• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 14 Septembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

EROII REZISTENTEI ANTICOMUNISTE

Marţi , 19 Martie , 2013
Rezistenţa armată anticomunistă
Numarul fostilor detinuti politici si ai celor ucisi de securitate ramane si azi incert. Cert e insa faptul ca, dintre toate popoarele ocupate de sovietici, Romania a avut cea mai ampla, mai indelungata si mai sangeroasa rezistenta anticomunista. Taria opozantilor e data si ferocitatea terorii dezlantuite de securitate. Nicaieri nu s-au pus in practica experimente la fel de diabolice ca si cel de la Pitesti.
Marţi , 19 Martie , 2013
Eroul de la poalele Codrului
10 ani de rezistenta impotriva comunismului, a minciunii, lasitatii si nedreptatii * Un om ridicat de mentalul colectiv la nivel de legenda * O poveste ca-n filme, care demonstreaza ca nu toti oamenii din acest colt de tara au fost „cozi de topor”, „Iude” si „lasi” * Vasile Blidaru, unul dintre cei mai temuti luptatori anticomunisti din tara, care, in plina teroare rosie, a demonstrat ca exista totusi o particica   
Marţi , 19 Martie , 2013
„Vasile Blidaru constituie cu adevărat o personalitate istorică”
Interviu cu Teodor Ardelean, directorul „Bibliotecii Judetene Petre Dulfu” Vazand cat de putin e reliefata o pagina importanta de istorie - Vasile Blidaru, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” a pornit, impreuna cu o echipa de profesionisti, o munca uriasa de adunare si sinteza de date, pentru a realiza o carte-document dedicata eroului Blidaru, care va fi finalizata probabil in toamna acestui an.
Marţi , 19 Martie , 2013
Rezistenţa anticomunistă din Ucraina, studiu de caz: Armata lui Bandera
Armata Insurectionala Ucraineana a fost una dintre cele mai ample miscari anticomuniste, fondata in 1942 de Roman Shuhevici si Stepan Bandera. UPA era ramura inarmata a Organizatiei Nationalistilor Ucraineni si avea ca obiectiv crearea unui stat independent. Cat timp a existat, UPA a luptat cu forte ale unor diferiti adversari: fortele naziste, sovieticii, autoritatile poloneze. Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi   
Joi , 21 Februarie , 2013
64 de ani de la colectivizare - Argumentele terorii
Dupa acapararea si consolidarea puterii, in 1949 comunistii s-au lansat in ceea ce avea sa fie cea mai lunga, mai dificila si mai criminala campanie de inginerie sociala implementata in Romania comunista: colectivizarea agriculturii. Scopul declarat al colectivizarii era modernizarea agriculturii romanesti si introducerea structurilor socialiste la sate.
Joi , 21 Februarie , 2013
Etapele colectivizării
Procesul de colectivizare a inceput violent in martie 1949, cu decretul 84/2 martie 1949, prin care se expropriau proprietatile mai mari de 50 ha. Decretul a intrat efectiv in vigoare chiar din noaptea urmatoare, fiind aplicat pe loc. Proprietarii au fost luati noaptea din casele lor si li s-a fixat, ilegal, domiciliu fortat in diverse localitati.
Joi , 21 Februarie , 2013
Decizia politică a colectivizării
Motivata in primul rand de imperative politice si nu de considerente economice, reforma agrara din 23 martie 1945 nu a avut drept scop consolidarea micii proprietati, ci distrugerea marilor proprietati agricole. Dupa infaptuirea reformei agrare, comunistii continuau sa pastreze o tacere ostentativa in legatura cu planurile lor de colectivizare a agriculturii, pozand, tactic, in aparatori ai proprietatii taranesti. Spre   
Joi , 21 Februarie , 2013
Represiune: execuţii, arestări, deportări
Inca de la inceput, procesul de colectivizare a fost intampinat cu rezistenta de tarani, care s-au rasculat in numeroase randuri, inca din 1949, in nordul Moldovei si in Transilvania. Trupele de Securitate, Militie si Graniceri au raspuns tragand in taranii rasculati.
Joi , 21 Februarie , 2013
IEUDUL – PRIMUL SAT SUPUS COLECTIVIZĂRII ÎN MARAMUREŞ
” In anii ’50 s-a infiintat prima gospodarie colectiva in comuna noastra. Si apoi una la Sapanta, doua sate care au fost socotite reactionare. Au inceput sicane de toate formele, procese de sabotaj pentru cote: i-au incarcat pe oameni, ei nu le-au putut da si atunci i-au arestat,dar si cei care au putut da cotele tot n-au scapat...'
Miercuri , 23 Ianuarie , 2013
Arhipelagul GULAG: Represiunile sovietice
Dupa Revolutia din 1917, Lenin decreta ca orice 'inamic de clasa ', chiar in absenta oricarei dovezi a vreunei crime impotriva statului, nu poate fi un cetatean de incredere si nu trebuie tratat mai bine decat un criminal. Astfel ca, au fost construite locuri de detentie de tipul lagarelor, ca o extensie reformata a mai vechilor lagare de munca, dezvoltate in Siberia ca parte a sistemului penal in Imperiul Țarist.
Miercuri , 23 Ianuarie , 2013
Cartea neagră a comunismului: Începutul terorii
Stephane Courtois afirma ca „Regimurile comuniste au transformat crimele in masa in sistem de guvernare in plina floare.” In total, 94 de milioane de morti, fara sa fie numarate si „decesele in exces” (scaderea populatiei cauzata de scaderea natalitatii).

