• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 04 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Decembrie , 2023

România are nevoie de Europa. România este parte a Europei

 

Interviu cu Rareş Bogdan, şef Delegaţie EPP România

 

"Piața unică a adus mai multe opțiuni și mai multă libertate pentru consumatori, precum și o piață mare pentru întreprinderi. Finalizarea pieței unice este o modalitate de a ieși din criza economică. Pentru a face acest lucru, statele membre trebuie să fie pregătite să asigure implementarea deplină a normelor UE oriunde în Europa", Andreas Schwab, Grupul PPE

 

 

Reporter: Cum vedeți provocările imediate pentru economia Uniunii?

Rareș Bogdan: Îmi doresc să creăm locuri de muncă de calitate, în special pentru tinerii noștri. Nu putem permite să avem o generație pierdută care a trecut prin două crize economice la rând, trebuie să consolidăm piața unică, în special în domeniul liberei circulații a serviciilor, pentru a accelera finalizarea uniunii bancare și a piețelor de capital. Europa trebuie să asigure bunăstarea economică.

 

"Următorii ani sunt ani decisivi pentru creștin-democrația europeană. Trebuie să continuăm să facem alegeri dificile pentru a construi o Europă a oamenilor", a declarat președintele Grupului PPE, europarlamentarul Manfred Weber

 

Este vital să găsim măsurile pentru ca tinerii să poată prospera în timp ce continuăm să prețuim experiența bătrânilor noștri. Apoi, noi, cei din PPE, credem că un model agricol european bazat pe familii este direcția pentru prosperitate.

Trebuie să ne asigurăm că agricultura rămâne în centrul comunităților rurale din UE și că comerțul fermierilor rămâne atractiv pentru generațiile următoare. PPE s-a luptat mereu pentru o redistribuire mai puternică a plăților directe către cei cu adevărat implicați în activitate agricolă în fermele familiale, pentru a evita ca problema concentrării terenurilor să fie doar în beneficiul financiar al marilor investitori.

 

"Fără tinerii fermieri, agricultura nu are viitor și fără un sector agricol puternic, proiectul european se va prăbuși", europarlamentarul Nuno Melo

 

Firmele și IMM-urile trebuie să prospere. Pentru un mediu de afaceri înfloritor, care creează locuri de muncă și oportunități, trebuie să reducem povara birocratică a firmelor.

 

Noi, cei din grupul PPE ne-am luptat din răsputeri pentru toate aceste idei, iar eu le recomand românilor să acceseze www.futureofeurope.euși #singlemarket30 pentru a citi pe larg despre viziunea noastră despre Uniunea Europeană.

 

Rep.: Cunoașteți foarte bine problemele Diasporei. Cum o vedeți azi?

Rareș Bogdan: Românii care au plecat în afara graniţelor - 1,4 milioane în Marea Britanie, un milion în Spania, un milion în Italia, 1,3 milioane Germania sau 800.000 în Franţa, ca să vorbesc doar de comunităţile foarte mari - sunt oameni care muncesc, care şi-au făcut acolo o carieră, care şi-au făcut un rost în viaţă. Sunt oameni respectaţi în comunităţi. Circul mult între oamenii din diaspora şi am constatat că autorităţile locale sau centrale ale statelor respective au o părere foarte bună despre aceştia.

România are nevoie de Europa, este parte a Europei. Fără bani europeni intrăm în faliment şi trebuie să fie preocuparea noastră numărul unu, nu doar PNRR-ul, ci şi fondurile structurale. Să înţelegem că România are doi mari investitori: Diaspora, cu miliarde şi miliarde de euro anual, şi, de asemenea, fondurile europene. Gândiţi-vă, de exemplu la fermierii români, 840.000 de fermieri primesc anual fonduri nerambursabile de 2,5 miliarde de euro.

 

Reporter: Ați atins de multe ori, în discursuri, problema Schengen

Rareș Bogdan: Românii sunt cetățeni europeni prin excelență si nu de azi, de ieri. Dacă Dumnezeu nu ne așeza la gurile Dunării, la intersecția imperiilor, lângă ruși, în calea planurilor lui Stalin, azi eram printre primele economii din Uniunea Europeană. Am mai fost între primul și al doilea Război Mondial, când mulți dintre europeni ne dădeau exemplu de țară funcțională, modernizată și cu o economie remarcabilă. Avem resurse uriașe: aur, sare, uraniu, seleniu, cupru, mult petrol și mai ales gaze, în curând cât pentru a aproviziona jumătate din Uniunea Europeană, plus un pământ fertil.
Ar trebui să se înțeleagă că suntem extrem de afectați economic de problema Schengen. Cred sincer că Uniunea Europeană are tot interesul ca românii să se se simtă cetățeni  europeni pe deplin respectați și, mai ales, să nu-și schimbe atitudinea față de construcția europeană.

 

 

 

 

 

 

www.futureofeurope.eu

 

#singlemarket30

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.