• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 22 Martie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Cultură

Vineri , 16 Martie , 2018
Nicoară Mihali - maramureșeanul bibliotecă
Maramuresul se mandreste cu multi oameni „atipici”, iar unul dintre acestia este scriitorul dr. Nicoara Mihali. Inzestrat cu un mare dar de povestitor, mereu in cautare de subiecte inedite, dispus oricand sa vorbeasca despre ceea ce are autentic Maramuresul, asumandu-si fara ezitare orice proiect in scop cultural, dr. Nicoara Mihali a scris pana acum 42 de carti si are in pregatire inca vreo 4. Tocmai de aceea l-am   
Vineri , 16 Martie , 2018
Omagiu profesorilor Simona și Toader Nicoară
Luni, 12 martie 2018, in Aula „Regele Ferdinand I” a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, a avut loc lansarea volumului La granita dintre stiinte: istorie, mentalitati, imaginar. Omagiu Profesorilor Simona si Toader Nicoara la varsta de 60 de ani (coordonatori: Ovidiu Ghitta si Gheorghe Negustor).
Vineri , 09 Martie , 2018
Aurel Popp - Un virtuoz al penelului
La inceputul acestui an, scriitorul si colegul prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu mi-a adus in dar un album de arta de exceptie! Este dedicat creatiei artistului satmarean Aurel Popp, personalitate marcanta si complexa a artei transilvane.
Vineri , 09 Martie , 2018
ROST. 12 Hotare
Luni, 5 martie 2018, in Sala de conferinte a Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” a fost lansat volumul intitulat ROST. 12 Hotare, un album de fotografie de arta. Sutele de fotografii cu va­loare artistica si etnografica au fost realizate de Razvan Voiculescu. Este al treilea album, incheindu-se astfel o trilogie dedicata „rostului”.
Vineri , 02 Martie , 2018
Pierre Soulages – Artistul a cărui operă a inspirat arhitectura muzeului personal
Pictorul Pierre Soulages s-a nascut in orasul Rodez, in 1919, in sud-vestul Frantei (in apropiere de Mont­pellier), incepe sa picteze ca autodidact, iar din 1941 se inscrie si urmeaza cursurile Școlii de Arte Frumoase din Montpellier. Creatia s-a este incadrata de catre teoreticienii si istoricii de arta in orientarea artistica a Expresionismului abstract, dupa aparitia in public in 1946, cu primele creatii picturale.
Vineri , 02 Martie , 2018
Marea Unire a Românilor. Oameni, locuri, documente din Maramureș (1918/1919)
I De curand a vazut lumina tiparului volumul Marea Unire a Romanilor. Oameni, locuri, documente din Maramures (1918/1919), autor Gheorghe Todinca, volum publicat in cadrul proiectului „Marea Unire a Romanilor. Oameni, locuri, documente din Maramures”. Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Maramures si Muzeul Maramuresan Sighetu Marmatiei.
Vineri , 23 Februarie , 2018
Expoziție Elena Veronica Vancea. Ceramică
Elena Veronica Vancea s-a nascut la Baia Mare, in 1985, unde in anii 1992-2004 a urmat studii muzicale si de arte plastice la Colegiul National de Arta. In aceasta perioada a participat la Olimpiada Nationala de Arte Vizuale (2002, 2003, 2004) unde a fost distinsa cu premii si distinctii.
Vineri , 16 Februarie , 2018
Jubileu aniversar: Liviu Suhar ’75 „Meditații și metafore picturale”
Luna februarie 2018 constituie pentru iubitorii de arta ai Iasului si nu numai, bucuria de a se intalni cu universul creatiei picturale a artistului Liviu Suhar. Jubileul aniversar al domniei sale este evocat prin deschiderea unei veritabile „retrospectiva a intregului parcurs pictural” la Muzeul de Arta din Iasi, pe 1 februarie 2018.
Vineri , 16 Februarie , 2018
Expoziţia „Încoronarea suveranilor României Mari”
In cadrul programului cultural dedicat Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, joi, 15 februarie a.c., a fost deschisa expozitia „Incoronarea suveranilor Romaniei Mari. Alba Iulia, 15 octombrie 1922”.
Vineri , 09 Februarie , 2018
Academicianul Alexandru Surdu va primi titlul de Cetățean de Onoare al Județului Maramureș
In sedinta ordinara a Consiliului Judetean Maramures, desfasurata in ultima zi a lunii ianuarie 2018, Gabriel Zetea, seful administra­tiei judetene a propus plenului ca, pe ordinea de zi a sedintei extraordinare din luna februarie, un proiect de hotarare sa vizeze acordarea titlului de cetatean de onoare academicianului Alexandru Surdu, vicepresedinte al Academiei Romane.

Supliment săptămânal

Editoriale

Nicolae Teremtus pe 16.03.2018
Coltu’ meu / De la African Consolidated la SC Okapi Resources, luuungul drum al investiţiilor în minerit. Inexistente!
Zilele acestea a fost si este inca mare vanzoleala legata de venirea unor australieni la Cavnic si Remin. Nu stiu cum se va termina aceasta poveste, dar mi-am amintit de o alta intamplare cu investitori veniti pentru mineritul maramuresean. Era prin 2012-2013. Brusc s-a aflat ca niste investitori din Africa de Sud sunt   
Horia Chiş pe 16.03.2018
Fereastra închisorii / Oameni deosebiţi
Unii din semenii nostri care isi ispasesc pacatele prin inchisorile patriei au darul nefericit de a stramba atat de mult realitatea incat aceasta aproape vrea sa se sinucida.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 16.03.2018
Calea, Adevărul şi Viaţa / Sfântul Ioan Scărarul
Duminica a IV-a din Postul Mare este dedicata Sfantului Ioan Scararul. Intr-una din zilele anului 595, el a ajuns la Manastirea „Sfanta Ecaterina”. Ce l-a indemnat pe tanarul de numai 16 ani sa renunte la familie si perspectivele oferite de societate, preferand, in schimb, viata ascetica, nu se poate spune. Poate i-a   
Teodor Ardelean pe 16.03.2018
Biblioteca de idei / Citadelele meritocrației
Sunt transant in toate chestiunile pe care cultural si axiologic le-am verificat in timp. De aceea spun, cu accent notabil, ca cel mai „serios” oras al meritocratiei romanesti este Cluj-Napoca. Iar etalarea acestei dimensiuni de cardinalitate poate fi facuta chiar si numai prin simpla enumerare a „seniorilor orasului”.
Ioana Lucacel pe 16.03.2018
Jenant, mișeilor! / Atei şi apatrizi
Uneori, omul devine necredincios pentru simplul fapt ca acesta este unicul sau scut impotriva propriei constiinte. La fel, poate deveni apatrid sau dusman al propriului neam, ca mijloc unic de refulare a propriilor frustrari si esecuri. Fostul Mitropolit Antonie Bloom al Londrei relateaza povestea unui preot foarte inteligent,   
Ioan Botis pe 16.03.2018
Ma tot mir / Un miracol de o necredibilitate de fantastic de necrezut
Dupa ce s-a terminat congresul extraordinar al ordinarilor pesedisti, am inceput sa ma linistesc si sa vad viata in roz, ca tot nu-mi place culoarea asta. Lucrurile se aranjeaza din ce in ce mai bine si o sa curga in tara asta lapte alb si miere galbena pe toate apele curgatoare, ca-n alea statatoare o sa balteasca horinca de   

Parteneri

Lista firmelor din Romania