• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Martie , 2020

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului marelui artist Ştefan Petreuş

Marţi, 3 martie 2020, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a acordat artistului Ştefan Petreuş, la Centrul Eparhial din Baia Mare, în prezenţa Permanenţei şi ostenitorilor Centrului, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani de viaţă, în chiar ziua decernării.

 

Artistul Ştefan Petreuş, împreună cu fratele său, regretatul Ion Petreuş, au format pri­mul şi cel mai cunoscut cuplu de interpreţi din istoria folclorului nostru românesc şi din folclorul maramureşean, care au promovat brandul de ţară pe toate meridianele lumii, unde au fost primiţi ca nişte regi ai cântecului popular românesc şi, deci, maramureşean.

Îmbrăcaţi în costumul lor tradi­ţional din Glodul Maramu­reşului, unde s-au născut, cu o virtuozitate a viorii de neegalat a lui Ştefan Petreuş şi cu o voce limpede şi plăcută de tenor a lui Ioan Petreuş, au cucerit lumea. Acesta este şi motivul pentru care au primit, în 1984, din partea statului francez, respectiv a Ministerului Culturii din Franţa, cea mai înaltă distincţie: „Cavaleri ai Ordinului de Artă şi Litere”, iar Institutul Ame­rican de Biografii le-a acordat „Omul anului”, în 2000, şi „Medalia de Aur”, în 2010.
Acestora li s-au mai adăugat încă sute de premii şi diplome primite în mai multe ţări ale lumii şi în România.
Sunt, poate, cei mai premiaţi şi apreciaţi interpreţi de muzică populară de la noi din ţară, pentru că surprind ritmicitatea melodiilor maramureşene, interpretate cu gura şi cu vioara de aur a lui Ştefan, pentru că aceasta i-au făcut inegalabili. Consacrarea lor a început prin prezenţa la televiziunea română, în 1968, şi cu prima placă imprimată în 1970. Pasul până la celebritate a urmat firesc, devenind de notorietate. Din păcate, în 2002, fratele lui Ştefan, Ion Petreuş, a trecut la cele veşnice, iar în duet va veni, după un timp, Andrei, fiul lui Ştefan, care deja îl înlocuieşte cu brio pe unchiului său Ioan, ba, poate, chiar îl întrece în unele privinţe, fiind absolvent al Conservatorului.
Ştefan Petreuş a venit la Centrul Eparhial împreună cu fiul său Andrei, îmbrăcaţi impecabil în costumul lor tradiţional, în culorile de pe Valea Izei, pe care Fraţii Pe­treuş l-au arătat lumii întregi cu ocazia reprezentaţiilor pe care
le-au susţinut.
„În semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cultural şi artistic a folclorului naţional autentic şi a cântecului maramureşean de mare valoare; pentru activitatea artistică de o viaţă dedicată slujirii valorilor tradiţionale ale neamului românesc şi credinţei ortodoxe stră­moşeşti”, este motivarea scrisă în Gramata Episcopală care însoţeşte şi auten­tifică distincţia acordată, citită de Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural şi relaţii cu mass-media.

Alături de distincţie, Ştefan Petreuş a primit în dar din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin un album tipărit cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la hirotonirea ca Arhiereu şi un alt album cu Catedrala Episcopală din Baia Mare.
La rândul său, Ştefan Petreuş a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin un CD cu cele mai reprezentative melodii înregistrate, susţinând că a ajuns la aceste mari succese datorită ajutorului primit de la Bunul Dumnezeu, el fiind un bun creştin, cu religia învăţată la şcoala din sat, precum şi cu preotul satului, care, alături de învăţă­toarea pe care a avut-o, notistă şi violonistă, a prins drag de vioară şi l-au încurajat să cânte. Preotul sa­tului avea vioară în casă şi cânta la ea. El l-a îndemnat primul să prindă curajul de a cânta, încă de mic, din şcoala primară, văzând în el un mare talent.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a urat marelui artist mulţi ani cu sănătate, ca să mai poată repre­zenta cântecul popular maramu­reşean pe meridianele lumii încă mulţi ani, precum şi să bucure ini­mile românilor. Întreaga asistenţă i-a cântat „La Mulţi Ani!”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.