• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Aprilie , 2023

Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Ieud din Maramureșul Voievodal

În duminica a patra a Sfântului și Marelui Post (a Sfântului Ioan cărarul), Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Ortodoxă Ieud, Protopopiatul Vișeu, județul Maramureș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Am revenit în mijlocul credin­cioșilor din istorica Parohie Ieud din Maramureșul Voievodal, unde hramurile bisericii așezate sub ocrotirea praznicului Bunei Vestiri și a Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina sunt sărbători impresionante, prin participarea credincioșilor și prin frumusețea portului, a evlaviei și a credinței lor, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Biserica din Ieud, sfințită în 1986, a cărei con­strucție s-a întins pe un deceniu și a fost ridicată în plin comunism, a fost un act de mărturisire a credinței atunci când s-a construit. Între timp, a suferit și înnoiri, înfrumusețări și restaurări. Am sfințit-o în 2019, prin reorganizarea Sfântului Altar și aducerea ei la cerințele actuale, cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, în timpul păstoririi părintelui Dinu Horațiu Brici, care a urmat tatălui său, părintele Alexandru, care și el a păstorit aici peste trei decenii. Sunt aproximativ 2.500 de credincioși în Parohia Ieud centru, localitatea este foarte mare și de aceea am mai înființat două parohii: Ieud Plopșor, cu 600 de credincioși, și Ieudișor, cu 400 de credincioși. Deci, avem trei parohii în această localitate și toți, în această zi, sunt împreună la ma­rea lor sărbătoare. Am venit la hram, la o zi după sărbătoarea Bunei Vestiri. Mai obișnuim să facem acest lucru, deoarece cerințele noastre pastorale uneori fac imposibilă prezența chiar în ziua hramului. Ne bucurăm de întâmpinare, ne bucurăm că credincioșii lucrează în continuare. Au construit un lumânărar de toată frumusețea, care este o necesitate de cult astăzi și o frumoasă troiță așezată în incinta curții casei parohiale. Este o colaborare deosebită între auto­ri­tățile locale. Domnul primar este și membru în Adunarea noastră Eparhială. Este un credincios bun al bisericii noastre, este și membru în Consiliul Parohial și, deci, armonia și simfonia bizantină, cum era denumită lucrarea între autorități și Biserică în vremurile cele mai frumoase ale Imperiului Bizantin, în România creștină încă funcționează. Slavă lui Dumnezeu. O rugăm pe Maica Domnului să ne ocrotească și să-i răsplătească pe cre­dincioși, care sunt în călătoria postului, să-i ajute să aibă un post cu folos duhovnicesc”.

După binecuvântarea troiței din curtea casei parohiale, Preasfin­țitul Părinte Iustin, însoțit de alaiul de întâmpinare, s-a îndreptat către biserică, în curtea căreia a sfințit lumânărarul, o lucrare frumoasă de arhitectură, din zidărie de cărămidă, pictată cu o icoană mare în centru.
A urmat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfin­țitul Părinte Episcop Iustin pe Altarul de Vară din curtea bisericii, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. Au făcut parte din sobor: Arhim. dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Pr. Călin Vlad, secretar protopopesc, Pr. Dinu Horațiu Brici, paroh, Pr. Gavriș Vancea, din Săliștea de Sus – centru, Pr. Ioan Pop din Botiza, Pr. Laurențiu Grigore din Chinteni, Cluj, Protos. Iosif Petra, de la Mănăstirea Dragomirești, Pr. Ilie Pop de la Mănăstirea Ieud, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid.
Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Baia Mare, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la strană au fost date de către membrii Grupului psaltic „Theologos” dirijat de Florian Vois și Corul de copii și tineri al parohiei din Ieud, condus de Andreea Chindriș și Corul de femei al bisericii condus de Ioana Hotico.
În rândul credincioșilor s-au aflat primarul Nicolae Traian David, membru în Adunarea Eparhială, stavrofora Mihaela Popan, stareța Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, Ieud, Tanti Lenuța (Moldovan) din Chinteni, județul Cluj, cunoscută din aparițiile televizate cu Mircea Bravo, senatorul Vasile Vlașin, subprefectul Fiorela-Crina Chilat, doamna Antoaneta Bolchiș, secretar de stat la Ministerul Educației, domnul Vasile Țiple, primarul orașului Dragomirești, alți oficiali de pe Valea Izei.

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a acordat părintelui paroh Dinu Horațiu Brici, care are toate dis­tincțiile, dreptul de a purta beder­ni­ță, înmânându-i o bederniță frumos lucrată. De asemenea, părintele paroh a dăruit Preasfinției Sale o bederniță cu Sfântul Nectarie de la Eghina, pentru că cel de-al doilea ocrotitor al bisericii este Sfântul Ierarh Nectarie.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, a conferit doamnei Lenuța Moldovan de la Chinteni („Tanti Lenuța”) „Crucea Iustinian Arhiepiscopul pentru laici”, în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru lucrarea misionară pe care o desfășoară, mărturisind, promovând și apărând credința ortodoxă strămoșească și valorile noastre sfinte; pentru spontaneitatea vorbelor înțelepte cu mireasmă de grai românesc și ardelenesc așezat și autentic, prin care aduce lumină și bucurie în viața românilor și a comunităților.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.