• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2024

Ștefan Dărăbuș și Radu Martin realizează cel mai mare proiect imobiliar premium de după Revoluție

Reporter: Ce mai face Ștefan Dărăbuș?

Ștefan Dărăbuș: Combină. Ceea ce face de mai bine de 27 de ani pe partea de muncă în societate prin ONG, pe proiectele mele cu sistemul de protecție al copilului, cu ceea ce fac de ani buni pe partea de antreprenoriat, pe partea de dezvoltare imobiliară. Fac bine, aș putea să spun.

 

Rep.: Pare ciudat, oarecum, să treci de la asistență socială la activități de dezvoltare imobiliară.

Ș.D.: Pare ciudat, dar nu este. Eu fac antreprenoriat de vreo 20 de ani, de vreo 10 ani mai serios. Proiectele mari le-am început cu vreo 12 ani în urmă. Se explică și prin faptul că am în mine și latura asta de antreprenoriat. Am simțit nevoia să fac ceva și pe partea aceasta. Și a fost la îndemână, natural, să fac ceea ce oricum fac din 1997. Pe construcții, pe imobiliare. O zonă în care eu m-am simțit acasă. În mare parte, proiectele pe care le fac sunt private. Sunt puține construcții care au contracte și cu autorități publice. Dar cele care mă pasionează cel mai mult sunt cele de dezvoltare imobiliară, proiectele în care este vorba de construcții mari, care rămân și care își pun amprenta pe spațiul în care trăim.

 

Rep.: Aceste proiecte imobiliare mari care îl definesc pe Ștefan Dărăbuș sunt realizate cu alții sau singur?

Ș.D.: Prea puține am făcut singur. De regulă, lucrez în parteneriat, iar partenerii cu care lucrez sunt puțini și serioși. Antreprenori cunoscuți, firme, companii care au un portofoliu admirabil și rar întâlnit. Am încercat și am reușit să fiu atent cu cine mă asociez. Sunt oameni, sunt companii de care sunt mândru că ne asociem. Aceste proiecte de anvergură prea puțin le poți face singur. Ai nevoie de finanțări mari, pe lângă partea de credite personale, mai ai și partea de credite de investiții. Sunt lucruri mari la care te înhami și pe care nu le poți face decât alături de oameni serioși.


Rep.: Merită?

Ș.D.: O întrebare la care ar trebui o juma de zi să răspund. Dacă întrebi un antreprenor ce face pe partea de antreprenoriat în fiecare zi, o să îți spună că merită. Clar, merită! Toate vin din tine, simți nevoia de a face plus valoare. Cei care țin în cârcă țara asta și cei care duc înainte totul sunt întreprinderile mici și mijlocii, sunt antreprenorii. Mai ales că fac din banii lor și se plătește tot ce trebuie la buget. Pentru milioanele de angajați la stat și toate pe care le face statul vin din cotele pe care noi le dăm, cei din întreprinderile mici și mijlocii. La întrebarea dacă merită? Aș spune că da. Omul visează mult și visurile mele nu sunt doar pe partea de responsabilitate socială, de implicare socială, ci și pe partea de antreprenoriat și de afaceri.

 

Rep.: Revenind la antreprenoriat, ați lansat recent un proiect imobiliar care a făcut „valuri” în spațiul public. Ce ne puteți spune?

Ș.D.: Cel mai recent proiect pe care l-am lansat, Unirii Towers, este cel mai mare proiect imobiliar de după Revoluție, cea mai mare clădire dezvoltată ca un întreg și este primul produs premium, deoarece întrunește niște calități, niște caracteristici pe care celelalte clădiri care s-au dezvoltat în oraș nu le au.  

 

Vorbim de o înălțime interioară utilă a apartamentelor mai mare decât de obicei, și anume cu 10 centimetri. Ușile de intrare în apartamente mai înalte și mai late, cu o membrană fonoizolatoare care îmbracă fiecare apartament, le îmbracă efectiv pentru a fi protejate de zgomotul exterior. Folosim o cărămidă mai groasă decât norma, nu doar perimetral în exteriorul clădirii, ci și între apartamente. Vorbim de o placă mai groasă între nivelele imobilului, de tâmplărie care e de cea mai bună calitate, de centralele termice care sunt pe scară, ceea ce duce la o altă estetică a clădirii. Nu ai țevi, nu ai contor la intrarea în apartament, nu ai zgomotul pe care îl dă centrala. Sunt câteva dintre elementele premium ale clădirii. Toate acestea fac să iasă în evidență clădirea. Mai menționez că, în arhitectura acestei clădiri, s-a pornit și de la felul în care îi simțim ergonomia în interior, adică am început de la perspectiva din interiorul apartamentului, dacă au loc echipamentele din apartament, fie că vorbim de chiuvete, de mașină de spălat, de mobilier, dulapuri, dacă rămâne suficient spațiu în jurul paturilor din dormitoare sau în jurul canapelelor și a meselor. Toate acestea sunt lucruri care țin de calitatea locuirii. Noi putem vorbi, dar cei care le vor simți cu adevărat sunt clienții care le cumpără și care vor locui în aceste apartamente. Dinamica și ritmul trepidant sunt mărcile stilului de viață actual și vrem ca, atunci când intri în locuință, să uiți de ele în arhitectura spațiilor interioare pe care le realizăm. Ne propunem ca sentimentul de intimitate, siguranță și felul în care reușești să te simți bine acolo unde trăiești să rămână elemente esențiale. Ne petrecem acasă aproape jumătate din viață, deci e foarte important să ne simțim bine acolo. Unirii Towers reunește valențe fundamentale pentru stilul de viață contemporan: prin melanjul dintre spațiile comerciale, spațiile de birouri și de locuințe, am țintit să reunim cele mai importante aspecte ale vieții cotidiene.

