• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 15 Septembrie , 2019

Situația verificărilor efectuate la unitățile de învățământ preuniversitar

Prin ordin al prefectului de Maramu­reș, patru comisii mixte, coordonate de prefect și subprefect, alcătuite din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramu­reș, Inspectoratului de Poliție al Jude­țului Maramureș, Direcției de Să­nătate Publică Maramureș, Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și Direcției Sanitar-Ve­terinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș și Instituția Prefectului-Județul Mara­mu­reș, au procedat la verificarea uni­tăților de învățământ din județ.
„Echipele mixte s-au deplasat în teritoriu și au procedat la verificarea existenței autorizațiilor sanitare de funcționare, autori­zațiilor de securitate la incendiu, lucrărilor de igienizare și reparații curente, gradului de siguranță al elevilor în unitatea de învăță­mânt și în zonele adiacente”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

În județul Maramureș sunt 161 de unități de învățământ cu personalitate juridică (166 de uni­tăți cu personalitate juridică împreună cu cluburile școlare/spor­tive și palatul copiilor). Dintre acestea, 97 dețin autorizația sanitară de funcționare, iar 69 nu au autorizație. Principalele cauze identificate pentru nedeținerea autorizației sunt: apă potabilă neconformă, amplasarea și funcționarea de grădinițe în blocuri de locuințe, lipsă apă pota­bilă, gru­puri sanitare neconforme, săli de sport amenajate în săli de clasă, exis­tența grupurilor sanitare în exterior, neasigurarea circuitului alimentar la grădinițe în conformitate cu prevede­rile legislației în vigoare, lip­sa locu­rilor de joacă la grădinițe. Sunt 32 de clădiri cu toalete în curte, amplasate în mediul rural. Dintre acestea, 19 sunt situate în zone de munte izolate, iar activitatea instructiv-edu­cativă se desfășoară în spații închiriate și la care nu se pot face investiții pentru amenajarea de toalete interioare. Prin HG nr. 363/2019 au fost alocate fonduri financiare pentru finanțarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare interioare și asigurarea cu utilități pentru 11 uni­tăți de învăță­mânt cu personalitate juridică, de pe raza a 10 unități administrativ-teritoriale (Asuaju de Sus, Bicaz, Bistra, Boci­coiu Mare, Coltău, Ocna Șuga­tag, Poienile de Sub Munte, Borșa, Ulmeni și Vișeu de Sus). La Asuaju de Sus și Borșa lucrările s-au finali­zat, iar la celelalte grupuri sanitare lucrările vor fi finalizate în luna decembrie.
S-au identificat probleme în ceea ce privește apa potabilă pe raza a 13 uni­tăți administrativ-teritoriale (Băsești, Bicaz, Bistra, Bogdan Vodă, Cup­șeni, Leordina, Poienile de Sub Mun­te, Șieu, Remeți, Șișești, Repedea, Rona de Jos și Rona de Sus). Solu­țiile și măsurile care au fost propuse de către autoritățile administrației publice locale și directorii de școli, pentru eliminarea deficiențelor sunt: achiziționarea de aparate de apă potabilă, finalizarea lucrărilor pentru amenajarea/renovarea grupurilor sa­ni­­tare în interior.
În baza materială a unităților de în­vățământ sunt 683 de clădiri. Dețin autorizație de securitate la incendiu 67 de clădiri. Nu au autorizație de securitate la incendiu 43 de clădiri. Alte 35 de clădiri construite înainte de anul 1992, la care s-au executat lu­crări de modernizare, au aviz ISU. Clădirile construite înainte de 1992 nu necesită autorizație de securitate la incendiu.
S-a procedat la verificarea micro­buzelor școlare. În județul nostru sunt funcționale 124 de microbuze pentru transportul elevilor. S-a solicitat de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice alocarea de 71 microbuze școlare. La nivelul jude­țului Maramureș a fost elaborat Pla­nul teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a ele­vilor și personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, pentru anul școlar 2019-2020.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.