• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Iunie , 2022

Titlul „Tezaur uman viu” acordat lui Dumitru Tincu Pop

Miercuri, 25 mai, în Sala „Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Mara­mureș, a avut loc ședința consilierilor județeni.

În debutul ședinței s-a desfă­șurat un eveniment festiv prilejuit de decernarea titlului onorific „Tezaur Uman Viu” meșterului popular Dumitru Pop -Tincu, cioplitor de cruci, continuatorul meșteșugului lui Ioan Stan Pătraș – fondatorul Cimitirului Vesel din Săpânța. Acest titlu reprezintă o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial și a fost acordat de Ministerul Culturii și decernat de Ionel Ovidiu Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, a spus: „Sunt onorat că am avut ocazia de a-i înmâna domnului Dumitru Tincu Pop, continuatorul operei din Cimitirul Vesel, Săpânța, titlul de «Tezaur Uman Viu», acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.
Domnul Dumitru Pop este un ambasador al promovării și păstrării patrimoniului cultural maramu­reșean, care a reușit, prin munca sa și prin dedicarea față de tradiție și cultură, să ducă mai departe creația meșterului popular Stan Ioan Pătraș și să facă cunoscut Maramureșul la nivel național și internațional într-un mod unic.
Cimitirul Vesel este cunoscut în întreaga lume pentru crucile sale, realizate cu multă migală, pricepere și iubire pentru tradiție și pentru cultură. Mulțumesc domnului Dumitru Pop pentru profesionalismul și pentru determinarea cu care a continuat această muncă nobilă – sculptarea lemnului, prin care a păstrat și a promovat Cimitirul Vesel”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.