• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2019

Reprezentanți ai județului Maramureș - vizită în districtul Panevėžys, (Lituania), cu prilejul Zilei Statalității

Poporul lituanian sărbătorește Ziua Statalității, în data de 6 iulie, marcând prin festivități și evenimente culturale desfășurate pe tot cuprinsul țării, încoronarea din anul 1253 a primului și unicului rege al Lituaniei, Mindaugas.

 

Consiliul Județean Ma­ra­mureș a fost repre­zentat, în perioada 5-7 iulie 2019, la manifes­tările organizate cu acest prilej de districtul Panevėžys, dând curs invitației adresate de Adminis­tra­ția de Stat a districtului Pane­vėžys, cu care județul nostru este înfrățit din anul 2015.

Din delegația maramureșeană au făcut parte Kökényesdi Mihai Ștefan, consilier județean, precum și doi consilieri de specialitate din cadrul Serviciului Relații Publice, respectiv Marius Mureșan de la Biroul de Informare Turistică și Margareta Căpîlnean, consilier superior în cadrul Biroului Relații Internaționale. Pe parcursul a două zile, reprezentanții Maramu­re­șului, împreună cu delegații din Bielorusia, Letonia, Polonia și Republica Moldova au vizitat o serie de repere culturale și istorice situate în mai multe localități din districtul Panevėžys, și au împăr­tășit bucuria și emoția celebrării identității poporului lituanian. La Casa memorială Gabrielė Petke­vičaitė-Bite, oaspeților interna­țio­nali le-a fost prezentată viața aces­tei personalități locale care s-a afirmat printr-o activitate îndelun­gată ca educator, scriitoare de succes și militantă neobosită pentru drepturile femeilor.
În orașul Šiauliai a fost vizitat Dealul Crucilor, un monument arhitectural și istoric care datează din secolul al XIV-lea și se remarcă prin unicitatea modului în care arta populară exprimă creștinismul Lituaniei. Cele peste 100.000 de cruci de diverse forme, stiluri și mărimi reprezintă un omagiu adus eroilor Lituaniei, simbolizând năzuința și lupta de veacuri pentru independență a poporului lituanian. De asemenea, în Šiauliai invitații au vizitat Muzeul bicicletelor, unde au fost admirate atât exponate de colecție cu o vechime de 100 de ani, precum și mai multe modele și tipuri de biciclete produse de-a lungul timpului într-o bine-cunoscută fabrică din zonă.
Procesiunea și programul festiv din satul Upyte au reprezentat momentele culminante ale celebrării Zilei Statalității, impresionând prin amploarea și trăirile emoționale ale localnicilor și invitaților. În fiecare an, pe 6 iulie, la ora 21.00, lituanienii, oriunde s-ar afla, sunt împreună sufletește și intonează Imnul Lituaniei, ca simbol al patriotismului și al unității naționale.

Pe 7 iulie, reprezentanții regiunilor colaboratoare cu districtul Panevėžys au vizitat în localitatea Biržai, două exemple de succes privind folosirea banilor europeni: Turnul de observații, realizat cu fonduri europene prin Programul Interreg Europe și Castelul din Biržai, care a beneficiat de reno­vări și dotări multimedia prin pro­iectele implementate de au­to­ritățile locale.
Relațiile de cooperare dintre Consiliul Județean Maramureș și districtul Panevėžys se dezvoltă con­tinuu, prin participarea reci­procă la acțiuni economice și culturale derulate în fiecare an, care contribuie la mai buna cunoaștere și la realizarea de schimburi de ex­periență și bune practici bene­fice pentru comunitățile locale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.