• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Ianuarie , 2024

† PS TIMOTEI SĂTMĂREANUL a împlinit vârsta de 50 de ani

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a împlinit, în 13 ianuarie 2024, vârsta de 50 de ani.

„Şi ştim că Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemaţi după voia Lui” (Romani 8, 28).

La acest popas aniversar binecuvântat de Dumnezeu, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a transmis Preasfinției Sale un mesaj de felicitare, în numele membrilor Permanenței Eparhiale, al Instituțiilor școlilor teologice din eparhie și a întregului corp profesoral, al preacucernicilor părinți protopopi, al preoților slujitori din cele opt Protopopiate, al monahilor și ale monahiilor și tuturor credincioșilor din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Întru mulți ani, Preasfinția Voastră!

Întru mulți ani, Preasfințite Părinte!

 

Scurte date biografice:

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a născut la 13 ianuarie 1974 în localitatea Rohia, județul Maramureș din părinții binecredincioși Augustin și Anastasia, primind la botez numele Cristian-Simion. A fost tuns în monahism la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în anul 1994, fiind hirotesit arhimandrit la 14 septembrie 2006. În anul 2000, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea. Din anul 2007, părintele arhimandrit Timotei Bel a fost starețul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei, județul Satu Mare. Tot în 2007 a obținut titlul de Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Aristotel” din Tesalonic, Grecia, cu titlul „Erminia și exegeza Noului Testament în Biserica Ortodoxă Română în secolul XX”, sub îndrumarea profesorului Ioannis Galanis. Începând cu 1 februarie 2006, a îndeplinit funcția de exarh al mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului. La 24 mai 2018, a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. A fost hirotonit în demnitatea de Arhiereu-vicar la 24 iunie 2018, la Mănăstirea Scărişoara Nouă, cu titulatura de „Sătmăreanul”. Preasfinția Sa are o bogată activitate științifică și publicistică, autor al mai multor traduceri, studii și articole, fiind și coordonatorul școlilor teologice din cuprinsul Eparhiei noastre.

Amintim faptul că, din anul 2021, din încredințarea Preasfințitului Părinte Iustin, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul deține și funcția de stareț al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad, Protopopiatul Oaș, județul Satu Mare.

 

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.