Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Unde merg românii în vacanță și cât este bugetul mediu pentru două persoane?
Potrivit celui mai recent studiu realizat de Raiffeisen Bank, în parteneriat cu compania globală de cercetare de piață Appinio, 83% dintre români au deja un plan pentru vacanța din acest sezon. Același studiu arată că doar 6% nu vor pleca în concediu, în timp ce 12% nu și-au finalizat încă planurile de vacanță.
Litoralul, destinația preferată pentru români
Aproximativ jumătate dintre cei care au deja planuri stabilite pentru vacanță preferă un sejur de 5-10 zile la mare. Pe locul următor ca popularitate se află escapadele de weekend, cu o înclinație mai mare spre destinațiile montane (32%) decât cele de litoral (25%). Un sfert dintre participanți optează pentru city-breakuri, iar 21% aleg destinații îndepărtate, care presupun vacanțe mai lungi, de până la trei săptămâni.
Turismul local rămâne principala alegere pentru 70% dintre respondenți, urmat de sejururile în Grecia (24%), Bulgaria (18%) și Turcia (15%).
Bugetul, în prim-plan
Creșterea costurilor determinată de inflație și de contextul economic actual influențează semnificativ deciziile de vacanță. Bugetul mediu de vacanță pentru două persoane ajunge la 7.200 de lei, potrivit studiului Raiffeisen Bank. 1 din 5 români estimează că va cheltui mai puțin de 3.000 de lei, 35% vor avea un buget între 3.500 și 6.000 de lei iar 5% afirmă că vor cheltui peste 15.000 de lei în următorul concediu.
40% dintre cei care nu merg în vacanță sau nu au încă un plan menționează lipsa banilor sau nu au luat încă o hotărâre în ceea ce privește vacanța.
Alte constrângeri sunt lipsa de timp, nevoia de a fi prezenți la serviciu sau alte planuri care presupun cheltuieli mai mari, de exemplu renovarea locuinței.
63% dintre respondenții studiului Raiffeisen Bank estimează creșteri ale cheltuielilor cu vacanța între 10% și 50% față de anul trecut. Inflația și contextul local (politic, economic) sunt cauzele principale pentru creșterea cheltuielilor planificate pentru ieșirile și vacanțele din 2025 comparativ cu anul 2024.
Economiile, principala sursă de finanțare a concediului
Românii care și-au planificat vacanța de vară folosesc, în medie, două modalități prin care să achite cheltuielile. 58% dintre respondenți economisesc pentru vacanțe, 43% plătesc din venitul lunar disponibil, în timp ce 2 din 10 folosesc un card de credit sau tichete de vacanță.
Festivalurile devin pentru români un reper important de socializare și relaxare, iar vara este sezonul preferat pentru astfel evenimente. Potrivit celui mai recent studiu realizat de Raiffeisen Bank în parteneriat cu Appinio, 7 din 10 români, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, participă cel puțin o dată pe an la un festival din România. Aproximativ o treime dintre respondenții studiului merg la 2-3 festivaluri și doar 4% participă la mai mult de 3 astfel de evenimente.
Cheltuielile în cadrul unui festival ating, în medie, 850 de lei per persoană.
Tinerii sub 35 de ani pot aloca chiar și peste 950 de lei, iar 3 din 10 respondenți spun că bugetul lor este între 300 și 500 de lei. Aproape jumătate dintre participanți se așteaptă ca prețurile produselor de la festival să fie cu 10-24% mai mari decât în 2024, iar 18% estimează creșteri de peste 25%. Doar 15% dintre respondenți cred că prețurile vor fi mai mici comparativ cu anul anterior.
Distracția, muzica, atmosfera și relaxarea sunt motivele centrale pentru care românii aleg festivalurile. 28% dintre respondenții sondajului spun că au participat sau vor participa la un festival în străinătate, destinațiile preferate fiind Tomorrowland (Belgia) și Sziget Festival (Ungaria). Pentru cei care rămân în țară, atmosfera și diversitatea experienței contează cel mai mult: „Vreau să am parte de o experiență de neuitat, să simt că trăiesc cu adevărat”, „Particip pentru muzica bună și amintirile alături de prieteni”, declară unii dintre respondenți.