• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Noiembrie 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Iulie , 2017

România împrumută un miliard de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru proiectele de transport din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare

Împrumutul contractat de la BEI va acoperi contribuţia bugetului de stat, care cofinanţează pro­iecte prioritare de transport, din cadrul Programului Operaţional Infra­structură Mare (POIM) 2014-2020.
Investiţiile vor beneficia de fonduri nerambursabile din partea Uniunii Euro­pene şi se vor concentra pe promovarea unui transport sustenabil şi pe eliminarea blocajelor din reţeaua infrastructurii de transport. Se va pune accentul pe sistemele de transport multimodal şi pe reducerea impactului transportului asupra mediului. Ro­mânia are calitatea de împrumutat şi este reprezentată de Ministerul Finan­ţelor Publice, iar promotorul este Ministerul Transpor­tu­rilor. Beneficiarii proiectelor sunt autorităţile şi societăţile române relevante care implementează proiectele incluse în axele 1 şi 2 din POIM, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.
Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 de ani, din care o perioadă de graţie de până la şapte ani, fiecare tragere fiind considerată un împrumut de sine stătător, cu propria sa maturitate şi perioadă de graţie. Dobânda poate fi fixă sau variabilă, stabilită de comun acord cu BEI şi nu se va percepe decât în cazul în care se efectuează trageri din împrumut. Rambursarea fiecărei trageri poate fi efectuată în una sau mai multe tranşe.
„Acest contract cadru de finanţare este un exemplu al bunei colaborări dintre România şi BEI şi se circumscrie efortului Guvernului României de creare sau menţinere a locurilor de muncă, de reducere a diferenţelor sociale şi economice dintre diferitele zone ale ţării, de asigurare a bunăstării populaţiei într-un mediu înconjurător protejat, toate acestea conducând la o creştere suste­nabilă a economiei româneşti. Acesta contribuie la încurajarea investiţiilor, la punerea în practică a Master Planului de Transport agreat cu Comisia Europeană şi ajută la creş­terea absorbţiei granturilor acordate de Uniunea Europeană în exer­ciţiul financiar 2014-2020”, se mai arată în comunicat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.