• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Februarie 2023

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Dosar

Luni , 06 Februarie , 2023
1 februarie: Uciderea de către Securitate a fraților Teodor și Avisalon Șușman
Dupa instalarea comunismului in Romania, noua oranduire a inceput o adevarata vanatoare impotriva celor care se opuneau regimului, astfel ca foarte multi opozanti au fost aruncati in inchisori ori eliminati fizic. Printre cei mai darji opozanti ai comunismului s-au aflat partizanii grupului Șusman din Muntii Apuseni, condusi de Teodor Șusman senior, ce era de loc din localitatea Rachitele, zona Clujului.
Luni , 30 Ianuarie , 2023
25 ianuarie: Cucerirea cetății Chilia de către Ștefan cel Mare
La 25 ianuarie 1465, Ștefan cel Mare al Moldovei cucereste cetatea Chiliei, punct strategic de la gurile Dunarii, ce era aparat de o puternica garnizoana ungara. Documentele istorice atesta ca, in 1448, domnitorul Moldovei, Petru al II-lea, a cedat cetatea Chilia lui Iancu de Hunedoara, pe atunci guvernator al Ungariei, iar din acel an si pana in 1465 cetatea a fost aparata de catre armata maghiara.
Luni , 23 Ianuarie , 2023
Unirea Principatelor Române
Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari, a cunoscut o etapa decisiva, care s-a dovedit a fi ireversibila, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Țara Romaneasca.
Luni , 16 Ianuarie , 2023
ALEXANDRU FILIPAȘCU - 120 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte
Fara indoiala ca numele acestui ilustru inaintas maramuresean va ramane incrustat in memoria noastra, a celor care stim ca istoria trebuie sa ne fie cel mai apropiat invatator si sfatuitor.
Luni , 05 Decembrie , 2022
Consiliul Naţional Român Comitatens din Maramureş: „Să ne arătăm vrednici de măreţia vremurilor ce trăim”
In noiembrie 1918, in intreaga Transilvanie si in tinuturile locuite majoritar de romani, incepe actiunea de constituire a consiliilor nationale romane comitatense care au trecut la formarea consiliilor nationale romane in fiecare localitate si la infiintarea garzilor nationale romane locale. Consiliile nationale locale, comunale si comitatense au ales delegatii pentru Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie   
Luni , 28 Noiembrie , 2022
Vasile Lucaciu și Maramureșul Aspecte ale relațiilor dintre șișeșteni și maramureșeni (sfârșitul secolului al XIX-lea - 1943)
In cuprinsul fizionomiei spiritual-religioase a unei localitati, biserica a reprezentat si mai imagineaza inca un perimetru bine delimitat atat pe axa verticala a timpului, cat si in planul orizontal al habitatului unei comunitati religioase organizate. Daca aceasta asertiune cvasibanala este in general valabila, prin extrapolare ea este cardinala, in cazul localitatii Șisesti, incepand cu icoana facatoare de minuni a Maicii   
Luni , 21 Noiembrie , 2022
11 noiembrie Semnarea Armistițiului de Pace din Primul Război Mondial
La 11 noiembrie 1918, in suburbia Parisului, in padurea Compiegne a fost semnat armistitiul de incetare a ostilitatilor dintre Antanta si Puterile Centrale, armistitiu prin care se incheia Primul Razboi Mondial, desfasurat intre 1914 si 1918. Semnat intr-un vagon de tren in padurea Compiegne, armistitiul care a pus capat razboiului a fost semnat de maresalul Ferdinand Foch, din partea Antantei si Matthias Erzberger, din partea   
Luni , 14 Noiembrie , 2022
Profesorul Gheorghe Vornicu (1892-1974) - ctitor de instituții muzeale
De la bun inceput tin sa precizez ca a te apropia de personalitatea puternica a lui Gheorghe Vornicu este mai mult decat o incercare temerara. Pentru Gheorghe Vornicu probabil ca ar fi trebuit sa se fi inventat profesia de patriot.
Luni , 07 Noiembrie , 2022
26 octombrie. Bătălia de la Codrii Cosminului
La 26 octombrie 1497, a avut loc lupta de la Codrii Cosminului, unde oastea moldoveneasca condusa de Stefan cel Mare a invins armata polona a regelui Ioan Albert, ce dorea sa supuna Țara Moldovei si sa-l instaleze pe fratele sau Sigismund pe tronul de la Suceava.
Luni , 24 Octombrie , 2022
18 octombrie: Bătălia de la Șelimbăr
La 18 octombrie pe stil vechi, 28 octombrie pe stil nou a anului 1599, a avut loc Batalia de la Selimbar dintre oastea munteana, condusa de Mihai Viteazul, si armata transilvana, condusa de cardinalul Andrei Bathory. Batalia s-a terminat cu victoria armatei conduse de Mihai Viteazul, care si-a deschis astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, unde a infaptuit prima unire a Transilvaniei cu Țara Romaneasca.
Luni , 17 Octombrie , 2022
ÎNCORONAREA REGELUI FERDINAND ȘI A REGINEI MARIA ALBA IULIA, 15 OCTOMBRIE 1922
Fragment din publicatia „Centenarul Incoronarii Regelui Ferdinand: Regii Romaniei si Maramuresul”, realizata in cadrul proiectului cu acelasi nume, implementat de Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM), in parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judetean Maramures, cu sprijinul AFCN.

Supliment săptămânal

Editoriale

Ioana Lucacel pe 30.01.2023
Jenant mișeilor! Ne mănâncă câinii. Și nepăsarea oamenilor
Cazul femeii ucise de caini in capitala, la doi pasi de casa, a dezvaluit inca o data cat de bolnava este societatea romaneasca actuala. Desi in fata unui asemenea caz, de o cruzime extrema, poti doar sa suspini cu mila si groaza sau sa taci, unii s-au apucat ca de obicei sa dea vina pe biata femeie, ca deh, in Romania „mortul   
Nicolae Teremtus pe 06.02.2023
Colțu' meu. Viața de zi cu zi
Dupa atatea sarbatori, orasul Baia Mare pare absent din sfera activitatilor publice. Poate si vacanta parlamentarilor are un efect, cert e ca nu prea se intampla nimic. Era un banc, mai demult, cu Baia Mare, orasul in care nu se intampla nimic.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 06.02.2023
Calea, adevărul și viața. Sărbătoarea Întâmpinării Domnului
Intampinarea Domnului este praz­nuita la 40 de zile de la Nasterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mantuitorul este dus la Templu din Ierusalim de Fecioara Maria si dreptul Iosif, pentru implinirea Legii care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie inchinat lui Dumnezeu in a 40- a zi de la nastere, in amintirea   
Teodor Ardelean pe 06.02.2023
Biblioteca de idei. Diarium Academicum Septentrionis (IV)
• 14 ianuarie 1975. Autograf de la Mihai Beniuc, pe pagina de garda a cartii „Patrula de noapte” aparuta la Editura „Eminescu” Bucuresti in 1975: „Tovarasului Octavian Bandula, in semn de pretuire si dragoste deosebita”.
Gazeta de Maramures pe 06.02.2023
Mondo Cane
Procesul global pentru crime impotriva umanitatii intentat si acceptat de Curtea Superioara de Justitie a Canadei a inceput. O echipa de peste 1.000 de avocati si peste 10.000 de experti medicali, condusa de germanul Reiner Fuellmich, unul dintre cei mai puternici avocati din Europa, a initiat cel mai mare proces din istorie   

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania