Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Un sfert de secol de război îngheţat în Ţara care nu există
Unde pot fi ţinuţi abuziv nişte oameni în închisoare, pentru ideile lor, în ciuda sentinţelor CEDO? Sau unde pot fi alergaţi cu câini-lup la baie, sau unde sunt judecaţi în cuşti de fier, în timp ce o sală întreagă strigă „Moarte lor”? Sau unde sunt evacuaţi elevii şi profesorii dintr-o şcoală, cu miliţieni înarmaţi, doar pentru că învaţă în limba lor maternă? Răspunsul e dureros pentru o Europă care vorbeşte despre toleranţă. Da, toate aceste abuzuri demne de perioada stalinistă se întâmplă într-o ţară din Europa. E drept, una care oficial nu există: Transnistria. Pentru unii un „punct negru pe hartă”, pentru alţii o mare necunoscută sau o rană care sângerează de 25 de ani.
Pentru români, Transnistria e „ţara eroilor din cuşca de fier”. Transnistria, fâşie de pământ între Nistru şi Ucraina, este privită la nivel internaţional ca o regiune a Moldovei dar, în fapt, s-a autoproclamat ca teritoriu de sine stătător sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”, cu capitala la Tiraspol, în data de 2 septembrie 1990.
La 25 august 1991, sovietul suprem al RMN a adoptat Declaraţia de Independenţă a noii republici. La două zile distanţă, pe 27 august 1991, parlamentul de la Chişinău a adoptat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, al cărei teritoriu cuprindea şi raioanele din stânga Nistrului. Acest lucru a dus la tensiuni în regiune şi chiar la un scurt război, în 1992, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de persoane.
În acel conflict au luptat de partea separatiştilor Armata a 14-a de gardă sovietică, dar şi voluntari ruşi sau ucraineni. La 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de încetare a focului. Dar „războiul rece” a continuat.
În 2 iunie 1992, patrioții români Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Leşco şi Petru Godiac, au fost arestaţi şi aruncaţi în închisoare, de către separatiștii transnistreni, cu ajutorul serviciilor secrete ale Federației Ruse (GRU), de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei Uniuni ale Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), fiind acuzaţi de „crime de război şi acţiuni de terorism”. În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani. Procesul de judecată a fost considerat neechitabil, deoarece nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţie şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii „grupului Ilaşcu” fiind condamnaţi pentru „delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea ţării lor de baştină – Republica Moldova (succesoarea de drept a R.S.S.M.), devenită stat independent din 1991.
n P. Godiac a ispăşit doi ani de închisoare.
n Ilie Ilaşcu a fost eliberat în mai 2001, sub presiunea comunităţii internaţionale.
n A. Lesco a fost eliberat după 12 ani de închisoare.
După eliberarea sa, Ilie Ilaşcu a intentat un proces, în urma căruia Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, la 8 iulie 2004, că guvernele R. Moldova şi F. Ruse se fac vinovate de condamnarea şi ţinerea în detenţie a acestor deţinuţi politici şi a dispus eliberarea imediată şi necondiţionată a celor care mai erau în închisoare. Autorităţile separatiste de la Tiraspol nu s-au supus deciziei CEDO şi insistenţelor repetate ale diferitor structuri internaţionale.
„Lotul Ilaşcu” a zăcut în închisorile transnistrene 15 ani, fără ca nimeni, nici măcar CEDO, să poată determina eliberarea lor. Ivanţoc declara atunci GAZETEI de Maramureş, senin, că „dacă s-ar întoarce timpul, ar face la fel”. Singurul lui regret e că visul pentru care a luptat nu s-a împlinit niciodată: „De ce să regret? Nu-mi pare rău că am suferit, îmi pare rău că nu s-a făcut nimic pentru Basarabia, pentru Neamul acesta. Toată economia e dată pe mâna ruşilor, unde te duci, se vorbeşte doar ruseşte, unde te duci, patronul e rus. De ce nu e român sau European? Am vrut schimbări mari, frumoase, dar nu s-a făcut nimic”.
