• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 8 Septembrie , 2021

Ziua Limbii Române sărbătorită la Apșa de Jos

Vlad I. Bondre

Unitatea, emoția și esența au fost cuvintele care au descris sărbătoarea comunității de români din Transcarpatia. Evenimentul, desfășurat marți, 31 august 2021, dedicat Zilei Limbii Române – propunere legiferată prin Legea nr. 53/2013, a avut loc în Sala de spectacol a Liceului cu predare în limba română Apșa de Jos și a adunat laolaltă, într-o singură simțire, oameni de cultură, politicieni, profesori, educatori și elevi din stânga și dreapta Tisei, dar și din Republica Moldova.
Pentru această comunitate, celebrarea Zilei Limbii Române într-o con­junctură diplomatico-politică de­licată reprezintă o formulă axio­logică de întoarcere la esență, la unitate, căci „sufletul unității este limba română”, așa cum a precizat în cuvântul de deschidere Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Trans­carpatia „Dacia”.
În cadrul cu­vân­tării, domnia sa a pus accentul pe predarea învăță­mântului în limba română, un viabil instrument al solidarității, identității, frăție­tății.

Ionel Ovidiu Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, care se afla într-o misiune de consolidare a relațiilor culturale și economice româno-ucrainene în localități românești din Trans­carpatia, a susținut un cuvânt de încurajare prin care a subliniat importanța limbii române ca simbol al identității noastre ca popor și a dăruit școlii volumele „Arta din România din preistorie în contemporaneitate”.
În asentimentul relațiilor româ­nilor de pretutindeni, prefectul Maramu­reșului, Vlad Emanuel Du­ruș, a ținut să puncteze că vecinătatea româno-română ține și de istorie, dar mai ales de tradiție și limbă.

Reprezentant de seamă al culturii maramureșene, prof. dr. Teodor Ardelean, a făcut o incursiune în timp, prezentând celor peste 300 de invitați date concrete referitoare la evoluția limbii române, despre modul în care a fost stabilită celebrarea ei și despre importanța acesteia în Regiunea Transcarpatia. Folosindu-se de o analogie, vorbitorul a comparat calitatea noastră de oameni cu două sisteme de sem­nalizare: gestica și limba, arătând că, prin cea din urmă, noi ne confirmăm felul nostru de a fi. Expunerea prof. dr. Teodor Ardelean a fost însoțită de un dar de mare preț, „Noul Dicționar Universal al Limbii Române” pe care l-a oferit Liceului.

Profesorilor și elevilor din cele 13 școli cu predare în limba română le-a vorbit și inspectorul școlar general Anca-Minodora Costin-Hendea, creionând în linii de predare-asimilare câteva aspecte referitoare la importanța săr­bă­toririi limbii române: „Azi e o zi de sărbătoare. În zilele de săr­bătoare suntem obișnuiți să ne adunăm împreună. Acum, suntem o familie!”.

Din partea gazdelor, au luat cuvântul: Oleksiy Petrov, președintele regiunii Transcarpatia, oficiali ai Asociației din dreapta Tisei, reprezentantul Bisericii Ortodoxe din Slatina, preotul paroh greco-catolic al comunității din Slatina, diverși poeți și eseiști, care au vorbit despre dorința de a cultiva, prețui și folosi corect limba română, ca simbol al unei virtuți complete.  

Întreaga manifestare a fost acompaniată de poeziile, cântecele și dansurile copiilor din școlile cu predare în limba română a regiunii Transcarpatia, care, deși aflați în vacanța de vară, au depus alături de profesorii și educatorii lor un efort pentru a pregăti câteva momente deosebite. Versurile lui Grigore Vieru, Alexei Mateevici, Gheorghe Sion rostite cu patos și emoție de către elevi au vibrat ființa ascultătorilor, îndemnându-i la contemplare.
De altfel, tuturor celor prezenți reprezentanții Asociației Culturale „Familia română” le-au oferit un pliant conținând cele mai frumoase poeme dedicate limbii noastre, sub semnul emblemei „Limba română este patria mea”.
Limba română este un depozit sacru lăsat din generație în gene­rație, iar cunoașterea și cinstirea ei este o datorie a fiecăruia în parte. Prin limba română se întipăresc și se înveșnicesc în firea omului cele mai înalte aspirații, dar și modul real de înțelegere a spiritualității și a sensului vieții. Patrie a cuvintelor, limba română exprimă cel mai viabil mod de îmbogățire sufletească și cognitivă. Ea este o reflecție a realității, dar și o posibilitate de concretizare a năzuin­țelor și dorințelor, de perfecționare și dezvoltare continuă.
Pentru comunitățile din Trans­carpatia, limba română a fost, este și va fi o veșnică expresie a istoriei și a înaltelor ei idealuri. Rostirea ei zilnică contribuie la împlinirea unui deziderat - libertatea de a trăi și de a simți românește.
Au sunat și răsunat „voinicește” stihurile și melodiile performate scenic de către formațiile cultural-artistice ale celor 13 școli din perimetrul administrativ al Co­mu­nității teritoriale Slatina, condusă, de la constituirea acesteia, de către primarul Vasile Iovdii, cel care a inițiat, organizat și susținut financiar întreaga manifestare.
Și nu e puțin lucru să aduni laolaltă și să pregătești artistic preșcolari și elevi, de la 4 ani și până la 18, din localități situate la distanțe considerabile. Căci, pe lângă copiii și tinerii din Apșa de Jos și Slatina, au evoluat, însoțiți de firești emoții, în fața unei săli ar­hipline, și cei din: Apșa de Mijloc, Biserica Albă, Strâmtura, Bouțul Mic, Podișor, Dobric, Plăiuț, Topcino, Bouțul Mare, Cărbunești s.a.
În loc de orice concluzie vom rosti urarea pertinentă și oportună: La mulți ani Limbii Române, precum și celor ce-o vorbesc, oriunde s-ar afla!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.