• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 August , 2022

Propunerile transmise de sindicatele afiliate Federației Sindicatelor Libere din Învățământ la Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar

 Prof. Ioana Petreuș, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM), participă, între 27 și 29 iulie, la București, în cadrul unui grup de lucru care analizează propunerile transmise de sindicatele afiliate Federației Sindicatelor Libere din Învățământ la Proiectul Legii Învățământului Preuniversitar.

„Proiectul noii Legi a Învăță­mântului preuniversitar (LIP) a luat prin surprindere societatea civilă, mediul academic, pe toți actorii educaționali. Prin schimbările pe care le propune, prin perioada aleasă pentru așa-zisa dezbatere publică (fără public, de fapt) în perioada concediilor în toate mediile socioprofesionale, dar și pentru faptul că nu s-a reușit încă aplicarea în integralitate a actualei LEN și nici a legii salarizării. Noul proiect LIP propune, așadar, schimbări peste noapte fără consultarea partenerilor de dialog și a celor cu experiență în educație și cu viziune asupra funcționării sistemului de învățământ. Ministerul Edu­cației caută, practic, din nou, soluții fără a crește bugetul și fără a se aloca 6% din PIB, cum prevede actuala LEN”, avertizează prof. Ioana Petreuș, președinte SLI MM.

În 21 iulie, la Ministerul Educației, a avut loc o primă întâlnire, informală, legată de proiectul LIP, la care au participat conducerile celor două federații din învăță­mântul preuniversitar și repre­zentanții ME.

„Conducerea ME și-a manifestat disponibilitatea de a analiza obser­vațiile și propunerile formulate de sindicate pentru a da legii o formă finală care să creeze cât mai puține nemulțumiri în sistem și care să fie benefică atât pentru salariații din învățământ, cât și pentru elevi. S-a convenit ca federațiile sindicale să comunice propunerile până în 12 august astfel încât, până în 24 august, să fie analizate de ME și apoi discutate punctele divergente”, explică prof. Ioana Petreuș, preșe­dintele SLI MM.

Având în vedere importanța acestui act normativ, SLI MM a transmis către membrii săi, prin in­termediul liderilor, proiectul și solicitarea de a face propuneri și observații. O analiză sistematică au făcut și juristele SLI MM care au centralizat propunerile membrilor de sindicat, urmând a fi analizate, alături de alte recomandări ale sindicatelor afiliate la FSLI, în perioada 27-29 iulie, de către grupul de lucru din care face parte și prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM. Acest grup de lucru va formula, ulterior, observațiile și propunerile la proiectul noii legi a educației, urmând ca acestea să fie prezentate în Colegiul Național al Liderilor FSLI și apoi înaintate Ministerului Educației.

„Dintre observațiile și obiecțiile noastre la acest proiect de act normativ amintim: transferul cluburilor sportive școlare și a palatelor copiilor la autoritățile locale, probleme ale angajaților din CJRAE  și ale celor din învățământul special, indemnizația de dirigenție, admiterea la colegiile naționale, for­marea inițială și continuă a cadrelor didactice, stagiatura didactică și normarea personalului di­dactic, reglementarea noilor funcții de conducere, salarizarea, sancțiu­nile disciplinare, pensionarea și menținerea în activitate etc.
După dezbaterea publică, pe care o etichetăm mai degrabă a fi doar o simulare, va urma votul din Par­­lament. E absolut nevoie de schimbare și modernizare în sistemul de învățământ, însă toate acestea ar trebui făcute în mod de­­mocratic și transparent”, concluzionează prof. Ioana Petreuș, președintele SLI MM.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.