• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 07 August 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Mai , 2021

Zilele Pelerinului / Ediția I

Biroul de pelerinaje al Episcopiei Ortodoxe Române a Mara­mu­reșului și Sătmarului, Asociația Pelerin în Maramureș și Agenția Pelerinul Creștin au organizat, cu binecuvântarea Preasfin­țitului Părinte IUSTIN, în perioada 20-22 mai 2021, Zilele Pelerinului.

 

Diac. Valeriu-Mircea VANA

Evenimentul se organi­zează în această pe­rioadă pentru a o cinsti așa cum se cuvine pe Sfânta Împărteasă Elena care, în anul 2019, a fost proclamată ocrotitoarea pelerinilor de către Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Cele trei zile au fost binecuvântate de Dumnezeu cu activități variate și un timp frumos afară, dar mai ales în sufletele participanților.

Prima zi s-a derulat la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, fiind o seară a dialogului unii cu ceilalți și toți împreună cu Dumnezeu prin rugă­ciune. Am săvârșit slujba Vecerniei Mari, a Litiei și Acatistul Sfinților Împărați Constantin și Elena, după care a avut loc o seară duhovniceacă cu tineri, credincioși și pelerini cu tema: Pelerinajul ca mod de rugăciune, Sfânta Împărăteasă Elena primul pelerin și arheolog creștin, susținută de părintele diac. Valeriu-Mircea VANA.
Ziua a doua a început cu participarea la Sfânta Liturghie, după care a fost lansat proiectul MA­RAMUREȘ GUIDED TOURS, ghidaj turistic urban în Baia Mare și ghidaj turistic persona­lizat în Maramureș. Traseul ur­ban s-a derulat pe direcția Catedrala Episcopală – Centrul Istoric – Muzeul Satului.

La Muzeul Județean de Etnografie și Artă populară – Secția Pavilionară Baia Mare, grupul a fost ghidat și a avut loc pre­zentarea portului popular din „țările” județului Maramureș de către domnișoara muzeograf Gabriela Filip. La Muzeul Satului, am fost primiți cu căldură de doamna manager Monica Mare, am participat la târgul și momentele artistice prezentate de Ansamblul Național Tran­­sil­vania. S-a făcut o prezentare a Muzeului Satului, după care cei prezenți au participat la o șezătoare științifică cu titlul Influența creștinismului în artă, motivele creștine și pre­creș­tine în viața maramureșea­nului.

În cea de-a treia zi, a fost lansată Ruta Națională a icoanelor făcă­toare de minuni din România, rută atestată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului; după care cei prezenți au participat la un pelerinaj duhovnicesc, tema centrală fiind icoanele făcătoare de minuni din eparhie. Am pornit de la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare; am făcut popasuri duhovnicești la Mănăs­tirile Rohia, Bârsana, Drago­mi­rești, Moisei, Borșa-Pietroasa, Petrova și la Monumentul Eroilor de la Moisei. O zi binecuvântată în care
ne-am rugat, am înălțat imne de slavă, am avut discuții duhovni­cești, mult folositoare partici­pan­ților. Dăm slavă Lui Dumnezeu pentru toate darurile primite.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.