• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Octombrie , 2022

Vizită diplomatică la nivel înalt, în Sighetu Marmației

 Ambasadorul României în Ucraina, ES Alexandru Victor Micula, și consulul României la Solotvino, Florin Pârvu, s-au aflat, zilele acestea, într-o vizită oficială în județul Maramureș.

În prima parte a vizitei a avut loc o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Mara­mu­reș, Ionel Bogdan, la care au fost prezenți prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, primarul municipiului Sighetu Mar­mației, Vasile Moldovan, vice­primarul municipiului Sighetu Marmației, Daniela Onița Ivașcu, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, comisar-șef de poliție, Coman Florin, șeful Biroului Vamal Sighetu Marmației, Lidia Mureșan.

În exclusivitate, GAZETA de Ma­ramureș a discutat cu Florin Pârvu, consulul României la Solotvino, despre vizita la Sighet și despre situația românilor de dincolo de Tisa în contextul războiului din Ucraina.
„Au fost mai multe întâlniri cu autoritățile locale. La acestea au participat și președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, prefectul de Maramureș, Rudolf Stauder, primarul Sighetului, Vasile Moldovan, doamna viceprimar Onița Ivașcu, de la Poliția de Frontieră și de la Biroul Vamal. Subiectele principale de discuție au fost reprezentate de accelerarea procesului de construcție a noului pod peste Tisa care va asigura o interconectare cât mai mare cu Ucraina. Din acest punct de vedere, au fost studiate și toate elementele tehnice necesare începerii construcției. Au fost discutate aspecte care sunt necesare în cadrul procesului de construcție, noi, Consulatul României la Solotvino, asigurând dialogul cu partea ucraineană din Solotvino pe chestiuni tehnice în vederea construcției podului. A fost vizitat noul amplasament al construcției acestui pod.
Sigur, din punct de vedere tehnic și din punctul de vedere al realizării demersurilor necesare pentru construcția acestui pod, știm foarte bine că a fost deja semnat contractul de execuție. Iar din informațiile pe care le deținem, mai sunt niște chestiuni tehnice de clarificat, care sunt foarte avansate în vederea începerii construcției. Nu pot eu să vă dau o dată de începere, însă sunt discuții foarte avansate și ne așteptăm ca, în perioada imediat următoare, să se procedeze la prima săpătură.
Trebuie spus că, în afară de podul propriu-zis, autoritățile vor face un efort și pentru a construi zona adiacentă, ceea ce înseamnă configurarea unui drum, adică sunt mai multe lucruri de făcut acolo. Este o investiție foarte mare, de aproximativ 34,5 milioane euro.
Este un proiect major pentru județul Maramureș pe care și noi îl susținem foarte mult. Sperăm să fie finalizat cât mai rapid. Și nu este doar un proiect major pentru Maramureș, ci pentru toată zona de nord a României. Din punctul nostru de vedere, va asigura interconectarea celor două state, dar mă gândesc și la dorința noastră ca Sighetul să devină un hub economic prin transferul de produse de larg consum care se vor exporta sau se vor importa. Din acest punct de vedere, Sighetul va reprezenta un nou pol economic de dezvoltare”, a spus consulul Florin Pârvu.

Pe de altă parte, a fost acoperită și problematica ajutoarelor umanitare.
„Este cunoscut faptul că Punctul de trecere al Frontierei de la Sighetu Marmației – Solotvino a reprezentat un pol extrem de important în ceea ce înseamnă ajutorarea persoanelor refugiate din Ucraina, cât și pentru persoanele strămutate din zona de război în zona de frontieră. I-am întâlnit pe reprezentanții unui ONG important, Serviciul de Ajutor Maltez – filiala Sighet. Aceștia s-au ocupat de tot ce înseamnă asistență pentru refugiații ucraineni. Ba s-au deplasat și în Ucraina, în primele zile ale războiului, pentru a asigura tot ce înseamnă alimente, haine. Ne-am bucurat să îi vedem și, totodată, am asistat la un nou transport umanitar oferit de Serviciul de Ajutor Maltez prin filiala de la Sighetu Marmației.
Vom continua asistența pentru tot ce înseamnă persoane vulnerabile și pentru refugiații ce vin în România. Avem o relație excelentă cu Poliția de Frontieră și cu Vama Sighet. Iată că, de la începerea războiului, a  trecut o bună perioadă de timp și trebuie să o spun, din punctul meu de vedere, Sighetul reprezintă un exemplu în ceea ce înseamnă solidaritate, în ceea ce înseamnă implicare, în tot ceea ce înseamnă ajutor pentru oameni. Iar Maramureșul este în frunte în ce privește sprijin, ajutor. Iar noi vom continua să ținem legătura cu toate instituțiile din Maramureș. Vom continua demersurile de cooperare economică pe care trebuie să ne concentrăm, în pofida unui context deosebit în această zonă. Trebuie să ne gândim și la creștere economică, să fie beneficii pentru ambele state” a spus consulul Florin Pârvu.

Oficialul român a vorbit și despre vizita la Casa  Elie Wiesel.
„Am fost și am vizitat Casa Memorială care beneficiază de un proiect transfrontalier între România și Ucraina. A îmbrăcat o haină nouă și arată foarte bine. Ne-am întâlnit și cu președintele comu­ni­tății evreiești de la Sighet, am vizitat și Sinagoga. Iată, există numeroase paliere de cooperare transfrontalieră, în ciuda situației pe care o traversăm acum.
Legat de comunitatea românilor de la Solotvino, lucrurile stau bine. Avem o comunitate de circa 37 de mii de etnici români și trebuie să spun că implicarea acestora în problematica actuală a fost, de asemenea, la un nivel ridicat. Mulți au ajutat la aducerea ajutoarelor umanitare și s-au ocupat și de transferarea în zonele de război. Apoi, au ajutat și la situația celor peste 3000 de persoane refugiate în zona Solotvino. Au ajutat foarte mult la rezolvarea situației acestor per­soane”, a spus consulul Florin Pârvu.


GAZETA de  Maramureș îi mulțu­mește pentru amabilitate!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.