De atunci au trecut 25 de ani. Grupul Ilaşcu a fost aruncat în uitare, la fel şi cauza românească din Transnistria. Şcolile cu predare în limba română, ultimul bastion care luptă împotriva deznaţionalizării, sunt supuse unor presiuni uriaşe. Cea mai mare problemă este, însă, reducerea numărului de elevi, în special din cauza tacticii Tiraspolului de a închide şcolile cu predare în limba română. Însă ar mai fi şi aspectul demografic, potrivit portalului citat. Numărul elevilor în şcolile româneşti din Transnistria a scăzut, din anul 1998 până în anul 2016, cu 75%, de la 5.226 la 1.329 de elevi.
Situaţia şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului a fost abordată cu prilejul unei întâlniri cu directorii celor opt licee din regiunea transnistreană, organizată recent de Asociaţia Promo-LEX la Chişinău. La dezbatere au participat directori ai instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română. Potrivit Deschide.md, şcolile româneşti din Transnistria au fost, în ultimii 25 de ani, o monedă de schimb pentru pretinsele autorităţi de la Tiraspol în procesul de negocieri cu Chişinăul, însă în ultimul timp situaţia s-a înrăutăţit. Fiecare dintre aceste opt şcoli se confruntă cu numeroase probleme, care le pun în pericol însăşi existenţa: creşterea taxei la utilităţi şi chirie, sedii confiscate, interdicţia de a aduce manuale noi, obstacole în ceea ce priveşte libera circulaţie a elevilor şi profesorilor, interdicţia de a intona imnul de stat şi de a arbora tricolorul pe sediile şcolilor.
Recent, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski susţinea că Tiraspolul a făcut unele concesii faţă de cele opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului. Kranoselski a spus că au fost micşorate taxele de închiriere a spaţiilor, precum și cele de întreţinere, şi că aceste şcoli trebuie să fie lăsate în pace pentru a se dezvolta.
„Tot ce a spus Krasnoselski a fost de ochii lumii. În realitate, lucrurile nu
s-au schimbat absolut deloc. Noi am făcut o adresă să ni se întoarcă sediul care ne-a fost luat cu forţa în anul 2004 şi am primit următorul răspuns: treceţi la grafie chirilică şi vă returnăm sediul”, a afirmat Eugenia Haluş, directoarea Liceului Teoretic „Evrika” din Râbniţa. Aceeaşi situaţie a fost semnalată şi de directorii altor licee.
Acum, situaţia din Transnistria a ajuns din nou într-un punct istoric. Parlamentul Republicii Moldova a votat, recent, Declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în ceea ce priveşte retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, 61 din cei 101 de parlamentari votând în favoarea adoptării Declaraţiei. Totodată, Parlamentul cere Guvernului şi Administraţiei Prezidenţiale a Republicii Moldova să iniţieze demersurile necesare pentru adoptarea unei Rezoluţii, de către Adunarea Generală a ONU, privind retragerea trupelor militare ruse, despre care Parlamentul de la Chişinău consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean.
„Astăzi, 21 iulie, se împlinesc 25 de ani din momentul în care a fost semnat acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană şi, de altfel, a fost pusă baza juridică de încetare a acţiunilor armate şi sângeroase”, a declarat liderul fracţiunii PDM, Marian Lupu.
Unii deputați consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să îi reamintească Federaţiei Ruse despre angajamentele luate. „În anul 1994, pe 21 octombrie, RM a semnat cu Rusia un acord special numit cu privire la statutul juridic, modul şi termenele de retragere a formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse aflate temporar pe teritoriul Republicii Moldova. Acest acord nu a fost ratificat de Rusia până în prezent, dar el a avut câte prevederi importante, una fiind aceea că Rusia își retrage trupele în 3 ani de la acest acord. Astăzi este cazul să reamintim acest lucru”, a spus Eugen Carpov, deputat PPEM.