 

Rep.: Unde va fi acest proiect premium?

Ș.D.: este un loc special, este vizavi de Catedrala ortodoxă, între stația de benzină și blocurile existente pe bulevardul Unirii. Vor exista două ieșiri, la bulevard și la strada de acolo. Vor fi trei turnuri, o clădire de peste 27 de mii de metri pătrați, cu subsol, cu locuri de parcare, un parter comercial, etajul unu birouri, aproape 4000 de metri pătrați de birouri și trei turnuri de la etajul doi la etajul opt care însumează 141 de apartamente. Vor fi între o cameră și cinci camere. Cea mai mică suprafață, apartamentele cu o cameră, au până la 40 de metri pătrați. Nu sunt atât de multe apartamente așa mici, deoarece am realizat un mix, vrem ca locul acesta să aibă viață. De asta e și zonă comercială,  zonă de birou și zonă de locuire. Trebuie menționat că zona comercială și de birouri are accesul cu lifturi separat, total separat față de zona rezidențială. Cei care locuiesc în bloc vor veni de la subsol, de la mașină, cu lifturile care nu se întâlnesc cu cei care merg la magazine și birouri. Sunt două lifturi pentru spațiul comercial și zona de birouri și patru lifturi pentru cele patru scări.

 

Rep.: Când ar începe lucrul la acest proiect imobiliar fascinant, după prezentarea făcută?

Ș.D.: Vrem să începem în iunie, cel târziu în iulie. Am început deja contractarea, cererea de vânzare-cumpărare. Vânzarea o vom face în trei etape.

La ora actuală, se derulează cea mai avantajoasă dintre ele. Până ajungem la 30% din apartamente rezervate, avem cel mai bun preț. E și cel mai bun moment să alegi, pentru că ai cea mai mare diversificare, ai de unde alege. Urmează a doua etapă, încă 30% cu un preț mai mare și la final 40% din clădire se vor vinde cu ultimul preț care va fi semnificativ mai mare. În general, lumea vine mai la final pentru contractare. Lumea vede clădirea și are mai mare încredere. Dar, momentul de oportunitate maximă pentru achiziție a unui apartament este la început, bineînțeles dacă ai încredere în dezvoltator.

 

Rep.: Cum se va  proceda?

Ș.D.: Se va da un avans minim de 30%, e o plată în tranșe, în trei tranșe. Sunt și situații cu clienți care au credit bancar, acolo e cu avans de 30% și restul la final, la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Ne adaptăm în funcție de specificul și nevoile clienților.

Vrem să începem repede, iar lucrările vor dura trei ani, dar noi estimăm trei ani jumate, cu toate lucrările ce mai sunt necesare. Practic, în a doua jumătate a anului 2027 acest proiect va fi terminat.

 

Rep.: Cum vă raportați la alte firme de construcții imobiliare ce activează în oraș/ Sunt concurenți?

Ș.D.: Nu sunt concurenți, chiar alături de acest proiect lucrează o altă firmă. Noi acest proiect îl dezvoltăm cu ITERVALCO, este important să spunem acest lucru.

Acest proiect nu se putea întâmpla fără INTERVALCO. Terenul a fost al lor, ei au participația majoritară. Noi, ULTRA REZIDENȚIAL derulăm acest proiect în parteneriat cu ei de la început și până la final. Domnii Radu Martin și Miron Martin sunt cei cu care eu sunt partener în acest demers.

Și cu firma Revolution Residence, care este în apropiere, suntem parteneri în vreo cinci proiecte. Deja suntem la al treilea, care e pe final de implementare. Urmează al patrulea, acum început. Și mai avem încă unul ce va fi și cel mai mare. La ieșirea din Baia Mare spre Baia Sprie, unde e fosta fabrică de cărămidă.

