• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 20 Mai 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Reportaj

Marţi , 26 Aprilie , 2022
Paștele în Maramureș - o (răs)frângere în două a timpului religios
Odata cu (in)crestinarea lumii s-a produs o reconfigurare a viziunii omului asupra lui insusi, parca de la sine, atat referitor la evolutia sa de pana atunci, cat si asupra perspectivei lui viitoare, fiind aruncata o ancora a increderii, mult mai plauzibila. Evenimentul cardinal al noului om religios european, post-roman si inca in cuprinsul etnologic al acelei lumi, il lua ca argument pe Omul-Iisus, pe Hristos Dumnezeul.   
Luni , 18 Aprilie , 2022
Obiecte cu poveste. Bâta ciobănească
Cand cineva spune „bata ciobaneasca”, cu siguranta ne gandim, in primul rand, la o arma. Bata ciobaneasca, fara de care pacurarul nu pornea la drum, era o arma capabila sa-l apere in cazul in care se intalnea cu o fiara a padurii: lupi, ursi sau serpi veninosi.
Luni , 04 Aprilie , 2022
Vasile Șușca - un dresor la Curtea boierilor Întunericimii
Se stie ca in Maramures timpul se masoara in sarbatori, iar cea mai populara sarbatoare a Crestinatatii este Craciunul, caci asa cum exista razboaie si revolutii ale taranilor, tot asa exista si Craciunul lor. Una dintre fascinantele si spectaculoasele masti a acestei sarbatori este aceea de drac, iar mesterul Vasile Șusca este unul arhetipal, sporind inefabilul si numinosul sarbatorilor de iarna.
Luni , 14 Martie , 2022
Asociația „Tradiții și Meșteșuguri din Maramureș”
Asociatia Traditii si Mestesuguri din Maramures isi propune sa promoveze si sa salveze mestesugul traditional si obiceiurile din arealul judetului Maramures. Lumea traditionala a fost in declin in ultimele decenii ale secolului al XX-lea. Prin organizatia noastra, dorim o revigorare si o transmitere perpetua spre noile generatii a tot ce este legat de traditiile zonei.
Luni , 07 Martie , 2022
Legendele primăverii, în Maramureș
Tanjaua, Zilele Babelor, Mucenicii, Alexie, Blagovestenia… sunt numai cateva dintre sarbatorile de primavara care se tin inca in satele maramuresene. In credinta populara, inceputul primaverii este considerat primordial pentru destinul omului si recolta de peste an.
Luni , 28 Februarie , 2022
Veteranul secular Ioan Godja din Vălenii Maramureșului
In familia taranilor Petru si Nastafa Godja din Valenii Maramuresului istoric au vazut lumina zilei sase prunci, patru feciori si doua fete, iar intre ei cel nascut in 31 august 1919, Ion, a trecut in hotarul secolului XXI, rasarit si apus in satul natal.
Luni , 21 Februarie , 2022
Dumitru Pop Tincu de Săpânța - un „paznic de far” pentru vămile de Dincolo
Asa cum exista un Craciun al taranilor, rascoalele si razboaiele lor, tot asa exista si o moarte a lor. Mai a lor! Centrul lumii taranului este acolo unde el il intalneste pe Dumnezeu, acolo unde este sediul Divinitatii, adica in biserica satului, un „axis mundi” care te urca la cer, dar iti asigura si legatura cu spiritul stramosilor.
Luni , 07 Februarie , 2022
Interviu - Cristian Niculescu-Țâgârlaș
„Incepem o sesiune parlamentara dificila cu multiple angajamente si provocari. Sunt onorat sa fac parte din echipa liberala si am convingerea ferma ca obiectivele politice si ale guvernarii stabilite pentru anul 2022, vor fi duse la bun sfarsit!”
Luni , 17 Ianuarie , 2022
Interviu aniversar cu lector univ. dr. Ilie Gherheș, la împlinirea vârstei de 60 de ani
„Maramuresenii au fost prezenti istoric in toate evenimentele importante, indiferent de epoca, de stapanire, de regim”
Luni , 20 Decembrie , 2021
La Mănăstirea Budești Maramureșul din Icoană și din Forme
In creierul Muntilor Sivii, la Gura Izvoarelor (Calina, Negru si Rosu), in Poiana Manastirii din hotarul Budes­tilor Maramuresului, a reinviat spiritul locului si se inalta o manastire maramureseana noua, cu hramul Sf. Constantin Brancoveanu.
Luni , 13 Decembrie , 2021
Povestea Monumentului Eroilor din Asuaju de Jos
Preotul paroh din Asuaju de Jos a gasit in Biserica o hartiuta cu numele catorva eroi din sat, care s-au jertfit in razboi, si a avut curiozitatea sa inceapa o serie de cercetari pentru a completa lista. Efortul lui a fost sustinut de credinciosi, iar, in final, a fost ridicat un Monument al Eroilor care face cinste satului din Țara Codrului.

Supliment săptămânal

Editoriale

Horia Chiş pe 16.05.2022
Fereastra închisorii. Relaţiile recuperate
Sunt oameni cu care ne intelegem bine de o viata.
Nicolae Teremtus pe 16.05.2022
Colțu' meu. Sentințele Colectiv
S-au dat sentintele in cazul Colectiv. Ore in sir, pe televiziuni doar despre asta s-a discutat. Povestea celor 65 de morti in clubul bu­curestean iti ridica tensiunea chiar si acum, dupa mai bine de sase ani.
Ioana Lucacel pe 16.05.2022
Jenant mișeilor! Nu victimă, ci complice
La modul ideal, puterea trebuie sa fie a celor care nu si-o doresc, pentru ca aceia nu vor fi corupti de ea.
Pr. dr. Cristian Stefan pe 16.05.2022
Calea, adevărul și viața. Cu moartea pe moarte călcând…
Dintotdeauna, cea mai tulburatoare dintre spaimele omenesti a fost si este intalnirea cu moartea. Cu moartea altora si cu moartea noastra. Intrebarea de ce murim, de ce trebuie sa murim, ne-o punem de cum incepem a gandi. Și ar fi ramas pentru totdeauna cea mai neinvinsa dintre intrebari, daca nu ar fi venit Hristos sa raspunda   

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania