• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 25 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 Mai , 2019

Viitorii europarlamentari ai Alianței 2020 USR PLUS își asumă sprijinirea Maramureșului

Cristian Ghinea, candidat la alegerile europarlamentare pe locul al doilea pe lista Alianței 2020 USR PLUS, își prezintă prioritățile și își afirmă sprijinul pentru proiectele necesare Maramureșului

 

 

- Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru Parlamentul European?

Cristian GHINEA: În primul rând, fondurile europene, pentru că de ele este legată dezvoltarea României. Uniunea Europeană, Parlamentul European, reprezintă doar un alt palier al administrației noastre. Avem primul palier, administrația locală, avem ad­mi­nistrația județeană, admi­nis­trația națională și pe cea europeană, acolo de unde vin majoritatea legilor care ne afectează în mod direct viața de zi cu zi. Multă lume nu conștientizează ce procent important din legislația noastră se stabilește la Bruxelles. Vreau să merg în Comisia pentru dezvoltare regională, REGI. Un alt subiect important pentru mine este anticorupția - teza mea de la London School of Econo­mics a fost despre modul în care ade­rarea la UE a influențat lupta anticorupție în România. Un alt subiect important este debirocratizarea. Ca și în cazul luptei împotriva corupției, UE poate juca un rol esențial în modernizarea administrației românești. Asta pentru că UE dă bani pentru reformarea administrației, digitalizare și debirocratizare. Dacă vom aștepta ca administrația noastră națională să se eficientizeze sin­gură vom îmbătrâni așteptând. Toate acestea sunt teme de care m-am ocupat atât ca director al Centrului Român de Politici Europene, la cancelaria prim ministrului sau ca ministru al Fondurilor Europene.


- Cum poate influența Uniunea Europeană viața oamenilor din Baia Mare? Ce poate face UE pentru maramureșeni?

Cristian GHINEA: UE face foar­te multe lucruri pentru mara­mureșeni, în primul rând că ma­ra­mureșenii sunt cetățeni europeni și de bucură de toate drepturile pe care le au cetățenii Uniunii. Și face și poate face și lucruri concrete. De la reabilitări de blocuri până la finanțarea reabilitării centrului vechi al orașului. Uniunea Europeană a investit zeci de milioane de euro în Baia Mare în ultimii zece ani. Uniunea Europeană ne dă banii, dar depinde de noi, de administrația locală, cum implementăm proiectele. Și aici noi, la USR, inclusiv prin viitorii europarlamentari, vrem să pregătim candidații la alegerile locale tocmai în această direcție, să se specializeze în atragerea de fonduri europene. Să urmărească impactul investițiilor cu fondurile europene, nu doar să atragă banii și să îi contabilizeze într-un tabel. Iar dumneavoastră, la Baia Mare, aveți unul dintre cei mai competenți candidați la primărie, un om extrem de pasionat de oraș și de administrație, pe Dan Ivan, președintele USR Maramureș.
 

Fonduri europene pentru decontaminarea terenurilor poluate industrial
- Cum poate un primar să ajute mai bine cu fonduri europene localitatea sa?

Cristian GHINEA: Păi, în primul rând trebuie să vrea să facă bine. Și să își facă o echipă bună pentru a depune proiecte pe bani europeni. Este adevărat, fondurile europene sunt destul de birocratice, acesta este unul dintre obiectivele Alianței USR PLUS în Parlamentul European, să simplificăm și să debirocratizăm procesul de finanțare a proiectelor. De exem­plu, colegul nostru Dan Ivan ne-a povestit despre problema pe care o aveți aici, la Baia Mare, cu terenurile poluate din oraș, rămase de pe urma a două fabrici închise. Pentru asta există fonduri de la Uniunea Europeană, pentru decontaminarea terenurilor poluate în acest fel. USR Maramureș pregătește deja acest proiect pentru Baia Mare.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.