• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 27 Februarie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Decembrie , 2020

Secretarul de stat al Ministerului Fondurilor Europene susține proiectele Maramureșul

Zilele trecute a avut loc o întâlnire de lucru între conducerea Consiliului Ju­dețean Maramureș, pre­șe­dinte Ionel Bogdan, vicepreședinte Doru Lazăr, și secretarul de stat Carmen Moraru, Ministerul Fondurilor Europene. La discuții a fost prezentă și Claudia Breban, director executiv al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte.
Discuțiile s-au axat pe atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea județului. Liniile de fi­nanțare care prezintă interes pentru Maramureș sunt pe domeniile de infrastructură rutieră și aeriană, introducerea gazului, apă-canalizare, turism, deșeuri menajere, dar și învățământ și sănă­tate.
Una dintre preocupările președin­telui Ionel Bogdan este cea legată de sincopele apărute în derularea pro­iectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). „Lu­crările care mai trebuie executate vor fi scoase la licitație urmând să se facă pro­iectare cu execuție. Avem nevoie de experți bine pregătiți pentru a nu mai întâmpina disfuncțio­nalități în finalizarea acestui pro­- ­iect”, a precizat președintele Con­siliului Județean Maramureș.
În cursul săptămânii viitoare va fi depusă cererea de finanțare pe programul operațional de infra­struc­tură mare (POIM) pentru re­a­li­zarea unui nou terminal la Aeroportul Interna­țional Baia Ma­re, valoarea acestuia fiind de 309 milioane lei. Totodată, de o im­portanță majoră pentru judeţ este și întocmirea documentelor necesare în vederea obținerii de fonduri europene pentru realizarea centurii de ocolire a municipiului Baia Ma­re și Sighetu Marmației, a ora­șului Vișeu de Sus, precum și reali­zării drumurilor expres Baia Mare – Sa­tu Mare și Baia Mare – Jibou. „Dez­voltarea infrastructurii aerie­ne, dar și rutiere duce automat la atrage­rea unui număr ridicat de turiști. Trebuie să valorificăm potențialul pe care îl avem pe acest segment. Tu­riștii vor fi încântați să descopere frumusețea acestui colț al țării dacă vom ști să le oferim pachete atractive pentru a petrece un sejur în Ma­ra­mureș, Avem pârtii de schi, trasee montane, biserici de lemn, trebuie însă puse în va­loare”, a subliniat Ionel Bogdan. Un alt proiect important este și construirea unui spital modular în municipiul Baia Mare.
Secretarul de stat a fost interesat de pașii care s-au făcut în privința proiectelor privind introducerea re­țe­lei de gaz în Maramureș, precum și a dezvoltării rețelei de apă-canal. Carmen Moraru a apreciat inițiativa președintelui Ionel Bogdan în acordarea de asistență primarilor intere­sați să implementeze astfel de pro­- iec­te pentru a încheia parteneriate între unitățile administrativ-teritoriale astfel încât să se obțină un punctaj maxim pentru atragerea de fon­- duri europene. De asemenea, un parteneriat importanta a fost încheiat cu unitățile șco­lare din județul Ma­ra­mureș pentru achiziționarea table­telor și a tablelor inteligente.
Secretarul de stat a promis că va sprijini județul acordând consul­tanță astfel încât toate proiectele să fie finanțate. „Mă bucură entuziasmul și puterea dumneavoastră de muncă. Sunt ferm convinsă că vom avea o colaborare fructuoasă în următoarea perioadă”, a spus Carmen Moraru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.