• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 22 Septembrie , 2021

Sfânta Liturghie arhierească cu ocazia începerii noului an școlar

Luni, 13 septembrie 2021, de la ora 8.00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare, cu ocazia începerii noului an școlar în instituțiile de învățământ preuniversitar.

Din soborul părinților slujitori au făcut parte Arhim. dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filan­tropic și misionar și ecleziarhul Catedralei Episcopale, Pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. prof. Florin Hoban, ins­pector școlar pentru disciplina religie în cadrul ISJ Maramureș, Pr. prof. dr. Claudiu Pop, Pr. Bogdan Călin Stoica, secretar în cadrul instituției de învățământ menționată mai sus, Pr. drd. Claudiu Ciascai, slujitor al catedralei și duhovnicul Seminarului, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. prof. drd. Daniel Fărcaș, Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu și Diac. Ioan Onuț Păcurar, refe­rent secretariat.
Au fost prezenți elevii semina­riști alături de părinții lor, cadrele didactice care își desfă­șoară activitatea la catedră, personalul auxiliar şi credincioși.
Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Corului „Angelli” din cadrul Seminarului Teologic dirijați de prof. dr. Andrei Baboșan.
„Astăzi, pe lângă elevii semi­­nariști prezenți în catedrală, sunteți și repre­zen­tanții tuturor prietenilor și colegilor dumnea­voastră care încep un nou an școlar. În rugăciunile din cadrul Sfintei Liturghii i-am cuprins pe toți: semi­nariști, elevi și pre­șco­­lari, și L-am rugat pe Dumnezeu să vă trimită multă înțelepciune, răbdare și cumin­țe­nie. Întotdeauna, de acum și până la finalizarea studiilor frățiilor voastre în instituțiile de învă­ță­mânt, trebuie să aveți în minte trei direcții importante: una îndreptată spre Dumnezeu, una către părinții care v-au dat viață și v-au crescut și ultima, la fel de impor­tantă, înspre părinții profesori și cadrele didactice care v-au îndrumat pașii în toată învățătura cea bună și folositoare”, a explicat Preasfin­țitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
La final, pe soleea din fața Sfântului Altar, a fost oficiată Slujba de Tedeum cu prilejul începerii noului an școlar, după care profesorii diriginți au mers împreu­nă cu elevii în sălile de clasă pentru a le înmâna orarul și manualele școlare.
Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” s-a înființat în contextul noilor condiții de libertate, după decembrie 1989. În ședința din 12 februarie 1990, Sfântul Sinod a aprobat reînființarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului şi Sătmarului, apoi, imediat după aceasta, vrednicul de pomenire IPS Arhiepiscop Justinian Chira a avut inițiativa înființării unei școli teologice. La 10 mai 1991, Sfântul Sinod a aprobat înființarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Baia Mare, urmând să fie primită autorizaţia din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.