• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Martie , 2024

Ziua Internațională a Limbii Materne la Slatina, Ucraina

Și în acest an, Asociația Culturală „Boema” Baia Mare, în colaborare cu Liceul „Mihai Eminescu” din Slatina - Ucraina, a organizat o nouă sărbătoare a Limbii române, în cadrul omagierii Zilei Internaționale a Limbii Materne.

 

Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare pe plan mondial de dată mai recentă, ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bengali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.

 

Ceremonia de la Slatina a început cu depunerea de flori la statuia lui Mihai Eminescu și la monumentul Limbii Române din fața liceului. Jerba de flori depusă de Asociația „Boema” era prima, cu o panglică tricoloră inscripționată cu frumoasele cuvinte, Glorie Limbii Mamei Mele.

 

Din numeroasa delegație românească care a onorat cu prezența acest mișcător eveniment, pe lângă membrii asociației au făcut parte domnul senator Cristian Țăgârlaș, domnul Florin Andreicuț – președintele Baroului Maramureș, Mircea Farcaș – decanul Facultății de Filologie și mulți alții.

 

Remarcabil a fost cuvântul domnului senator Cristian Țăgârlaș din care cităm: „Noi, românii, suntem printre cele mai tolerante națiuni cu privire la limbile materne ale altora și suntem dați exemplu pentru că respectăm limbile materne în România, suntem un model european și nu numai, chiar model mondial. Atât limba maghiară și cea ucraineană, cât și alte limbi materne, sunt protejate în România pentru că noi avem această perspectivă și putere de a respecta minoritățile și a respecta drepturile lor. Limba maternă face parte din dreptul unei minorități. Acest lucru trebuie să îl exportăm și în Ucraina astfel încât autoritățile ucrainene să înțeleagă că respectarea minorităților și a limbii materne, în special cea română, reprezintă un deziderat pentru evoluția culturală a poporului ucrainean. Și acest lucru trebuie să îl facem noi. Dacă suntem toleranți la noi în țară, trebuie să fim cât mai mari luptători pentru drepturile noastre, ale minorităților noastre, în exteriorul țării, nu numai în Ucraina, ci în orice țară în care avem minorități românești. Limba noastră este o limbă frumoasă, trebuie să fim mândri de ea, e o limbă care ne permite un anumit tip de gândire, pentru că asta trebuie să reținem, în momentul în care vorbești o limbă, ajungi să și gândești în ea, iar gândirea într-o anumită limbă are anumite particularități, are anumite elemente deosebite care ne fac unici și în gândire, și în simțire, motiv pentru care vă încurajez să vă respectați limba, să o vorbiți cât mai mult, să fiți cât mai naturali în anturajul ei și să o promovați peste tot cu mare mândrie și cu mare onoare. Vă mulțumesc pentru spectacol și sper să ne revedem cât mai curând în condiții de pace și în condiții în care să putem să dezvoltăm aceste lucruri normale între România de dincoace și de dincolo de Tisa.”       

 

Apoi domnul decan Mircea Farcaș a omagiat limba mamei noastre printr-un elegant discurs în care a scos în evidență particularitățile unice ale acesteia, particularități care o face una dintre limbile cele mai bogate și melodioase.

 

În final, elevii liceului au susținut un program artistic deosebit dedicat limbii materne în care nu au lipsit recitări și cântece pe versurile marilor noștri poeți al căror unic scop a fost creșterea limbii române și a patriei cinstire, după cum spunea Ienăchiță Văcărescu.

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.