandru Filipașcu - un aristocrat sublim al propriului destin
Istoria se hraneste cu destine, uneori chiar cu ale noastre. In general, a fi din Petrova, in­semna si inca inseamna a fi office, oarecum din icoana, de dupa mestergrinda. Intr-adevar, nici unei localitati din Maramures nu i se spune „satul nemesilor”! M-am intrebat, de multe ori, de unde acest prestigiu remanent?! O fi, poate, din gustul, din dulceata de neam, e ceva care trece, pe neobservate, din neam in neam, precum   
Luni , 14 Septembrie , 2020
La ei ca pe la noi
Odata la patru ani, in prima zi de marti din noiembrie - suntem intr-un astfel de an - americanii merg la vot pentru a hotari numele locatarului din Casa Alba.
Vineri , 21 August , 2020
A VI-a ediție a Taberei de Creație de la Cavnic
Cavnicul devine in fiecare an, in luna august, epicentrul picturii din Nordul Romaniei, pentru ca aici se desfasoara mai multe tabere de pictura. Datorita artistei Elisabeta Pietrar Veress si sotului ei Tiberiu Veress, Pensiunea „Elisabeta” din Cavnic devine pe perioada verii o adevarata „casa a pictorilor” din tara si din strainatate.
Luni , 17 August , 2020
De vorbă cu VIOREL COSMA (30.03.1923 - 15.08.2017)
Data interviului: Sept. 2011 Sursa: arhiva Paul ANTONIU
Luni , 03 August , 2020
„Graphium” - Timișoara, 2019 Bienala Internațională de Gravură Mică, ediția a V-a
In periplul expozitional, parcurs de mine la jumatatea lunii iunie prin Galeriile de Arta din Timisoara (ocazie cu care am scris in unul din articolele publicate in paginile Gazetei cu putin timp in urma), am ajuns, cum era si firesc, la atelierele de creatie cunoscute ca locatie, „in Parc”.
Vineri , 03 Iulie , 2020
42 de ani de la inaugurarea expoziției pavilionare
Moment aniversar la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara
Vineri , 03 Iulie , 2020
Înțelesurile ascunse ale picturii
„In haosul pictural al acestor ultimi ani, in care dezlantuirea exacerbata a instinctului individual a atins frenezia, incearca sa recunosti disciplinele armonice care in toate epocile, au servit in taina drept fundament picturii, ar putea sa para o nebunie. Nebunia aceasta este insa un lucru cuminte, o stiinta necesara atat pentru cel ce vrea sa picteze, cat si pentru cel ce vrea sa priveasca.”
Vineri , 26 Iunie , 2020
„20-21”
(Nu este un scor de la un meci de handbal ci, conform anuntului oficial, este vorba despre o Expozitie de Arta la Galeria de Arta din Baia Mare, din B-dul Bucuresti, nr. 6)
Vineri , 26 Iunie , 2020
Despre FRICĂ
Pentru a nu gresi, voi incepe cu definitia din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane: „Stare de adanca neliniste si de tulburare, provocata de un pericol real sau imaginar; lipsa de curaj, teama”. Frica este o stare sufleteasca pe care intr-o forma sau alta, mai mult sau mai putin, o au toti oamenii. Ga­briel Liiceanu spune ca instinctul fricii este mai puternic decat cel al foamei sau al erosului si ca vorbeste in noi   

Supliment săptămânal

Editoriale

Pr. dr. Cristian Stefan pe 23.10.2020
Calea, Adevărul şi Viaţa. Sfinții Mărturisitori din Ardeal, martiri ai dreptei credințe
Este bine cunoscut faptul ca Bise­rica Ortodoxa din Transilvania a fost, de-a lungul secolelor, o Biserica martirica.
Teodor Ardelean pe 23.10.2020
Biblioteca de idei. Fascinația Verticalității (I)
In dictionarele franceze, de la „Robert” 1972 incoace, atunci cand se trateaza arta tapiseriei, sunt luminate, prin excelenta, sensurile si dimensiunile de cardinalitate axiala si axiologica.
Horia Chiş pe 23.10.2020
Fereastra închisorii. Măsura credinţei
A iti iubi familia si prietenii e ceva firesc. Si datator de liniste interioara si fericire.
Ioana Lucacel pe 23.10.2020
Jenant, mişeilor! Uniți de neîncredere
„Pana cand nu vor deveni constienti, nu se vor revolta niciodata si pana cand nu se vor razvrati, ei nu pot deveni constienti.” George Orwell
Nicolae Teremtus pe 23.10.2020
Colţu meu. Conspirații pentru proști
Au fost depuse si listele pentru alegerile parlamentare, in concluzie avem candidati. Alegeri sa fie! Dar pana la alegeri trebuie sa trecem de virus. O intreprindere complicata si periculoasa. Multi oameni nu cred ca exista si se comporta ca atare.
Gazeta de Maramures pe 23.10.2020
Mondo Cane
O ciuperca ciudata se simte grozav pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobil si nu fara vreun motiv. Este vorba de ciuperca neagra - Cryptococcus neoformans - fiind descoperita pentru prima data in Ucraina dupa explozia centralei nucleare langa orasul Pripyat.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania