• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Martie , 2021

Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. 40 de ani pentru comunitate

Dacă „Medicina este știința și conștiința încălzite de iubire față de oameni”, cum o definea  marele Iuliu Hațieganu, atunci, cu siguranță, istoria unui spital nu înseamnă doar cifre, indicatori și realizări cuantificabile, ci, mai ales, speranțe, zâmbete, vieți salvate și, deopotrivă, vieți dăruite acestei profesii nobile.

 

Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare a ocupat întotdeauna un loc special în istoria orașului, „destinul” său fiind strâns legat de cel al comunității băimărene și, mai târziu, a întregului județ. De-a lungul existenței sale, a trecut prin diferite etape: a făcut pionierat, a fost un nucleu al profesioniștilor în sănătate din județ, a sprijinit înfiin­țarea și dezvoltarea spitalului jude­țean, a devenit o instituție-etalon al cărei prestigiu este recunoscut în țară și peste hotare, pentru ca, odată cu pandemia de Corona­virus, să fie inclus în primele zece unități medicale din țară ca „Spital COVID fază I”.
Această istorie remarcabilă nu înseamnă doar statistici, ci și po­vești de viață, exemple de dăruire și profesionalism, sacrificii perso­nale, conștiințe vii și, mai ales, iubire și empatie față de oameni.
Edificiul medical de pe „Strada Baia Sprie” a fost mulți ani inima sănătății maramureșene. „Certificatul de naștere” al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare a fost desăvârșit prin Decizia nr. 78, din 18 februarie 1981, emi­să de Comitetul executiv al
Con­si­liului popular al județului Ma­ra­mureș.
Din 31 martie 1981, unitatea medicală a început să funcționeze cu 290 de paturi, sub denumirea „Spitalul de Boli In­fecțioase, Dermato-Venerice și Psihiatrie”.
În anul 2010, în urma reorganizării spitalelor, unitatea sanitară a trecut în subordinea Consiliului Județean Maramureș, schimbându-se denumirea în „Spitalul de Boli In­fecțioase și Psihiatrie Baia Mare”,
spital județean de specialitate, cu o capacitate de 135 de paturi, care asigură asistență medicală în spe­cialitățile: boli infec­țioase, dermatovenerologie și psihiatrie.
Actul medical dus la cel mai înalt nivel, condițiile hoteliere la standarde europene, grija, empatia, modul în care personalul medical arată că îi pasă de fiecare pacient sunt apreciate de oamenii care se adresează Spitalului.
Ca o confirmare a calității actului medical, în anul 2012, instituția a implementat un sistem integrat de calitate, mediu, sănătate și securitate ocupațională, fiind certificat SR EN ISO 9001: 2008, ISO 14001:2005, OHSAS 18001:2008, iar un an mai târziu s-a implementat un sistem de management al si­guranței alimentului conform stan­dardului SR EN ISO 22000:2005.

În urma evaluării de către Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor din anul 2012, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare a fost încadrat în categoria „Acreditat” pentru un ciclu de 5 ani. Cinci ani mai târziu, în urma vizitei de evaluare ciclul II, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, a încadrat unitatea în categoria II de acreditare.

În aceste patru decenii, peste 2.200.000 de pacienți din Ma­ramureș și din județele limitrofe au fost tratați în specialitățile boli infecțioase, dermatologie și psihiatrie. Pentru echipa de aici, fiecare zi reprezintă o nouă provocare și oportunitatea de a-și demonstra profesionalismul.
Ordinul nr. 555, emis de Ministerul Sănătății în 15 aprilie 2020, a nominalizat Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare ca unitate care asigură asistență medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, ı̂n faza I, astfel că, începând cu aprilie 2020, toate cele 135 de paturi au fost alocate profilului infecțios.
De la începutul pandemiei, din luna martie 2020, au fost con­sul­tați și tratați peste 7.000 de  pa­cienți COVID-19.  Zilele au fost multe, lungi și pline de incertitudini, răbdarea pusă la mare încercare, pacienți pozitivi, mulți vin­decați, o perioadă în care prio­ri­tă­țile au fost reevaluate. Personalul medico-sa­nitar care lucrează la Spitalul de Boli Infec­țioase și Psihiatrie Baia Mare, indiferent de secție, în această pe­rioadă pan­demică pe care o tra­ver­sează ome­nirea, face front comun pentru a salva cât mai mulți pacienți infectați cu noul Coronavirus. Sunt ca o familie care, 24 de ore din 24, se comple­tează pe deplin pentru a reda speranța bolnavilor cu COVID-19 că vor reveni acasă, la familie, vindecați. Echipați ca niște „cos­monauți” își fac datoria cu conștiinciozitate. Spitalul a devenit pentru toți a doua casă și echipa managerială, împreună cu specialiștii în boli infecțioase, a luat toate măsurile de precauție pentru sănătatea tuturor.
    
40 de ani pentru sănătatea co­mu­nității băimărene, maramu­re­șene și a celor din județele li­mi­trofe. Aniversarea acestor ani, un moment de recunoștință, apre­ciere și prețuire a celor care și-au pus sufletul  pentru sănătatea pacienților internați în Spitalul de Boli In­fecțioase și Psihiatrie Baia Mare.

 

 

„41 de ani au fost ca un vis. Cu nopți nedormite, uneori cu lipsă de medicamente, cu pacienți care-mi spuneau «salvează-mă» și mă priveau ca pe ultima lor speranță, au fost momente în acești mulți ani care mi-au rămas în suflet. Spitalul a fost pentru mine locul pe care, de-a lungul acestor ani, l-am transformat într-o familie, astfel ca zecile de mii de pacienți să vină cu încredere pentru a fi vindecați.
Ultimul an a schimbat oameni, mentalități, credințe, ne-am regândit și reevaluat valorile, am fost alături de fiecare bolnav cu dorința de a face bine. 41 de ani dedicați sănătății oamenilor!”
Dr. Viorica Cherecheș
 

*

„De-a lungul timpului, am continuat să transformăm Spitalul într-o unitate etalon, să evoluăm ca profesioniști, ajungând azi, la aniversarea celor 40 de ani, să măsurăm această vârstă în starea de sănătate a pacienților tratați și vindecați la standarde de calitate europeană certificate, asimilate, respectate.
Pentru Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, tradiția înseamnă continuitate și recunoaș­tere a calității actului medical, în toți acești ani comunitatea băimăreană și maramureșeană având alături un partener de încredere. Marcăm această aniversare într-o perioadă dificilă pentru sistemul sanitar din România, la mai bine de un an de când întregul personal al Spitalului depune cu dăruire și promptitudine eforturi uriașe.
Apreciere, respect și gratitudine tuturor!”
Ec. Ludovica Rusu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare

 

*

 

Felicit personalul medical și managementul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare cu ocazia aniversării a 40 de ani de existență, pentru dedicarea și pentru înaltul profesionalism al actului medical în această unitate spitalicească.
Sunt ani de muncă  în slujba comunității maramureșene, cu efort și dăruire ce merită din plin aprecierile noastre sincere.
Apreciez activitatea întregului corp medical de excepție al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Sunteți oamenii în care maramureșenii își pun speranța și încrederea de fiecare dată când trec pragul acestei unități medicale.
Am încredere în această echipă competentă, care luptă în prima linie cu provocările din domeniul sănătății care ne încearcă zi de zi și cu precădere în ultima perioadă. Sunteți “eroii în halate albe” care veghează la căpătâiul pacientului, redându-le ce au mai de preț în viață, sănătatea. Pentru dăruirea, implicarea și efortul constant de a reda sănătatea fiecărui pacient se cuvine astăzi, la 40 de ani de existență a Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, să primiți toată recunoștința și toate mulțumirile noastre.
La mulți ani și mult succes în continuare!   
Ionel Ovidiu BOGDAN, Președintele Consiliului Județean Maramureș

 

 

   

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.