• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2021

Adunarea Eparhială a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului

Sâmbătă, 6 februarie 2021, sub președinția Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, care a analizat întreaga activitate a eparhiei, pe anul 2020, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social - filantropic, teologic - educațional, canonico-juridic și monahal.

 

Ziua a început cu săvâr­șirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părin­te Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, urmată de slujba de Te-Deum, după care Preasfin­țitul Părinte Iustin a condus ședința Consiliului Eparhial Plenar, iar apoi s-au desfășurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale.

Din rapoartele prezentate de consilierii și inspectorii de resort, vă aducem spre știință următoarele:
Episcopia Ortodoxă a Maramu­reșului și Sătmarului, care cu­prinde județele Maramureș și Satu Mare, are 522.480 de credincioși, care sunt arondați la 83 de parohii urbane și 382 de parohii rurale, cu 28 de filii, deservite de 574 de clerici și alți 18 preoți caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituții ce aparțin de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.
De asemenea, în cuprinsul eparhiei noastre, există viață monahală în 30 de mănăstiri și 10 schituri, în care viețuiesc 169 de monahi și monahii, precum și ucenici.

În anul 2020, au fost hirotoniți întru preot și diacon 26 de clerici, 180 de clerici și personalități din rândul mirenilor au fost distinși pentru activitatea lor în folosul Bisericii neamului nostru românesc, s-au pensionat 16 preoți, 11 preoți au trecut la cele veșnice, iar 3 preoți au fost sancționați disciplinar.
În anul precedent, s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare și la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației, în curs de restaurare, cu destinația CENTRUL CULTURAL-PASTORAL „Sfântul Io­sif Mărturisitorul”. Pe cuprinsul eparhiei noastre, sunt în lucru 19 șantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Co­misiei de Pictură Bisericească, iar la două biserici monument-istoric se efectuează lucrări de restau­rare, reabilitare (Biserica „Sfântul Apos­tol Petru și Pavel” Șomcuta Mare și Biserica „Sfinții Arhan­gheli Mihail și Gavriil” Plopiș).

În cadrul „Anului Omagial al pasto­rației părinților și copiilor” și al „Anului Comemorativ al filan­tropilor ortodocși români”, s-a des­chis expoziția de icoane „Chi­puri din veac în veci”, ediția a
IV-a, în cadrul căreia au fost expuse icoane din secolele XVIII-XIX, din colecția Centrului Epar­hial, în Duminica Ortodoxiei.
La propunerea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, a fost realizată icoana „Anu­lui Omagial al pastorației românilor din afara României”, Maica Domnului, ocrotitoarea mi­granților români, care o are în compoziție ca personaj central pe Maica Domnului, în partea supe­rioară medalioane cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar în partea inferioară grupuri de cre­dincioși din toate zonele etnografice ale Episcopiei Mara­mu­reșului și Sătmarului, îmbrăcați în straie tradiționale. Icoana a fost executată de către pictorul iconar Gabriel Solomon, din Cluj-Napoca.

În plan cultural, amintim apariția, în editura eparhială sau în alte edi­turi, a șase titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut șapte titluri de reviste eparhiale, teologice și parohiale și un supliment de spiritualitate ortodoxă, în colaborare cu săptămânalul „Gazeta de Mara­mu­reș”. Cea mai importantă apariție editorială a fost volumul intitulat „Comunicare, Comuniune, Litur­ghie și Filantropie în vreme de pandemie”, care cuprinde mesajele și cuvântările transmise în pandemie de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, precum și activi­tățile filantropice, adevărul dure­ros trăit în pandemie, dar și lu­crarea jertfelnică, responsabilă, milostivă și plină de compasiune ]n lumina Evangheliei iubirii lui Hristos, pentru noi toți, în vremuri grele de durere, necaz, singurătate, lipsă și suferință, ca nimeni să nu se simtă singur și părăsit, ci iubit, protejat de Dumnezeu și salvat de Hristos și de Biserica Sa.

