• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Martie , 2022

Recensământul problemelor

În loc să numere românii, recensământul care a debutat cu surle și trâmbițe săptămâna trecută pare să numere problemele și neajunsurile sistemului. În dulcele stil românesc, platforma pentru recenzarea online s-a blocat în prima zi de folosire. Mai mult, softul a început să trimită mail-uri de confirmare și mulțumire din oră în oră. Românii au înțeles abia acum de ce se acordă o zi liberă celor care se recenzează online!

Amânat din cauza pandemiei, Recensământul populației și al locuințelor din România a debutat, săptămâna trecută, cu etapa autorecenzării, care va dura până în 15 mai.
În această perioadă, cei care doresc se pot autorecenza pe platforma recensamantromania.ro. În formularul de șapte pagini se completează informații precum cetă­țenia, adresa, starea civilă, etnia ori nivelul de studii. Cei care se autorecenzează primesc o zi liberă la serviciu. Cei care nu se vor autorecenza până în 15 mai vor fi cău­tați de recenzori acasă, în perioada 15 mai -17 iulie, pentru interviurile față în față, realizate de recenzori, cu ajutorul tabletelor. Practic, recensământul de anul acesta nu are nicio etapă „pe hârtie”, totul desfășurându-se electronic. Însă, ceea ce trebuia să fie mai simplu s-a dovedit a fi mai complicat.

În ziua de debut a marii recenzări online, site-ul recensamantromania.ro s-a blocat. Institutul Națio­nal de Statistică s-a scuzat că vina o poartă numărul mare de români care au vrut să se autorecenzeze: „Ca urmare a interesului foarte
ridicat manifestat de populație pentru accesarea platformei de auto­­recenzare, în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populației și Locuințelor a fost suprasolicitat. Astfel, până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro.
Vă cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru interesul manifestat!
autorecenzare.insse.ro”.

Numai că nici a doua platformă indicată pentru autorecenzare nu a fost ferită de probleme. Unii dintre cei care au dorit să se autorecenzeze s-au trezit asaltați de recu­noștința Institutului de Statistică. În loc de un e-mail de confirmare și mulțumire au primit câte un e-mail în fiecare oră...


Cum se completează chestionarul pentru autorecenzare
Toate persoanele care trăiesc pentru o perioadă de cel puțin 12 luni în România pot completa chestionarul pe platformele recensamantromania.ro/autorecenzare.insse.ro, doar pentru ei sau pentru toate persoanele din familie (gospodărie).
Sunt necesare o conexiune la internet și o adresă de email. Dacă persoana completează și pentru cei din gospodărie, atunci nu este nevoie de adresă de email pentru fiecare persoană.
Persoana de referință - văzută de INS ca și cap al familiei și care cunoaște cel mai bine informațiile cerute - îi adaugă apoi pe membrii gospodăriei. Pentru fiecare persoană adăugată în formularul de preînregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu ches­tionarul specific.
INS precizează că o gospodărie este: „grupul de două sau mai multe persoane care locuiesc împreună în mod obișnuit într-o unitate de locuit sau doar într-o parte a acesteia având, în general, legături de rudenie și care se gospodăresc în comun - contribuie îm­preună la aprovizionarea și la consumul de alimente și de alte bunuri esențiale traiului - și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli”.
Astfel, sunt două formulare care trebuie completate: cel pentru capul familiei, care cuprinde in­formații și despre locuință, plus detaliile despre condițiile de locuit, și cel pentru fiecare persoană din familie, pe care îl poate completa fiecare în parte. Acesta din urmă este mai scurt și cuprinde doar datele despre persoana respectivă.
INS mai spune că trebuie declarați toți membrii gospodăriei: prezenți sau temporar absenți (adică absenți pentru mai puțin de 12 luni), indiferent de locul sau țara în care se găsesc aceștia la momentul preînregistrării.
După completarea chestionarului, fiecare persoană va primi un mesaj de confirmare sau infirmare (caz în care se afișează informația cu privire la imposibilitatea acceptării în baza de date a recensământului a chestionarului respectiv), iar pe email va primi și un link de verificare a datelor transmise.
Informațiile completate greșit pot fi corectate luând procesul de la zero, menționează sursa citată, iar ultimul chestionar va fi cel luat în calcul.

 
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.