• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Octombrie , 2023

Tusea reziduală la copii: cât timp persistă și când este cazul să ne facem griji?

Interviu cu dr. Erica Nechita, medic primar pneumologie – Spitalul Someșan REGINA MARIA

Se spune că simptomul care dispare cel mai greu după o răceală, chiar și cu medicație, este tusea. Tusea este un simptom pentru care sfatul medicului este cerut frecvent indiferent de vârstă, iar pentru cei mici, este al doilea simptom, după febră, pentru care părinții apelează la medicul pediatru. Care sunt cauzele apariției tusei, cât timp poate persista și care este tratamentul prin care putem scăpa de ea, află, în cele ce urmează de la dr. Erica Nechita, medic primar pneumologie pediatrică, în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA – Campus Medical Someșan.

Dr. Erica Nechita: Tusea reprezintă o parte importantă a sistemului de apărare al organismului, fiind un act reflex care ne ajută în eliminarea secretiilor, a corpilor străini din căile respiratorii și, totodată, ajută la prevenirea infecțiilor. Tusea poate fi însoțită și de alte manifestări clinice precum expectorație, hemoptizie, durere de gât. Atunci când tușim, organismul încearcă să elimine microbii, mucusul în exces și substanțele iritante care pătrund prin intermediul traheei. Din punct de vedere al caracterului, tusea poate fi “seacă” (uscată) sau productivă, când împreună cu tusea are loc și eliminarea unor secreții de la nivelul arborelui bronșic.

Ce este tusea reziduală și care sunt cauzele apariției acesteia la cei mici?

Dr. Erica Nechita: Tusea reziduală este acea tuse care persistă o anumită perioadă de timp, după o infecție a tractului respirator superior. Aceasta poate să persiste timp de 3 – 8 săptămâni după dispariția celorlalte simptome și poate apărea în cadrul umătoarelor tipuri de infecții virale ale aparatului respirator: gripă, răceală, sinuzităfaringită virală, laringită virală, bronșită virală, bronșiolită virală, pneumonia virală.

Tusea reziduală cronică poate fi secundară stimulării excesive a reflexului de tușe în cadrul unei infecții respiratorii sau poate fi datorată răspunsului inflamator al organismului față de distrugerea mucoasei căilor respiratorii în cadrul diferitelor infecții ale tractului respirator. De asemenea, alte afecțiuni care pot determina apariția tusei reziduale sunt astmul și boală de reflux gastroesofagian. 

Cât poate persista tusea reziduală după o viroză?

Dr. Erica Nechita: Tusea reziduală poate dura între 3 și 8 săptămâni după o infecție de tract respirator superior, în funcție de severitarea sau complicațiile apărute pe parcursul bolii. Tusea reziduală poate fi uscată sau productivă (însoțită de expectorație) și poate fi însoțită și de alte manifestări clinice, precum iritație sau durere în gât, răgușeală. Trebuie reținut faptul că tusea reziduală poate apărea chiar și în timpul nopții, trezind copilul din somn. Pe timpul nopții apare mai frecvent tusea reziduală productivă, datorită acumulării de mucus la nivelul căilor respiratorii. Aceasta este însoțită de expectorație minimă, consistentă, lipsită de culoare, de miros neplăcut sau de striații sanguinolente. 

Cum poate fi diagnosticată tusea reziduală? 

 

Dr. Erica Nechita: Pentru diagnosticarea corectă a tusei reziduale, vă aștept în cadrul unui consult medical în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA – Campus Medical Someșan, pentru a efectua pe lângă anamneza pacientului, o examinare clinică a aparatului respirator, ce constă în evaluarea mișcărilor respiratorii și a respirației și ascultarea plămânilor.

În funcție de simptomele prezentate, recomand efectuarea anumitor investigații paraclinice precum: radiografia pulmonară și examen bacteriologic din sputa eliminată.

Există tratament pentru această tuse reziduală?

Dr. Erica Nechita: Tusea reziduală dispare treptat, deci nu necesită tratament simptomatic. În cazul formelor severe, putem discuta de administrarea anumitor medicamente care pot ameliora această simptomatologie, precum: corticosteroizi inhalatori sau orali (care previn apariția inflamației locale), bronhodilatatoare (de deschidere a căilor repiratorii și împiedicarea acumulării locale a mucusului), antihistaminice, antitusive pe bază de codeină sau dextrometorfan, decongestionante (precum pseudoefedrina).

Se pot lua măsuri în ameliorarea tusei înainte de aduce copilul la medic?

Dr. Erica Nechita: Cu siguranță! Există remedii prin care tusea reziduală poate fi ameliorată acasă, prin cosumarea ceaiurilor din plante cu efect antitusiv (precum, ceaiul de patlagină, ceaiul de tei, ceaiul de cimbrișor sălbatic etc.), prin hidratare corespunzătoare cu lichide de preferat la temperatura camerei, utilizarea unui umidificator în camera în care dormiți și nu în ultimul rând, evitarea expunerii mucoasei respiratorii la factori iritanți, precum: fumul de țigară, substanțe chimice. Nu în ultimul rând, cercetătorii sugerează că proprietarile antimicrobiene ale mierii pot ajuta la reducerea simptomelor răcelii, în principal frecvența și severitatea tusei. Asociația Americană de Pediatrie, recomandă administrarea unei doze optime de miere pentru copii, în funcție de vârstă:  între 1-5 ani: 1/2 linguriță de miere;între 6-11 ani: 1 linguriță de miere;peste 12 ani: 2 lingurițe de miere.

Care sunt semnele de alarmă care însoțesc tusea și pentru care un părinte trebuie să se prezinte la medic cu cel mic?

Dr. Erica Nechita: Nu trebuie să stați pe gânduri și să programați o vizită la medicul specialist în cazul în care copilul întâmpină dificultăți de respirație, lipsă de aer, febră sau dureri toracice, tuse cu eliminare de sânge sau puroi, tușe puternică care declanșează vomă, apatie și irascibilitate. În acest caz, va invităm să vă programați la un consult în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA – Campus Medical Someșan.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.