• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Mai , 2023

Primul tur itinerant din proiectul „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri”

Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM), în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș,  Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș au demarat un megaproiect care se întinde pe toată durata lunii mai și prin care circa 2000 de elevi vor învăța sau reînvăța istoria Maramureșului, pentru ca să iubească acest ținut binecuvântat și să fie mândri cu adevărat că sunt maramureșeni.  Proiectul cuprinde patru tururi-itinerante în cele patru țări istorico-etnografice ale județului. Vineri, 5 mai, a avut loc prima excursie itinerantă în Țara Codrului, la care au participat circa 500 de elevi și profesori, fiind reprezentate toate școlile din această zonă.

2000 de tineri, patru tururi itinerante și o întâlnire solemnă care va marca finalul proiectului, un ghid istorico-cultural distribuit gratuit în toate școlile din județ. Pe scurt, acestea sunt coordonatele megaproiectului „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri” care se derulează pe toată durata lunii mai, fiind organizat de ATOP Baia Mare, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș.

Primul tur itinerant a avut loc în 5 mai, într-o zi superbă de primăvară, în Țara Codrului, tărâm al făuritorilor României Mari, al eroilor, haiducilor care au luptat cu regimul comunist, al tradițiilor și, mai ales, al credinței. A fost o altfel de lecție de istorie, în care circa 500 de elevi și profesori de la toate școlile din Țara Codrului au învățat nu numai date și informații despre zona lor istorico-etnografică, ci, mai ales, au înțeles mai bine cine sunt, care sunt originile și rădăcinile lor.

Proiectul a debutat la Casa Memorială „Gheorghe Pop de Băsești”, din comuna Băsești, locul din care, în urmă cu 105 ani, „bătrânul nației” pleca la Alba Iulia să prezideze Marea Adunare Națională în care s-a decis pe veci unirea Transilvaniei cu România. Despre acest loc Octavian Goga spunea că reprezintă o pagină din istoria noastră națională și ne îndemna pe toți să mergem la Băsești pentru a învăța ce înseamnă dragostea de țară.

De aceea, nu se putea alege un loc mai potrivit decât Băsești - cetatea unirii noastre - pentru demararea acestui proiect, care își propune să-i învețe pe tineri ce înseamnă patriotismul local, dragostea de țară și mândria de a fi maramureșean din Țara Codrului, a Chioarului, a Lăpușului sau a Maramureșului.

Aici, elevii au fost întâmpinați de primarul Ioan Călăuz și de cadrele didactice. Moderatorul prezentărilor a fost, pe parcursul întregii zile, părintele Bogdan Ciocotișan, președinte ATOP-BM, care le-a urat tinerilor bun-venit. Apoi, părintele arhidiacon Vlad Verdeș a transmis mesajul și binecuvântarea Preasfințitului părinte Episcop Iustin. De asemenea, inspectorul Marius Voinaghi a transmit mesajul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și le-a vorbit elevilor despre Țara Codrului și Unirea de la 1918. Apoi, lector univ. dr.  Ilie Gherheș a vorbit despre o altă pagină de istorie din această zonă: rezistența anticomunistă și povestea „haiducului” Vasile Blidaru. După aceea, elevii au vizitat Casa Memorială și grupul a pornit spre Buzești, comuna Fărcașa, pentru a vizita biserica de lemn din localitate, o adevărată bijuterie arhitecturală, reabilitată recent, printr-un proiect cu fonduri europene, de Primăria Fărcașa, prin grija primarului Ioan Stegeran.

Comuna Fărcașa s-a dovedit, și de această dată, o gazdă bună pentru cei aproximativ 500 de elevi și profesori din Țara Codrului, care au vizitat Biserica de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Buzești.

În întâmpinarea oaspeților au venit primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegeran, reprezentanți ai administrației locale, ai Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”, o parte din preoții din comună și un grup de voluntari.

În cuvântul de bun-venit adresat oaspeților, primarul Ioan Stegeran a spus:

 „Voi începe prin a vă adresa un bun-venit în comuna Fărcașa, vouă, tuturor copiilor și dascălilor voștri, apoi domnului Doru Lazăr, vicepreședintele Consiliului Județean, reprezentanților Inspectoratului Școlar, ai Asociației Tinerilor Ortodocși, ai Gazetei de Maramureș și tuturor celor prezenți azi aici.

Felicit pe cei care s-au gândit să realizeze acest proiect, un proiect benefic pentru creștini și deosebit de util pentru educația copiilor din școlile județului. Iată că și Dumnezeu ține cu noi și ne-a dat astăzi o zi superbă, iar în această frumoasă ambianță vreau să vă reamintesc că nimic în lumea aceasta nu se face fără știrea și voia lui Dumnezeu. Credința în EL și în Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, este un Dar din Cer pe care îl dobândim pe măsură ce alegem să îl folosim, să îl căutăm şi să îl protejăm, este un Dar care ne face să putem birui toate greutățile vieții. Vă doresc mult spor în toate și Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Despre eveniment și despre istoricul Bisericii de lemn au mai vorbit Ionel Pop, preot paroh Biserica ortodoxă Buzești, Roxana Pipaș, custode și Viorelia Vele, director Școala Gimnazială Fărcașa. În final, toți cei prezenți au fost omeniți cu delicioasa Pizza produsă în comună.

Doru Lazăr, vicepreședintele CJ Maramureș, a venit la Buzești pentru a saluta participanții la proiect: „Este un adevărat succes faptul că toate școlile din Țara Codrului s-au înscris în proiect și mă bucur că există în rândul elevilor curiozitate și apreciere pentru istoria noastră. Consiliul Județean Maramureș susține acest proiect inedit și doresc să le mulțumesc și să îi felicit pe inițiatorii proiectului pentru această idee și pentru faptul că se implică în comunitate și în educația copiilor maramureșeni”.

Următoarea oprire a fost la Ardusat, unde participanții au fost întâmpinați de primarul Ciprian Rus, de preotul paroh Florin Florea și de veteranul de război, Ioan Rață, în vârstă de 96 de ani, precum și de cadre didactice de la Școala Ardusat. De asemenea, prof. Cristina Gherheș a vorbit despre al Doilea Război Mondial.

De aici, grupul de 500 de elevi și profesori au pornit spre Casa Bay din Seini. La Seini au fost prezentate câteva date despre Casa Bay, Dealul Comja, deportarea evreilor din localitate, bisericile ortodoxe, de către amfitrionul evenimentului,  viceprimar Octavian Bodea, precum și de părintele Tomel Pop, coautor al monografiei orașului, prezent fiind și părintele Radu Cozma și, firește, date istorice, de către domnul inspector general ISJ MM, prof. Mihai Cosmin Pop. Au mai fost prezenți inspectorii școlari Ioana Kadar, Voinaghi Cornel Marius, managerii LTA, Dan Costantea, Delia Ardelean etc.

Ultima oprire din această excursie itinerantă a avut loc la Tăuții-Măgherăuș, mai exact la Băița, la Casa Memorială a poetului-erou Ion Șugariu. Aici elevii au fost întâmpinați de primarul Dumitru Marinescu, iar doamna Angela Miclea le-a vorbit despre povestea eroului Șugariu.

Mulțumim tuturor primăriilor, școlilor, parohiilor implicate,  de asemenea partenerilor proiectului, personalităților care ne-au onorat cu prezența și bineînțeles participanților. De asemenea, mulțumim pentru sprijin Inspectoratului Județean de Poliție și structurilor poliției locale din localitățile vizitate pentru supravegherea și sprijinul acordat pe traseu.

A fost cu adevărat o zi memorabilă!

     

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.