• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Martie , 2023

Se gândește cineva și la familiile copiilor cu Sindrom Down?

Proiect legislativ depus chiar de Ziua Mondială a Sindromului Down care oferă familiilor dreptul la maxim 10 ședințe de consiliere psihologică gratuite din momentul aflării diagnosticului.

Deși, în România nu se cunoaște numărul de copii diagnosticați cu Sindromul Down, deși un astfel de diagnostic este posibil încă înainte de naștere în ziua de azi, la nivel mondial, este o medie de 1 caz la 800 de copii. Astfel, putem estima că în România ar exista aproximativ 30.000 de copii diagnosticați și, respectiv, 30.000 de familii pentru care această veste poate fi una devastatoare și poate duce, de foarte multe ori, la abandon familial.

          Dacă până în acest moment nimeni nu s-a obosit nici măcar să afle numărul exact al acestor familii aflate într-un impas, datorat, în primul rând, lipsei de informare, un senator părinte de un astfel de copil special, a mers chiar mai departe și a înaintat o inițiativă legislativă prin care aceste familii să nu mai fie nevoite să trăiască cu frică, cu îngrijorare și fără să știe cum să gestioneze o astfel de veste.

Prin acest proiect legislativ, senatorul de Maramureș din partea USR, Dan Ivan, propune ca statul român să deconteze până la 10 ședințe de consiliere psihologică de familie, după aflarea diagnosticului de Sindrom Down. În acest fel, familiile care poate nu au mai auzit niciodată de această anomalie cromozomială, pot înțelege natura problemelor cu care urmează să se confrunte, cum să își ajusteze viața în funcție de necesitățile unui copil încercat de această boală și care sunt următorii pași pe care trebuie să îi facă pentru a se bucura de copilul care nu are nicio vină pentru condiția sa. Fiind în cunoștință de cauză, familia nu va mai fi înclinată să își abandoneze copilul, ceea ce ar limita încercările și așa peste măsură de înțelegere, ale acestor copii speciali.

Această propunere legislativă a fost depusă la Senat chiar de Ziua Mondială a Sindromului Down, iar aceasta a fost semnată și de președinta Senatului, doamna Alina Gorghiu și de senatorii Adrian Streinu-Cercel, Sergiu Cosmin Vlad și Robert Zob.

Înainte de a intra în politică, senatorul Dan Ivan a fost membru fondator și președintele Asociației Ioana-Maria, organizație înființată pentru a veni în sprijinul persoanelor cu sindrom Down și a familiilor acestora.

Senatorul Dan Ivan argumentează: ”Consilierea psihologică oferită de specialiști este  absolut necesară în aceste cazuri, asigurând astfel dezvoltarea cât mai normală a acestor copii. Un copil care va trebui să se lupte cu integrarea în societate, nu trebuie să fie supus și la riscul de a se lupa cu sentimentul de abandon. Familia are nevoie de sprijin, are nevoie de informații și consiliere pentru a rămâne strâns unită în jurul copilului. Din păcate, cunosc foarte multe situații de abandon familial după aflarea unei asemenea vești sau de izolare a copiilor din cauza rușinii de a fi special.”

În cadrul demersurilor pe care le face pentru conștientizarea nevoilor acestor familii, în acest weekend, sâmbătă, 25 martie, dl. senator Dan Ivan va participa la evenimentul organizat de europarlamentarul USR, Vlad Botoș, la Palatul Parlamentului având tema “Sindromul Down dincolo de stereotipuri”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.