• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Mai , 2022

Primul hub destinat pădurilor virgine din România

 WWF România a lansat primul website dedicat pădurilor virgine din România, care funcționează ca un hub ce include știri despre procesul de identificare a acestora, o hartă interactivă, publicații digitale educative, date istorice și răspunsuri la cele mai presante întrebări din domeniu.

România a inclus până acum peste 70.000 ha de păduri în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, singurul instrument de evidență a acestora care le asigură protecție strictă. Practic, o pădure este recunoscută ca virgină sau cvasivirgină doar dacă este inclusă în Catalog. Există astfel o evidență clară a acestora, eliminându-se riscul unor intervenții silvice în pădurile incluse în Catalogul Național. Pentru aceste suprafețe, proiectanții nu vor putea propune lucrări silvice și administratorii silvici vor implementa doar management de non­intervenție.

WWF este cel care a adus în atenția publică conceptul de păduri virgine/ cvasivirgine și nevoia de protejare strictă a acestora. Am promovat ideea Catalogului în România și am contribuit la elaborarea cadrului legislativ care sta­­­bilește  criteriile și indicatorii de identificare a acestor păduri. Până acum, am  evaluat peste 600.000 ha de pădure și am identificat circa 53.000 ha de păduri virgine și cvasivirgine. Numai săptămâna trecută, am inclus în Catalog încă 490 ha de păduri din județul Suceava și avem în procedură de analiză încă 5.000 de ha.

„Catalogul Național funcționează acum și este nevoie ca toți cei interesați de protejarea pădurilor virgine să se implice pentru finalizarea acestui proces de identificare și de recunoaștere a acestor păduri. Este vorba atât despre administratorii de păduri și de arii protejate, cât și de instituții de învățământ, de cercetare sau de ONG-uri”, a spus Radu Melu, manager național al departamentului de păduri la WWF România.
În pădurile virgine natura și-a văzut de cursul ei și a generat ecosisteme complexe. Sunt pădurile care păstrează informații de sute de ani și singurele care ne ajută să înțelegem cum lucrează natura și răspunde noilor provocări. Tocmai de aceea credem că aceste păduri pot oferi soluții pentru schimbările climatice cu care ne confruntă planeta, așa cum au făcut-o de-a lungul existenței planetei.
Includerea acestora în Catalog, pentru a le putea proteja, este un proces complex care implică date, specialiști și multă muncă de teren și de birou. În același timp, presupune un efort și din partea proprietarului, administratorului sau a comunităților locale. Din aceste păduri nu se mai poate recolta lemn și, uneori, drumul până la obținerea compensațiilor legale este lung și anevoios. Pentru anumite situații, cum sunt pădurile de stat sau cele în proprietatea unor localități, nici nu se oferă com­pensații, iar comunitățile locale au nevoie de lemn pentru mica industrie și încălzire.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.