Supliment săptămânal

Editoriale

Pr. dr. Cristian Stefan pe 09.09.2024
Calea, Adevărul și Viața / Convorbirea cu Nicodim
La tainica intalnire cu Nicodim (Ioan 3,1-21), Mantuitorul Hristos, numindu-l un invatator al lui Israel, ii vorbeste ca unui om inteligent si cult, nu recurge la pilde clare sau vorbe sfatoase, ci ii dezvaluie tainele finale si principiile de capetenie ale noii Legi.
Gazeta de Maramures pe 09.09.2024
Mondo cane
Incepand din 2011, la 30 august, este marcata Ziua internationala a persoanelor disparute, a victimelor disparitiilor fortate.
Nicolae Teremtus pe 09.09.2024
Colțu`meu / Protestul minerilor justificat, dar nu în cazul barosanilor
Am fost la protestul celor din minerit si metalurgie, o data pentru ca era un subiect al zilei, apoi am vrut sa ii vad pe liderii din minerit, lideri ai sindicatelor miniere de pe vremea cand aveam subiecte de presa nenumarate cu si despre mineritul neferos din nord.
Ioana Lucacel pe 09.09.2024
Jenant, mișeilor! Deficit de logică
Daca Statul Roman ar fi o companie, ar fi inchis si falimentat demult. Spunea cineva ca dovada suprema ca Romania e o tara bogata e faptul ca e furata grosolan si condusa prost de 35 de ani si, cu toate astea, tot mai este ceva de furat si de risipit.
Stefan Gonczi pe 09.09.2024
Dialoguri virtuale / Viitorul pe care îl trăim (prima parte)
Intrebare: Sa incepem articolul cu citatul extras din cartea publicata de viitorologul Alvin Toffler in anul 1981 – „Al Treilea Val”, in care analizeaza istoria umanitatii pana in contemporaneitate dezvoltand cercetarea prin metoda teoriei valurilor civilizationale: Primul Val – civilizatia agrara...
Teodor Ardelean pe 09.09.2024
Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (LXXXIV)
• 27 noiembrie 1963. Primeste „Bun de tipar” la Editura Știintifica volumul Eminescu despre problemele limbii romane literare de Gheorghe Bulgar (116 p.). O concluzie: „Cel mai artist dintre scriitori s-a dovedit a fi si cel mai documentat cunoscator al bogatiei limbii, al legilor si posibilitatilor ei de dezvoltare.

Parteneri

Lista firmelor din Romania
Radio Transilvania