2020 a fost anul care ne-a oferit prilejul să ducem mai departe purtarea noastră de grijă față de semenii noștri aflați în situații sociale precare și să ne manifestăm faptele milei creștine, întăriți în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noștri este primit și răsplătit de Dumnezeu.
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, prin Sectorul Social-Filantropic și Misionar, a desfășurat mai multe proiecte sociale la nivelul Centrului Eparhial, protopopiatelor, parohiilor, mănăstirilor și asociațiilor în perioada stării de urgență, sub deviza „Catedralele ajută Spitalele”.
Astfel, Episcopia noastră a realizat faceri de bine în această perioadă în valoare de 518.560 lei. Acestea au constat în două aparate de ventilare mecanică VG 70, care au fost donate spitalelor din Maramu­reș și Satu Mare. De asemenea, spitalele din cuprinsul eparhiei au fost sprijinite cu măști și halate de unică folosință. Tot în această perioadă, aproximativ 3.986 de persoane au primit pachete alimentare, produse igieni­co-sanitare și plata unor facturi.

Episcopia noastră desfășoară, prin protopopiate și parohii, în fiecare an, câteva proiecte sociale cu ca­racter permanent: Proiectul „Cons­truieș­te o casă, zidește suflete”, care își propune construirea unei case în fiecare protopopiat pentru un caz stringent, a reușit, în acest an, să ajute 30 de cazuri cu o situație precară, din care patru au beneficiat de reconstrucția totală a casei.
Totodată, trebuie reținut faptul că, pe cuprinsul celor opt protopo­piate, a fost strânsă suma de 473.464 lei pentru derularea acestui pro­iect; Proiectul „Ghiozdanul micu­țu­lui creștin”, prin care au fost oferite ghiozdane și rechizite în valoare de 88.975 lei pentru 1.127 elevi; Proiectul „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paști”, prin care au beneficiat 797 de copii și adulți, reprezentând haine și alimente în valoare de 77.967 lei; Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente, bani și haine, în valoare de 299.650 lei, de care au beneficiat 6.718 persoane.
De toate activitățile și proiectele amintite au beneficiat 13.911 persoane, iar cheltuielile totale s-au ridicat la suma de 1.628.216,00 lei. Totalul tuturor activităților sectorului social-filantropic însu­mează valoarea de 3.284.870,66 lei, având 28.859 de beneficiari. Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei noastre, condus de Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, a desfășurat, în anul 2020, o bogată activitate, dând răspun­surile la 50 de slujbe arhierești. De asemenea, a realizat 47 de proiecte muzicale (înregistrări audio și videoclipuri), dintre care un pro­iect național și unul internațional, ambele în colaborare cu Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, precum și alte activități misionare, în număr de 68. Toate acestea au ]nsumat 165 de acti­vități misionare.

Pentru implicarea cu profesiona­lism, jertfelnicie, dragoste creștină și solidaritate umană față de cei aflați în mare suferință în acest an dificil, în care lumea întreagă și România au traversat o perioadă de pandemie, Preasfințitul Părinte Iustin a conferit, în semn de apreciere, cinstire, recunoștință și mulțumire din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în numele tuturor persoanelor ajutate și salvate, Ordinul Omagial „Preot Nicolae Gherman” și Medalia Omagială „Preot Nicolae Gherman” conducătorilor spitalelor și, prin ei, medicilor, asistenților și tuturor ostenitorilor din spitalele din municipiile Baia Mare și Satu Mare, recunoscându-le meritul în salvarea de vieți, numindu-i eroii din prima linie, Serviciilor de Ambulanță și Ser­viciilor SMURD din cele două județe.

În anul 2020, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a unsprezecea oară Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoința domnului ing. Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre. La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noștri la slujbele de târnosire și resfinţire de biserici, săvârșite de Preasfințitul Părinte Iustin sau Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, precum și participarea la diferite manifestări cultural – religioase. Pentru toate binefacerile revărsate asupra eparhiei noastre, se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu, îndreptându-ne gândurile de prețuire către preoții, monahii și credin­cioșii Bisericii noastre strămoșești.

Biroul de presă al Episcopiei
Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

 

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.