• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Ianuarie , 2019

Zăpadă, bucurie și o comunitate unită

Un preot adevărat este ală­turi de credincioşii lui în toate momentele importante, îi îndrumă, îi povă­țuiește și mai ales, îi unește. Tocmai de aceea, noul preot paroh din Cărbunari, Adrian Ieremi, a organizat o activitate extra bisericească, dar extrem de benefică și frumoasă, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Astfel, duminică, 13 ianuarie, preotul i-a invitat pe toți iubitorii de zăpadă să se bucure de săniuș, căluți și construcția celui mai mare om de zăpadă din comună, în curtea bise­ricii. UAC Europe a fost partener al evenimentului, oferind dulciuri tu­turor copiilor. S-au alăturat partici­panţilor Cosmin Trif şi fiul său, din Cărbunari, cu celebrii săi cai de rasă şi un ponei, spre bucuria celor mici. Caii şi poneiul i-au plimbat cu sania pe toţi doritorii. De asemenea, alţi localnici au venit cu ATV-uri, dar şi cu ceaune în care au pregătit ceai şi vin fiert. 
Preotul paroh Adrian Ieremi spune că: „Ceea ce a fost un gând inofensiv la început..., s-a transformat într-o sărbătoare a comunității Cărbunari transpusă într-un mediu feeric al zilei de 13 ianuarie, anul 2019.
Copii de toate vârstele au reușit să facă un om de zăpadă dintr-un material care nici măcar nu se lega să poți face măcar un bulgăre! Hotărârea pruncilor, precum și dorința părinților de a nu-și dezamăgi odraslele, au făcut din tot ce s-a putut să plămădească un om de zăpadă imens, care o să rămână dovada vie a legăturii dintre generații, până la Sărbătorile Învierii.
Am avut bucuria de a retrăi un verset drag mie pe care Înaltul Justinian îl spunea: «Înaintea Lui Dumnezeu nu există tineri și bătrâni, ci copii de vârste diferite». Am distins patru generații care nu au făcut altceva decât să clă­dească o legătură care o să mărtu­risească acest adevăr peste încă mulți ani de acum înainte. Le mulțumesc fiecăruia în parte pentru că le-au oferit și pruncilor de acum o lecție despre ce se întâmplă în toate timpurile cu toți cei mai demult. Poate de nu ne-am fi mobilizat, poate și Duminica de azi era pentru ei una de stat în casă pe calculator, tabletă, telefon sau tv.

Mulțumesc UAC pentru că încurajează astfel de activități! Azi chiar a fost o zi binecuvântată de care ne vom aminti multă vreme de acum!”.
Datorită reușitei extraordinare a zilei de 13 ianuarie, comunitatea din Cărbunari în frunte cu preotul paroh Adrian Ieremi au decis să reia evenimentul și în 19 ianuarie. Rezultatul? Un adevărat festival al zăpezii.

Preotul paroh Adrian Ieremi explică: „Și tot gândindu-ne cum a fost şi cât de bine ne-am simțit și noi și pruncii noștri, și cum că multă lume ar fi venit, dar nu erau nici copii nici părinți, a apărut o altă idee la care familia Breban Sebastian și Bianca au făgăduit ca să ofere pe cheltuiala lor câte o farfurie de gulaș celor care se vor mobiliza încă o dată, în data de 19 ianuarie, pe pârtia de după Coasta, la un adevărat festival. Zis și făcut! Sponsori aveam, chef de sanie, dar tot ce lipsea era doar un pic de pu­bli­citate pe siturile de socializare și gata: colaboratorii mei, Trif Ionuț și Ionela, s-au și oferit să prepare gulașul. Ajutați de Mociran Paula și Nadia, Urda Monica și Sorin și de lemnele aduse de Văsuț Nelu și Deea, astfel că, la ora 15 a început partea a doua a distracției.

Au apărut sportivii cu toate ustensilele... fiecare ce avea mai sofisticat, și a început o zi pe care nici măcar nu
mi-o puteam imagina (deși nu duc lipsă de imaginație).
Toată ziua a culminat cu gulașul pe care fiecare l-a servit la lumina de nocturnă oferită de câteva tractoare poziționate strategic în așa fel încât să vadă fiecare dintre participanți, dar și cei de acasă.
Pe la 18.30 am părăsit locația, cu sentimentul de vinovăție că îmi las COPIII singuri în noapte, dar trebuia să plec pentru că peste câteva ore trebuia să le pregătesc o altă MASĂ, dar la Sfânta Biserică.
Mi-au promis că nu o să lipsească niciunul din cei peste 130 de persoane.
M-am bucurat când, la miruit, i-am revăzut pe majoritatea dintre ei. Văzând că au făcut un efort ca să își păstreze cuvântul, i-am felicitat pe toți cei prezenți, dar un gând nu-mi dădea pace: acela că nu toată lumea a putut să fie prezentă la eveniment. Poate că evenimentul a fost cu Dedicație pentru cei tineri. Așa era! Așa că duminică, 27-01-2019, pentru toată parohia și pentru cei din afară care vor dori, vă așteptăm la ora 16 la Sfânta Biserică din Cărbunari ca să facem Sfânta Taină a Maslului. Cu nădejdea că astfel de întâlniri între creștini se vor repeta (și se vor face sunt sigur), dar și la alt nivel, cu mai mulți respondenți, și că Sfânta Biserică va fi centrul vieții comunității Cărbunari, vă mulțumesc pentru că participați și vă îndemn ca și în viitor să repetați ceea ce ÎPS Justinian spunea: «În faţa lui Dumnezeu nu există bătrâni și tineri, ci copii de vârste diferite!». Doamne ajută!”.

 

„Am avut bucuria de a retrăi un verset drag mie pe care Înaltul Justinian îl spunea: «Înaintea Lui Dumnezeu nu există tineri și bătrâni, ci copii de vârste diferite». Am distins patru generații care nu au făcut altceva decât să clă­dească o legătură care o să mărtu­risească acest adevăr peste încă mulți ani de acum înainte. Le mulțumesc fiecăruia în parte pentru că le-au oferit și pruncilor de acum o lecție despre ce se întâmplă în toate timpurile cu toți cei mai demult. Poate de nu ne-am fi mobilizat, poate și Duminica de azi era pentru ei una de stat în casă pe calculator, tabletă, telefon sau tv”.
Adrian Ieremi, preot paroh Cărbunari

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.