Deci, faptul că se construiește în oraș este un lucru foarte bun. Și faptul că mai multe dintre companiile care fac construcții de dezvoltare imobiliară lucrează împreună iar este un lucru bun. Aparent suntem concurenți, practic, atunci când lucrezi împreună, poți avea acces la mai multe informații din piață, altfel te raportezi la clienți, ești mai puțin vulnerabil.

 

Rep.: Care e situația bucătăriilor, sunt deschise cu sufrageria sau sunt încăperi separate? Întrebăm, deoarece este o întrebare venită des din partea posibililor beneficiari.

Ș.D.: Sunt și, și. De regulă,  sunt concepute să fie întruna, bucătăria cu zona de living, dar cele mai multe dintre apartamente permit separarea. Și noi am încercat să ne adaptăm pe nevoile clienților. Unii vor să fie încontinuu, cei mai mulți dintre ei, dar sunt și clienți care vor să își separe bucătăria. Este posibil, este fezabil. În momentul în care se alege un apartament, pot decide să închidă bucătăria.

 

Rep.: Ce se mai poate spune de calitatea premium, dincolo de materiale, de forma apartamentelor?

Ș.D.: Calitatea premium este un mix de arhitectură, funcționalitate internă, tipuri de funcțiuni din clădire. De asta avem atâtea funcțiuni, viața pe care o are clădirea, locația și felul în care e construit. Până la urmă, la asta se reduce. Nu vrei să îți auzi vecinul de sus, vecinul de jos, nu vrei să ai probleme în apartament, să nu ți se închidă ușile, nu vrei să ai probleme cu instalațiile electrice, cu instalațiile sanitare, încălzirea. Totul trebuie să fie fiabil, totul trebuie să fie trainic. Acestea sunt caracteristicile care țin de încadrarea unei clădiri în zona premium, nu în zona medie sau de buget. Bineînțeles asta are și o repercusiune în preț.

 

Rep.: Se poate vorbi și de niște prețuri?

Ș.D.: Prețurile orientative...iar e o diferență față de ceea ce este acum în piață. Noi le-am setat în funcție de metrul pătrat util, nu de metrul pătrat construit. Prin urmare, atunci când ne referim la suprafața din apartament nu ne referim la cea construită. De ce? Ceea ce vrea să știe beneficiarul când se referă la suprafața apartamentului, el se referă la partea utilă, ceea ce poate el folosi, ceea ce vede. Nu la suprafața construită, nu cât e pe ziduri sau până la mijlocul zidurilor. Noi ne-am pliat după această nevoie a clienților. În momentul în care îi spui prețul pe metrul pătrat util, e clar că e mai mare decât prețul pe metru pătrat construit. Și aici e marketing.

E mai bine pentru tine ca vânzător să vorbești de metri pătrați construiți care are un preț mai mic cu 18-20%. Ceea ce contează. Nu e totuna să spui 1300 de euro pe metru pătrat sau 1500. Cam aici e diferența. Atunci, la noi, la ora actuală nu aș enunța un preț pentru clienții care vin la noi. Nu doresc, de ce? Pentru că, în scurt timp, aceste prețuri vor fi modificate, vor fi crescute după ce vom atinge 30%. O să vină cineva cu articolul dumneavoastră și o să spună că a fost atât, iar acum e mai mult. Sunt trei tipuri de prețuri. Pe măsură ce evoluăm cu vânzarea în clădire, e clar că vom urca prețul. La noi prețul de referință va fi prețul mediu între cele trei. Acum e cea mai avantajoasă etapă pentru achiziție, va urma etapa de mijloc, care va fi și etapa standard și, la final, va fi prețul cel mai mare. Așa se întâmplă în orice proiect de dezvoltare imobiliară în ultimii zece ani, în oraș. Și e normal să fie așa. Ai nevoie de mai mulți bani la început pentru realizarea lui.

 

Rep.: Se poate vede undeva acest proiect premium?

Ș.D.: Se poate vedea catalogul cu oferta pe pagina noastră de internet: Ultra Residential.ro Este disponibil și la biroul nostru, este disponibil și pe pagina de facebook. După care urmează discuția de la noi, de la birou.

 

Rep.: Ar mai fi ceva  de spus?

Ș.D.: Este important de subliniat aceste aspecte. Proiectul este realizat de noi și de INTERVALCO. Ei au 65%, iar noi avem 35%. Este un lucru important. Pe lângă numele meu, este important și numele lui Radu Martin. Este important acest parteneriat.

 

Rep: Ei au mai realizat imobile.

Ș.D.: În afară de acesta, au mai realizat trei blocuri. În urma activității lor de mulți ani, au acumulat câteva terenuri, iar unul dintre acestea e cel pe care dezvoltăm Unirii Towers.   

   

     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.