• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 11 August 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Cultură

Luni , 10 August , 2020
De vorbă cu VIOREL COSMA (30.03.1923 - 15.08.2017)
Data interviului: Sept. 2011 Sursa: arhiva Paul ANTONIU
Luni , 03 August , 2020
„Graphium” - Timișoara, 2019 Bienala Internațională de Gravură Mică, ediția a V-a
In periplul expozitional, parcurs de mine la jumatatea lunii iunie prin Galeriile de Arta din Timisoara (ocazie cu care am scris in unul din articolele publicate in paginile Gazetei cu putin timp in urma), am ajuns, cum era si firesc, la atelierele de creatie cunoscute ca locatie, „in Parc”.
Vineri , 03 Iulie , 2020
42 de ani de la inaugurarea expoziției pavilionare
Moment aniversar la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara
Vineri , 03 Iulie , 2020
Înțelesurile ascunse ale picturii
„In haosul pictural al acestor ultimi ani, in care dezlantuirea exacerbata a instinctului individual a atins frenezia, incearca sa recunosti disciplinele armonice care in toate epocile, au servit in taina drept fundament picturii, ar putea sa para o nebunie. Nebunia aceasta este insa un lucru cuminte, o stiinta necesara atat pentru cel ce vrea sa picteze, cat si pentru cel ce vrea sa priveasca.”
Vineri , 26 Iunie , 2020
„20-21”
(Nu este un scor de la un meci de handbal ci, conform anuntului oficial, este vorba despre o Expozitie de Arta la Galeria de Arta din Baia Mare, din B-dul Bucuresti, nr. 6)
Vineri , 26 Iunie , 2020
Despre FRICĂ
Pentru a nu gresi, voi incepe cu definitia din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane: „Stare de adanca neliniste si de tulburare, provocata de un pericol real sau imaginar; lipsa de curaj, teama”. Frica este o stare sufleteasca pe care intr-o forma sau alta, mai mult sau mai putin, o au toti oamenii. Ga­briel Liiceanu spune ca instinctul fricii este mai puternic decat cel al foamei sau al erosului si ca vorbeste in noi   
Vineri , 26 Iunie , 2020
De la Narcis spre Salomeea. Despre anonimitate şi inflamarea eului
„Vai mie, de ce nu mi-ati spus, de ce nu mi-ati spus Ca pe spatele meu adineaori, calarea chiar Iisus, As fi mers mai tantos, ridicand copita-n sus, Si ce lin, fara sa sar, L-as fi dus.” (Paul Sterian, „Jalea Magarului”)
Vineri , 19 Iunie , 2020
Sandra CHIRA – Expoziția de Design Vestimentar „#no season READY TO WEAR 2020”
Galeria de Arta HELIOS – Timisoara
Vineri , 19 Iunie , 2020
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, carantina cărților sau activitatea în timp de pandemie
Biblioteca Judeteana „Pe­tre Dulfu” din Baia Mare este oaza de cul­tura din buricul mohoratului nostru oras. Candva, municipiul de pe Sasar era renumit pentru poluare, eram cel mai… oras din Romania si din aceasta parte de Europa. Dar timpul, intr-o oarecare masura, a rezolvat situatia. Iar orasul a inceput sa scape de povara plumbului si a metalelor nobile si grele.
Vineri , 19 Iunie , 2020
Muzeul de Etnografie și Artă Populară a implementat plata cu cardul la cele două sedii
Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures se conformeaza tuturor criteriilor de distantare sociala si protejare a sanatatii celor care trec pragul institutiei, fapt pentru care, incepand de vineri, 12 iunie, a fost implementata plata cu cardul la cele doua sedii: Muzeul Satului si Cladirea pavilionara.
Vineri , 12 Iunie , 2020
Crucea celtică din Năpradea (județul Sălaj)
Aici, in nord-vestul Ro­maniei, noi, locui­torii acestui teritoriu, convietuim cu o lume a simbolurilor pe care specialistii n-au reusit sa ni le desluseasca decat partial, trecandu-le, ca atare, in registrul decorului.

Supliment săptămânal

Editoriale

Gazeta de Maramures pe 10.08.2020
Mondo Cane
Mai intai in secolul VIII bizantin, apoi in secolul XVI protestant si, acum, sub presiunea miscarilor militante antirasiste din lumea anglo-saxona, statuile sunt dobo­rate pentru a corecta pacatele si a face loc dreptei credinte. Dar obsesia statuilor are o istorie mult mai bogata.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 10.08.2020
Calea, Adevărul şi Viaţa. Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla
Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla este cinstita pe 7 august. Ea s-a nascut in satul Vanatori din judetul Neamt, in jurul anului 1650, din parinti credinciosi si iubitori de Dumnezeu.
Teodor Ardelean pe 10.08.2020
Biblioteca de idei. Premiul pentru Etnologie MIHAI DĂNCUȘ
Scriu sub un clopot ce inca vibreaza dupa ce pendulul sau a batut consistent anuntand trecerea spre vesnicie a etnologului, muzeografului, profesorului universitar si carturarului Mihai Dancus. Am primit vestea cu o tristete anteprogramata stiindu-i starea sanatatii.
Horia Chiş pe 10.08.2020
Fereastra închisorii. Servesc Patria
Un dialog contondent cu un iubitor de festivitati, fast si poleiala mi-a trimis in pana scrierii subiectul iubirii de patrie.
Nicolae Teremtus pe 10.08.2020
Colţu meu. Pandemie și alegeri
Atentia publica este impartita, acum, intre pandemia ce de­fileaza spre noi orizonturi si alegerile locale care ar trebui sa aiba loc la sfarsitul lunii septembrie. Și intr-unul si in ce­lalalt, oamenii, cetatenii trebuie sa isi aduca aportul substan­tial in rezolvarea situatiei.
Ioana Lucacel pe 10.08.2020
Jenant, mişeilor! Neîncredere și frică
Mai periculoase decat orice pandemii si molime care au facut ravagii in istorie, mi se par doua „pandemii morale si psihice”: frica si neincredere.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania