• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Noiembrie , 2021

Sfânta Liturghie și Parastas după Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian la 5 ani de veșnicie și un veac de la naștere

A venit pe lume în dangăt de clopote și a plecat la fel. ÎPS Justinian știa, mai bine decât oricine, că și viața și moartea sunt, deopotrivă, praznicele cele mai mari din viața unui om și, de aceea, s-a întâlnit cu ele așa cum se cuvine. Ne-a învățat, întreaga sa viață, că moartea nu e sfârșit și înfrângere, ci biruință. E întâlnirea cu Tatăl și Domnul Iisus Hristos, iar Înaltpreasfinția Sa s-a pregătit pentru această întâlnire vreme de 95 de ani. L-a avut ca model pe Domnul Iisus Hristos și orice gând și faptă o raporta la El. De aceea, de acolo, de Sus, zâmbindu-ne blajin cu ochii lui calzi și cu zâmbetul de bunic, cu siguranță, ne spune asemeni Mântuitorului: „Nu vă voi lăsa orfani!”. În 30 octombrie 2016, ÎPS Justinian a plecat să ne aștepte la Poarta Raiului. În aceeași zi a anului 1959, a rămas singur în fața Mănăstirii Rohia. În 30 octombrie 2016, am rămas noi singuri, rugându-ne la mormântul său din curtea mănăstirii.

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, când în Patriarhia Ro­mână este „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, la Mănăstirea Rohia, stareț Arhim. dr. Macarie Motogna, a avut loc comemorarea a cinci ani de la trecerea la Domnul (30 octombrie 2016) a Arhiepiscopului Justinian, fostul chiriarh al locului, care a spus că ne așteaptă pe toți la Poarta Raiului, și a 100 de ani de la naș­terea Înaltpreasfinției Sale.


Evenimentul a adunat la biserica cea nouă a Mănăstirii Rohia mul­țime de credincioși, care au venit la o întâlnire imaginară cu cel care
le-a fost duhovnic și sfătuitor în vremuri mai demult și mai recente. Aici, un sobor, în frunte cu Prea­sfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a oficiat, cu binecuvântarea Prea­sfin­țitului Părinte Iustin, Episcopul Mara­mureșului și Sătmarului, Sfânta Liturghie Arhierească, alcătuit din Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, fost secretar al Senatului Universității Babeș-Bolyai, Pr. dr. Iustin Tira, Vicar Admi­nistrativ al Arhiepiscopiei Va­du­lui, Feleacului și Clujului, nepot al Arhiepiscopului Justinian, Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și schiturilor și starețul Mănăstirii Rohia, Arhim. dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și mare ecleziarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Ioan Pop, proin-consilier eparhial administrativ și secretar, Pr. Mihai Tira, președintele Fun­dației „Justinian Arhiepiscopul”, nepot al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, împreună cu Arhid. Gherasim Nap, șeful de cabinet al Arhireului-Vicar, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social-filantropic, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Arhiepiscopia Ara­dului, dirijat de Pr. Gabriel Straulea.
La ectenia pentru cei adormiți a fost pomenit Justinian Arhiepiscopul, al cărui omagiu i-a fost adus în această zi în Episcopia Maramu­reșului și Sătmarului și pentru care, la ora 12.00, au răsunat toate clopotele din Eparhie.
Credincioși din mai multe părți ale Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, din Episcopia Sălajului, din Arhiepiscopia Aradului au venit să-l omagieze pe Înalt­preasfințitul Justinian, Arhiereu im­portant al Sfântului Sinod.


Omagiu adus de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin
La momentul pricesnei, Preasfin­țitul Părinte Episcop Iustin a rostit un panegiric al vieții și activității Înaltpreasfințitului Părinte Arthiepiscop Justinian, în care a amintit momentele importante din viața Înaltului Ierarh și contribuția sa personală la activitatea Bisericii Or­todoxe Române de-a lungul a peste patru decenii de arhierat, cât a fost și membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Este un dublu popas duhovnicesc, pentru că, pe de o parte, sunt cinci ani de când l-am așezat pe Înalt­preasfințitul în locul pe care și l-a dorit, la poarta Mănăstirii Rohia, și unde sunt multe flori și lumânări în permanență, și străini, închinători și rugători, care varsă o lacrimă și cer ajutor, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Pe de altă parte, este și centenarul nașterii Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Justinian, care a avut loc, după spusele dumnealui, într-o zi de duminică, Duminica Mare, când trăgeau clopotele la toate bisericile din ținut, iar satul Plopiș, unde s-a născut Înaltpreasfințitul, este așezat pe mai multe coline și deschiderea aceea foarte mare face să se audă clopotele în tot ținutul acela. Mai ales atunci, când era lumea mai înțeleaptă și asculta șoaptele duhului, acum parcă nici glasul clopotelor nu mai avem timp să-l ascultăm, că facem tare multă larmă și zarvă în jurul nostru și egoismul omenesc depășește orice limită... A făcut din Rohia un loc al Ortodoxiei curate, foarte curate. Pentru că, știind că n-o să fie posibil să se dezvolte foarte mult din punct de vedere spiritual, fiind și perioada comunistă, a înființat biblioteca, centru de cultură, cu aceeași convingere că, dacă vor avea de gând comuniștii să lovească în viața spirituală, când vor vedea că este un centru cultural, va fi un motiv ca să fie conservată. Și așa, încet, încet, a reușit în cei 30 de ani de stăreție să aducă un duh unic al Rohiei. Rohia, datorită acestui duh al Ortodoxiei curate, nu poate derapa. Noi, toți care l-am cunoscut și am crescut aici, nu derapăm de la linia părinților Bisericii... Aici, la noi, Ortodoxia este în minte, în inimă și în oase. Nu pu­tem derapa. Așa am învățat de la Înaltpreasfințitul Părinte Justinian. Asta este Rohia și duhul Rohiei despre care eu am vorbit la înmormântarea dânsului. Pe noi ne-a unit duhul Rohiei, al acestei mănăstiri, și nu ne-a putut despărți nimeni. Ne-a unit Dumnezeu. Și așa am tras împreună de la reînființarea Episcopiei în 1990”.


Lansarea a două cărți omagiale
Un moment important al acestei omagieri a fost lansarea a două volume apărute zilele acestea, despre care a vorbit Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Primul poartă numele simplu „Arhiepiscopul Justinian la Centenar” și a apărut în Editura Renașterea a Arhiepiscopiei din Cluj-Napoca, împreună cu Editura Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și îi are ca truditori ai ediției pe Pr. dr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și pe Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Episcopia Mara­mu­reșului și Sătmarului și starețul Mănăstirii Rohia, care semnează și cuvântul înainte al cărții ce a văzut lumina tiparului cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului.
Cartea cuprinde o selecție de 15 articole, apărute, parțial, în numărul din luna mai al revistei Tabor, dedicat Înaltpreasfințitului Părinte Justinian, completate cu altele inedite.
Al doilea volum se intitulează „Ioan Alexandru și Justinian Chira, Scrisori” și a apărut la Editura Lumea Credinței, sub supravegherea cunoscutului ziarist creștin Răzvan Bucuroiu, o retipărire a ediției din 2001 a Editurii Episcopiei Maramu­reșului și Sătmarului. Ea cuprinde o selecție de aproape 200 de scrisori purtate între cele două mari personalități de-a lungul a peste un deceniu, începând din 1976. Sunt scrisori din care au ce învăța cititorii români de toate vârstele, în care își pot regăsi frământările personale atât tinerii, cât și vârstnicii.

„Cartea «Arhiepiscopul Justinian la Centenar» este un semn al recu­noștinței noastre a celor care am trăit lângă dânsul, a spus Părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă. Trăind pe lângă Înaltpreasfințitul Justinian am învățat un lucru pe care ni-l repeta cu stăruință, chiar cu insis­tență: trebuie să te rogi și să te rogi insistent. Trebuie să te rogi cu demnitate, trebuie să trăiești în credință și să arzi pentru credință”.


Parastas la mormântul Arhiepiscopului Justinian
Manifestările omagiale au continuat la mormântul Înaltpreasfin­țitului Părinte Justinian Arhie­pis­copul, situat la poarta de intrare în mănăstire, unde a fost oficiată slujba Parastasului de către soborul slujitor, în prezența tuturor credin­cio­șilor aflați la mănăstire cu ocazia comemorării a cinci ani de la naș­terea sa în viața cea cerească.
La ieșire, după tradiția locului, cre­dincioșii au primit pachete pentru trup, oferite de câteva familii din Ar­hiepiscopia Aradului, cărora li s-a adus mulțumire pentru ofrandă.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.