• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 15 Septembrie , 2019

Reprezentanții CJ Maramureș, prezenți la aniversarea a 516 ani de la înființarea orașului Panevezys, Lituania

O delegație a Consiliului Județean Maramureș a fost invitată să participe, în perioada 5 - 8 septembrie 2019, la aniversarea a 516 ani de la înființarea orașului Panevezys din Lituania, alături de alte localități înfrățire din Italia, Germania, Israel, Letonia, Georgia și Polonia.

 

 

Cooperarea dintre județul Maramureș și municipa­litatea Panevezys se derulează pe mai multe planuri: economic, prin stabilirea de legături de cooperare între Camerele de comerț și Industrie și vizite de lucru la companii din cele două unități administrative; cultural, prin participarea unor ansambluri folclorice din Maramureș și Panevezys la festivaluri organizate în Lituania și România; schimburi de experiență în domeniul administrației locale, de-a lungul anilor derulându-se multe vizite oficiale și vizite de lucru. Reprezentanți ai munici­palității Panevezys au fost mereu aproape de maramureșeni la sărbă­torile importante ale județului, res­pectiv „Zilele Maramureșului” și „Crăciun în Maramureş”, fapt pentru care a fost rândul reprezen­tanților instituției județene să fie alături de prietenii lituanieni la săr­bătoarea municipiului Panevezys.

Reprezentanții județului Maramureș s-au întâlnit, în prima zi, cu primarul municipiului Panevezys, domnul Rackauskas, care a trecut în revistă cele mai noi realizări în dezvoltarea orașului, precum și stadiul coo­perării internaționale cu partenerii din Germania, Israel, Letonia, Georgia, Polonia și România. Întregul oraș este un șantier, pentru că se derulează mai multe proiecte de reabilitare urbană: străzi, piața cen­trală, parcuri, școli, sistemul de canalizare. Viziunea de dezvoltare a municipiului Panevezys este să devină un lider în robotică în regiune și, pentru a realiza acest obiectiv, și-a orientat învățământul profesional și universitar în această direcție. În acest sens a înființat labo­ratoare de robotică, centre de mecatronică și chiar un centru de competiții de robotică unde copii, elevi și studenți pot învăţa să construiască roboți și echipamente de automatizare, participând la com­petiții naționale și interna­ționale. De asemenea, în Panevezys există trei zone industriale libere care atrag investitori în domeniul automatizării și roboticii, ultimele investiții fiind din Norvegia. Dar municipiul are o dezvoltare susți­nută și în sport, în special înot, baschet și ciclism, orașul beneficiind de o sală de sport dotată cu o pistă de ciclism indoor. În Panevezysi s-a organizat, de curând, Campionatul Internațional de Triatlon.
 

Colaborarea internațională este foarte importantă pentru municipalitatea Panevezys
 

Domeniul cultural este, de asemenea, important pentru Panevezys, aici funcționând un teatru renumit, un teatru de păpuși, o galerie de artă pentru ceramică și sticlă unde se organizează simpozioane internațio­nale în fiecare an și un studio care produce lucrări de artă din sticlă. Colaborarea internațională este foarte importantă pentru municipa­litatea Panevezys, având stabilite acorduri de colaborare cu orașe și regiuni din Germania, Olanda, Da­ne­marca, Rusia, Bulgaria, Ucraina, Japonia, Suedia, Polonia, Letonia, Estonia, Georgia și România. Două noi colaborări au fost demarate cu localități din Italia și Israel, re­prezentanți ai acestora fiind prezenți la sărbătoarea orașului.
În cadrul întâlnirii cu primarul Rac­kaus­kas, consilierul județean,
Gyon­gyike Bondi, a transmis mesa­jul de felicitare al președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ga­briel - Valer Zetea, cu ocazia ani­versării a 516 ani de la înființarea orașului și a dorit comunității mult succes în finalizarea proiectelor ambițioase care se derulează în Panevezys. Întâlnirea de la primărie a fost urmată de participarea tuturor delegațiilor regiunilor înfrăţite, alături de locuitorii municipiului Panevezys, la ceremonia înălțării steagului, la un scurt moment artistic, iar apoi la recepția oficială oferită de primarul orașului.
Programul celei de-a doua zi a cuprins o vizită la depoul de trenuri cu ecartament îngust, o atracție turistică foarte bine pusă în valoare. Aici a fost amenajată o minigară, după modelul perioadei interbelice, un muzeu unde sunt prezentate locomotive și vagoane vechi cu diferite destinații, cel mai cochet fiind vagonul restaurant. Gazdele au organizat chiar și minicompetiții cu drezine pentru musafirii din loca­litățile înfrățite, aceștia concurând în echipe de câte două persoane. O colaborare și un schimb de experiență cu Mocănița din Vişeu de Sus ar fi binevenite, gazdele din Panevezys fiind foarte interesate să dezvolte proiecte în comun.

Ziua s-a încheiat cu parada festivă la care au participat, cu mult entuziasm, mii de oameni din Panevezys, reprezentând principalele instituții din oraș: armată, spital, biblioteci, poliție, ambulanță, grădinițe, școli, licee, organizații sportive, recreative, motociclişti și mașini de epocă. A fost o onoare pentru repre­zentanții Consiliului Județean Mara­mureș ca parada să fie deschisă de oaspeții din localitățile și regiunile înfrățite, astfel că steagul României a fluturat alături de cele ale Poloniei, Georgiei, Israelului, Italiei, Estoniei și Germaniei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.