• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 26 Septembrie 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Dosar

Luni , 19 Septembrie , 2022
Regina a murit! Trăiască Regele!
i Regina Elisabeta a II-a (1952 - 2022) a incetat din viata la varsta de 96 de ani. Succesorul ei, fiul ei cel mai mare, devine rege sub numele de Charles al III-lea. Domnia fostei suverane este cea mai lunga din istoria Marii Britanii si a Angliei si a doua din istoria lumii. O viata fabuloasa, pusa in slujba datoriei, decentei si onoarei.
Luni , 12 Septembrie , 2022
14 septembrie moartea lui Geo Bogza
Geo Bogza (n. 6 februarie 1908, Blejoi, Prahova, Romania – d. 14 septembrie 1993, Bucuresti, Romania) a fost un scriitor, jurnalist si poet roman, teoretician al avangardei, asociat cu nasterea miscarii suprarealiste din Romania, fratele muzicianului Alexandru Bogza si al scriitorului Radu Tudoran (pseudonimul lui Nicolae Bogza).
Luni , 29 August , 2022
Actul politic de la 23 august 1944
Lovitura de stat de la 23 august 1944 a fost actiunea politica prin care regele Mihai a decis demiterea si arestarea lui Ion Antonescu, conducatorul statului roman la acea vreme, tot regele dand in acea zi dispozitii pentru incetarea colaborarii Romaniei cu Germania nazista si inceperea tratativelor de armistitiu cu Fortele Aliate.
Luni , 22 August , 2022
141 de ani de la nașterea lui George Enescu
Considerat a fi un copil-minune, micul Jurjac (asa cum ii spuneau familia si cei apropiati), visa sa devina compozitor inca de la varsta de 5 ani: „Lucru curios: nu stiam nimic, nu ascultasem nimic sau prea putin, nu am avut pe langa mine vreo persoana sa ma influenteze si, totusi, de copil, am avut aceasta idee fixa de a fi compozitor. De a fi numai compozitor”, ii declara mai tarziu George Enescu lui Bernard Gavoty,   
Marţi , 16 August , 2022
Consiliul de Coroană din 27 august 1916
Consiliul de Coroana din 27 august 1916 a dezbatut si aprobat intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial. A avut loc la Palatul Cotroceni. In seara zilei de 27 august (S.V. 14 august), ambasadorul Edgar Mavrocordat a inmanat secretarului de serviciu la Ministerul de Externe de la Viena nota prin care Romania declara razboi Imperiului Austro-Ungar.
Luni , 08 August , 2022
Digitalizare în țara dosarului cu șină: cum emiți o factură electronică în „doar” 5 zile
Lansata cu surle si trambite, era digitalizarii ANAF se dovedeste a fi un carusel al nervilor pentru contribuabili si un sistem mult mai birocratic decat renumitele dosare cu sina. Ca sa vedem cum functioneaza celebrul sistem e-factura, am testat lungul drum de emitere si aprobare a unei facturi electronice. Concluzia e sumbra si amara: de la obtinerea efectiva a semnaturii electronice, inregistrarea in SPV si pana la   
Luni , 08 August , 2022
Greva minerilor din Valea Jiului
La inceputul lunii august 1977, avea loc in Romania cea mai importanta miscare muncitoreasca cu care se confrunta PCR de la acapararea puterii. Timp de trei zile, intre 1 si 3 august, Valea Jiului - principalul bazin carbonifer al tarii - a fost paralizat de o greva fara precedent. Majoritatea celor aproximativ 90.000 de mineri in subteran si muncitori la suprafata au intrerupt lucrul.
Luni , 01 August , 2022
26 iulie. Bătălia lui Ștefan cel Mare de la Valea Albă - Războieni
Dezastrul armatei otomane din iarna anului 1475, cand Ștefan cel Mare obtinuse stralucita victorie de la Vaslui, nu putea sa ramana nepedepsit de cuceritorul Constantinopolului, Mahomed al II-lea, care decide sa trimita o noua oaste in Moldova in vara anului 1476.
Luni , 25 Iulie , 2022
20 iulie: Moartea regelui Ferdinand I al României
La 20 iulie 1927, s-a stins din viata la Castelul Peles din Sinaia, dupa o lunga si grea suferinta, regele Ferdinand I al Romaniei. A urcat pe tron in octombrie 1914, imediat dupa moartea regelui Carol I, intr-o perioada deosebit de grea din istoria Romaniei, perioada marcata de izbucnirea Primului Razboi Mondial. El a reusit sa reziste timp de doi ani presiunilor interne si externe de a implica Romania in razboi, considerand   
Luni , 18 Iulie , 2022
11 iulie: Bătălia de la Mărăști
La 11 iulie 1917, a inceput batalia de la Marasti, in care Armata Romana condusa de generalul Alexandru Averescu va obtine o stralucita victorie asupra trupelor germane si austro-ungare. Aceasta zi de 11 iulie va deschide seria celor trei mari batalii de la Marasti, Marasesti si Oituz, in urma carora trupele romane reusesc sa opreasca ofensiva germano-austro-ungara, ce urmarea scoaterea Romaniei din razboi si patrunderea in   
Luni , 11 Iulie , 2022
110 ANI DE LA NAȘTEREA LUI Nicolae Steinhardt
Nicolae Steinhardt s-a nascut acum 110 de ani. Mai exact, in 29 iulie 1912 in comuna Pantelimon de langa Bucuresti, intr-o familie evreiasca. Tatal sau, inginerul si arhitectul Oscar Steinhardt, era directorul fabricii de mobila si cherestea si participase activ la Primul razboi mondial, fiind ranit la Marasti si decorat cu ordinul Virtutea militara.

Supliment săptămânal

Editoriale

Gazeta de Maramures pe 19.09.2022
Mondo Cane
Dupa ce si-a scrantit piciorul la 65 de ani, Grigore Moisil a afirmat: „Stiam ca la varsta mea te scrantesti la cap, nu la picior”.
Ioana Lucacel pe 19.09.2022
Jenant mișeilor! Între ere și lideri
Dincolo de glumele tipic balcanice, moartea reginei Elisabeta a II-a inchide un capitol. Din pacate pentru noi, se inchide nu doar o era, ci Era liderilor cu decenta si constiinta.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 19.09.2022
Calea, adevărul și viața. De ce nu ne răspunde Dumnezeu?
Exista in viata noastra momente de cumpana in care avem impresia ca Dumnezeu S-a ferecat intr-o desavarsita tacere si refuza sa mai raspunda la rugaciunile noastre. Strigam catre El, dar raspunsul intarzie sa vina, iar cuvintele se dovedesc neputincioase, de parca s-ar izbi de un zid impenetrabil si rece.
Horia Chiş pe 19.09.2022
Fereastra închisorii. Venirea şi plecarea
Dumnezeu a lasat astfel lumea incat nu stim nici cand venim, nici cand plecam.
Teodor Ardelean pe 19.09.2022
Biblioteca de idei. Neagu Udroiu – un mentor inspirațional!
La ora potrivita de ceasurile cerurilor lasam tot nimicul acumulat intr-o viata si luam in brate relieful vesniciei, unde numai sufletele au acces netar­murit. Nu stiu de ce prietenul Neagu Udroiu s-a grabit sa plece in departarile lipsite de apropieri si comuniuni, dar ma intaresc cu gandul ca memoria si-a pietrificat-o cu   

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania