• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Mai , 2021

Vaccinarea în Europa: reacții, comparații, diferențe

În România, oricine dorește se poate vaccina, prin numeroase metode, indiferent de vârstă I În schimb, în alte țări europene, cum e cazul Spaniei de exemplu, abia s-a ajuns la categoria de vârstă 53 de ani. De ce România are vaccinuri pentru toată lumea, iar alte țări nu?. Prin ce diferă strategia românească de vaccinare față de cea din alte țări ale UE? GAZETA de Maramureș încearcă să răspundă la aceste întrebări, printr-un multi-interviu cu români din Belgia, Italia, Spania, Germania și Ungaria.

 


De luna viitoare, Europa va impune „pașa­portul verde”, care va permite libera circu­lație în baza vaccinării, a unui test negativ covid sau a dovezii că persoana respectivă a trecut prin boală. De asemenea, Europa se relaxează din nou, respirând fără mască și pregătindu-se să-și întâmpine, în sfârșit, turiștii. Totuși, în timp ce în România oricine se poate vaccina rapid, indiferent de vârstă, în alte țări europene programarea se face în ordinea descrescătoare a vârstei. Iar Spania, spre exemplu, abia se apropie de 50 de ani. Am dorit să aflăm prin ce diferă strategia noastră de strategia altor țări din UE și cum se raportează alți europeni la vaccinuri, de aceea am cerut părerea românilor plecați în diferite țări din UE.

De departe, cetățenii spanioli au accesul cel mai puțin la vacci­nuri. Vali, care locuiește în Spania de mai mulți ani, explică: „În Spania abia s-a ajuns cu va­c­ci­narea la 53 de ani, aici nu se poate imuniza oricine, de aceea mulți români care au dorit să se vaccineze s-au programat acasă, în România. Aici, programările se fac pe criterii de vârstă, în ordine descrescătoare. Au început cu bătrânii și cu cei din căminele de bătrâni. Însă, pentru a intra în Spania, atât cei vaccinați, cât și cei nevaccinați trebuie să pre­zinte un test negativ PCR. De luna viitoare, va fi recunoscut, însă, pașaportul verde de vacci­nare și regulile se vor schimba”.

Și belgienii sunt destul de re­ticenți la vaccinuri. Mai mult, această țară a suspendat vaccinarea cu serul Johnson&Johnson. Antonio Nyerjak, rezident în Belgia, spune că: „Realitatea este că belgienii sunt destul de reticenți. A fost suspendată vaccinarea cu Johnson&Johnson la cei sub 41 de ani, pentru că o femeie de 39 de ani a murit. În rest, lumea e calmă, terasele deschise până la 22.00. În magazine nu se mai agită așa de tare dacă intri fără mască, ți se atrage atenția, dar mult mai lejer. Nu sunt constrângeri ca să se vaccineze oamenii. Eu am primit invitația săptămâna asta, dar nu e obligatoriu. Nu se prea vorbește despre efectele adverse și despre studiile care se fac. Se insistă pe vaccinare în continuare, la nivel de mass media, dar nu agresiv. Și au cam dispărut cifrele alarmante și isteria care a fost înainte. Viața revine la normal, deși pentru mine nu a prea fost restrictivă. Nu mai suntem obligați să fim acasă la 22.00, ca în tinerețe, dar nici nu ai unde ieși, că toate-s închise”.

Michaela Braun Noviello, care locuiește în Germania, spune că: „Actualmente, în Germania au fost vaccinate cel puțin cu prima doză 34 de milioane de persoane (40,8 % din populație).  Dintre acestea, circa 12,5 milioane de persoane sunt vaccinate cu ambele doze, ceea ce înseamnă 14,8 % din populație. În total, în Germania au fost folosite 46,1 milioane de doze de vaccin. Zilnic, sunt vaccinate circa 680 mii de persoane.
Reglementările privind categoriile de persoane care beneficiază de prioritate la vaccinare nu se mai aplică în cabinetele medicale individuale, cel puțin pentru vacinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson.
Printr-o hotărâre actuală a ministerului Sănătății, începând cu 7 iunie 2021, reglementările privind prioritatea anumitor categorii de persoane la vaccinare nu se vor mai aplica. Așadar, toți cei care doresc să se vaccineze vor putea să obțină o programare pentru vaccin la medicul de familie, medicii specialiști, centrele de vaccinare sau la medicul de la locul de muncă. Persoanele care doresc să se vaccineze vor solicita o programare medicului de familie și vor fi înscrise pe o listă de așteptare sau vor putea să se programeze online la unul dintre centrele de vaccinare din landuri.
Cu toate acestea, ministrul sănă­tății, Jens Spahn (CDU-Uniunea Creștin Democrată), a menționat că, din cauza numărului insuficient de vaccinuri ce vor fi livrate în următoarea perioadă (până la sfârșitul lui iunie), nu vor putea fi vaccinate imediat toate persoanele solicitante și campania de vaccinare va trebui continuată până probabil la sfârșitul acestei veri. Nu sunt constrângeri pentru a-i determina pe oameni să se vaccineze, doar că cei vaccinați pot să călătorească și să beneficieze de acces la restaurante, concerte etc. fără să mai fie nevoie să prezinte test negativ. Dar asta e la nivel european, nu e specific doar pentru Germania. Sigur, cine vrea să se miște liber în UE și în lume cam trebuie să fie vaccinat ]n acest moment și, probabil, încă ceva vreme. Când pandemia va fi eradicată, cred că și cei nevaccinați vor putea reveni la «normal»”.

Vasilica Pop, o maramureșeancă care locuiește în Franța, spune că: „Să știi că e multă dezinformare în media românească față de procesul de vaccinare din alte state europene. Aici, în Franța, sincer nu mi se pare că procesul merge deloc anevoios. Se fac peste 700.000  de vaccinuri pe zi. De săptămâna trecută, s-au deschis programările pentru toată populația, doze sunt și se vaccinează cam 98% cu Pfizer și Moderna. E prevăzut ca, până la final de august, să fie vaccinată toată populația majoră și se va trece la grupa de vârstă 12-17 ani. E adevărat că, prin februarie, martie, la începutul campaniei de vaccinare, au fost probleme cu stocurile din cauza întârzierilor de livrare de la Astra Zeneca în Europa, dar asta nu mai e de actualitate. Între timp, au ajuns doze suplimentare de Pfizer și Moderna și s-a recuperat întârzierea la calen­darul propus de vaccinare. Cel puțin despre Franța pot să spun că obiectivele de vaccinare propuse de autorități au fost respectate (10 milioane de vaccinuri până în 15 aprilie și 20 milioane până în 15 mai), deci suntem chiar în avans față de grafic. Sincer, de constrângeri n-am auzit, publicitatea pe vaccinuri e pozitivă, dar fiecare face ce vrea, în schimb majoritatea e provaccin aici. Cu privire la Astra Zeneca, au fost reticențe, dar Pfizer și Moderna au o imagine publică foarte bună, mai ales că noile studii arată eficacitate și pentru variantele virusului. Oricum, toți cei care vor să călătorească în vară se grăbesc să se vaccineze pentru a beneficia de «pașaportul sanitar» care va fi introdus la nivel European. Noi avem un mare avantaj, testele de orice tip sunt gratuite în Franța, ceea ce e grozav pentru  partea de depistare. Din câte știu, doar două țări din Europa oferă această facilitate, în rest testele sunt foarte scumpe”.

Ioan, un maramureșean care tră­iește în Italia, spune că: „În Italia s-au vaccinat circa 8 milioane cu ambele doze, iar cu prima doză cam dublu. Cert este că italienii au încredere în vaccin. Poate și pentru că nu prea au treabă cu credința și atunci masca și vaccinul reprezintă izbăvirea pentru ei! Aici au început cu bătrânii vaccinarea și apoi i-au obligat pe cei din sănătate și din farmacii să se vaccineze, iar la televizor vezi toată ziua covid și vaccin! «Propaganda» e mult mai versată decât în România! Nu-l poți compara pe Mario Draghi cu Câțu & compania! Cel dintâi a fost conducătorul Băncii Centrale Europene, chiar în vremea crizei din 2009. Or, acolo nu ajunge oricine! Dacă te uiți pe bancnotele de euro, apare semnătura lui! Vaccinul nu e pentru toți. Dar poate și asta să fie o tactică să îi facă pe oameni să și-l dorească! Cunosc italian care e căsătorit cu româncă și vrea să vină în România pentru vaccin. Dacă își pun italienii problema de ce în România există vaccinuri la discreție și acolo nu? E puțin ciudat. Poate și pentru faptul că românii nu se înghesuie la vaccin, atunci este loc când vrei. Constrângerile să se vaccineze lumea sunt mai mult voalate. Se vehi­culează ideea că va trebui să ai certificatul verde pentru a putea circula chiar și între regiuni! Mă aștept ca pentru a-i face pe oameni să se vaccineze vor prelua ideea și în România, ca doar cei vaccinați să poată circula între județe”.

În schimb, Ungaria a permis imunizarea cu serurile produse de China și Rusia, care încă nu sunt autorizate la nivel European. Istvan Herczeg din Ungaria spune că: „Țările Uniunii Europene au convenit să procure vaccinuri în comun. În Ungaria, guvernul nu a fost mulțumit de cantitatea de vaccin și de întârzierile în livrări, așa că și-a procurat vaccinul în mod independent și din Rusia și China. Doar că aceste  vaccinuri nu au fost încă recunoscute de Uniunea Europeană. Drept urmare, Ungaria a reușit să obțină un avantaj semnificativ față de alte țări în ceea ce privește vaccinările. În prezent, problema este că nu toate țările acceptă certificate de protecție pentru persoanele vaccinate cu vaccinuri chinezești și rusești. Drept urmare, cei vaccinați cu aceste vaccinuri nu au încă posibi­litatea să călătorească liber în UE. România și Ungaria își acceptă reciproc certificatele de vaccinare. În prezent, mai mult de jumătate din populația țării a făcut cel puțin o doză de vaccin. Din moment ce al treilea val scade, sunt din ce în ce mai puține cereri de vaccinare. Oamenii pot să aleagă între mai multe tipuri de vaccin
Utilizarea măștii este încă obli­gatorie în toate locurile închise, în mijloacele de transport public și în magazine. Se poartă mască și la evenimente culturale, cu ex­cepția artiștilor care evo­luează, la evenimentele sportive și la evenimentele organizate în interior, precum și la evenimentele mai mari în aer liber (la care participă mai mult de 500 de participanți). Aici pot participa doar cei vaccinați și minorii aflați în grija lor. La evenimente mai mici (mai puțin de 500 de partic­ipanți) desfășurate în aer liber poate participa oricine. Excepție  fac concertele și spectacolele la care pot participa doar cei vaccinați, indiferent de vârstă.
O persoană nevaccinată are în mod clar mai puține drepturi, de exemplu, îi poate fi mult mai dificil să călătorească în străi­nă­tate. Unii oameni explică aceste noi reguli argumentând, de exem­plu, că numai cei cu permis auto au dreptul de a conduce o mașină. Cine nu este vaccinat are mai puține drepturi.  Până aceas­tă problemă va fi rezolvată în instanță, va trece însă ceva vreme”.

Este de așteptat ca vaccinurile să producă și un val de procese în instanță. Partidul AUR a introdus deja o inițiativă legislativă în Parlament, prin care dorește să interzică discriminarea pe criterii de vaccinare. Desigur, reacțiile adverse sunt un alt subiect considerat „tabu” în România, la fel și cifra celor vaccinați care s-au infectat cu noul coronavirus sau au murit din această cauză. Pe plan mondial, pentru ca ecuația să fie și mai complicată, se pune problema renunțării temporare la proprietatea industrială asupra formulelor serurilor anticovid, pe motiv că producția lor e lentă și scumpă. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.