Și liberalii au susținut această declarație. „Fracţiunea Partidului Liberal solicită Federaţiei Ruse, repetat, să-şi îndeplinească angajamentele asumate şi să-şi retragă de pe teritoriul Republicii Moldova armamentul”, a afirmat liderul fracţiunii PL, Mihai Ghimpu.
Alţi deputaţi au părăsit sala de ședință înainte de procedura de vot. Ei au calificat această declarație drept una provocatoare: „Considerăm că acest proiect reprezintă o provocare la sfârşitul sesiunii parlamentare, considerăm că este o provocare împotriva încercărilor de a remedia situaţia cu Transnistria, întreprinse de Igor Dodon”, a precizat Vlad Bătrîncea, deputat PSRM. „Această fracţiune nu este interesată în respectarea neutralităţii Republicii Moldova”, a declarat deputatul Valeriu Ghileţchi.
La rândul său, președintele Igor Dodon a scris, pe o rețea de socializare, că condamnă acest demers. Șeful statului crede că scopul acestei acțiuni este de a înrăutăți relațiile cu Federația Rusă. De asemenea, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris, tot pe o rețea de socializare, că și Georgia a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Osetiei de Sud înainte de a le ataca.
Autorităţile transnistrene au condamnat, sâmbătă, declaraţia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, prin care i se solicită Rusiei să finalizeze retragerea trupelor din partea de est a Republicii Moldova, relatează site-ul agenţiei Tass. „Solicitările formulate de parlamentarii moldoveni reflectă strategia Chişinăului de a destabiliza situaţia, de a alimenta conflictul şi de a-l aduce în «faza de fierbere». Operaţiunea trilaterală de menţinere a păcii este un factor important de stabilizare în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, o garanţie de bază a păcii şi securităţii în regiune”, se arată într-un comunicat al regimului de la Tiraspol. Parlamentul autoproclamatei republici Transnistria consideră că abordarea Republicii Moldova „se încadrează în iniţiativele distructive adoptate anterior”. Au fost amintite decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, care a numit ilegală trimiterea trupelor ruse în Transnistria, şi recenta retragere din zonă a unor diplomaţi ruşi care au participat la misiuni de monitorizare a păcii.
Acum, unii analişti susţin că Republica Moldova nu ar putea intra în Uniune cu problema transnistreană nerezolvată.
Alţii spun că există, totuşi, o soluţie. Transnistria rămâne, însă, cel mai puternic instrument de şantaj al Rusiei în relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.
Este un subiect care figurează de zece ani pe agenda mai multor reuniuni internaţionale, de multe ori la presiunea României şi a Poloniei. Până acum, nici NATO şi nici Uniunea Europeană nu au avut o poziţie clară, iar Rusia profită de asta. Tot mai multe voci vorbesc despre o unire. Dar cu cine? Va urma unirea Transnistriei cu Rusia? Sau cu Basarabia şi poate, apoi cu România?
Transnistria funcţionează ca un stat în stat: are un teritoriu delimitat de aproximativ 5.000 de kilometri pătraţi, o populaţie nu mai mare decât cea a unui judeţ din România şi un ansamblu birocratic şi instituţional construit după structura clasică a oricărui stat modern.
În plus, zona este o gaură neagră a Europei: cu depozite de arme şi muniţii nesecurizate pe teritoriul său, un regim politic acuzat de corupţie, trafic de arme şi practici sovietice adaptate la capitalism.
Nu are însă o economie sustenabilă - în condiţiile în care bugetul de la Tiraspol este alimentat de Federaţia Rusă.
Transnistria este şi un spaţiu al traficului de stupefiante, de oameni şi chiar de substanţe radioactive, după cum susţine presa occidentală. În plus, Transnistria constituie un instrument de şantaj al Moscovei.