Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 26 Octombrie , 2009
Tarie de caracter, cinste si munca temeinica
* Maramuresul are o traditie indelungata in istoria invatamantului. La Sighet s-a infiintat o scoala, inca din anul 1346. In anul 1548, aici isi va deschide portile gimnaziul reformat, iar din 1731 va functiona gimnaziul catolic.
La cele doua institutii de invatamant se vor inscrie si elevii romani. Incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea numarul acestora va fi majoritar, pana la Marea Unire din 1918, cand se vor infiinta scolile romanesti din Sighetu Marmatiei. Asa apare pe harta invatamantului romanesc si Liceul de baieti „Dragos Voda”, care va functiona la inceput in sediul scolii primare din Strada Gheorghe Sincai si un an mai tarziu se va aseza in cladirea fostului liceu regesc-catolic. De atunci si pana in zilele noastre va schimba 18 directori si vor absolvi mii de elevi. Liceul isi incepe activitatea cu un numar de 116 elevi la data de 10 octombrie 1919, avand la carma pe profesorul, doctor in filozofie, Eugen Szeles.
Din anul 1920 si pana la cedarea Ardealului, directorul liceului va fi Mihail Serban, o personalitate remarcabila pentru invatamantul romanesc din aceasta parte de tara. Inca de la inceputurile sale, scoala va fi vizitata de catre Inspectorul scolar general, Alexandru Pteancu, de la Oradea si de catre Onisifor Ghibu – ministru secretar de stat in Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice.
Daca in primul an, cursurile se termina pe 20 iunie si la serbarea de sfarsit de an, cu tristete au inregistrat lipsa „totala a publicului”, in al doilea an, cand sunt rasplatiti premiantii Dunca Victor, Anderco Artur si Pop Dumitru, in cronica scolii sta consemnat ca la serbare a participat prefectul Mihail Condrus si un public numeros. Ce multa consideratie se acorda examenului de bacalaureat la acea vreme, presedintele comisiei fiind academicianul prof. dr. Alexandru Borza, de la Universitatea din Cluj... Anii au trecut si cu succese si bucurii si cu multe greutati. Liceul a trecut prin multe etape si transformari, in anul 1999 devenind Colegiul National „Dragos Voda”. De pe bancile scolii au iesit absolventi de exceptie, care s-au remarcat in tara si peste hotare in multe domenii de activitate.
Astazi, in aceasta perioada plina de schimbari, Colegiul ofera o veritabila rampa de lansare a elevilor, prin diversele parteneriate si legaturi cu scoli de pe alte meleaguri. Aici se simte atmosfera academica ce a existat de-a lungul anilor, dar in acelasi timp se simte si responsabilitatea vietii de adolescent, indrumat cu intelepciune si rabdare. Foarte frumos spunea intr-un articol, actualul director, domnul profesor Ioan Berci, „bogatia acestei institutii se masoara in tineretea care se revarsa in pauze pe coridoare” De aceea, la acest ceas aniversar, va aduc multe felicitari si permiteti-mi sa inchei cu cuvintele pe care le-a rostit Mihail Serban la inaugurare: „Sa aveti mereu tarie de caracter, cinste si munca temeinica”.
Acum la ceas aniversar, merita sa pomenim numele primilor dascali ai liceului:
1. Dr. Flore Al. George, profesor de limba latina, istorie si limba greaca – doctor in filozofie;
2. Josef Sivry – profesor de limba franceza, detasat de la Colegiul Rouen din Franta;
3. Dimitrie Simion – profesor de stiintele naturii – doctor in filozofie;
4. Gavril Pop – profesor de limba romana si limba germana;
5. Vasile Peta – profesor de muzica;
6. Mihail Antonescu – profesor de desen;
7. Dimitrie Braharu – profesor de geografie;
8. Dumitru Tiganetea – profesor de matematica si fizica;
9. Titu Doros – profesor de cultura civica;
10. Dr. Tiberiu Chis – profesor de igiena.
Prof. Mariana Pop, Inspector scolar general
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.