• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 13 Octombrie , 2017

Războiul pungilor de plastic

De la 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner va fi interzisă în România. Măsura este inclusă într-un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 pri­vind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Acesta a fost votat recent de Exe­cutiv și va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Proiectul prevede că: „(...) se inter­zice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. (...) se interzice, înce­pând cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner”, scrie în actul ce va ajunge curând pe ma­sa parlamentarilor.

Comercianții care nu vor respecta viitoarea interdicție vor risca să fie amendați cu sume cuprinse între 15.000 și 25.000 de lei.
„În proiectul de act normativ, inter­zicerea la comercializare și introducerea pe piața națională vizea­ză toate pungile de transport din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni) cu mâner. Pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire fără mâner nu fac obiectul interzicerii comerci­aliză­rii sau introducerii pe piața națională”, este subliniat în expune­rea de motive ce însoțește proiectul.

În esență, reprezen­tanții Guvernului motivează că actualul consum de pungi de plastic duce la cantități ridicate de deșeuri abandonate. În plus, acesta „implică utilizarea inef­icientă a resurselor și se preco­nizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește”.

Practic, măsura vine în contextul în care pungile aruncate de oameni poluează mediul și amenință ecosistemele acvatice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.