• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Aprilie , 2019

„Prefectura Maramureș – 100 de ani de la înființare”

Cu ocazia „Zilei Prefectului” și a evenimentului „Prefectura Maramureș – 100 de ani de la înființare” în Palatul Administrativ din Baia Mare s-au desfășurat marți, 2 aprilie 2019, o serie de evenimente aniversare la care au participat personalități ale administrației publice locale, dar și cetățeni interesați și implicați în viața comunității.

 

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Instituției Prefectului, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare a fost vernisată expoziția „100 de ani de adminis­trația românească”. Despre semni­ficația evenimentului și aniversarea Instituției Prefectului - Județul Ma­ramureș au vorbit prefectul Vasile Moldovan, vicepreședintele CJ, Ioan Doru Dăncuș, primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș și primarul Municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli.

Expoziția „100 de ani de adminis­trație publică” a fost prezentată de către directorul Muzeului Maramu­reșan, Gheorghe Todincă, care a adus în atenție documente referitoare la administrația românească, dar și instalarea primului prefect al județului, în anul 1919, la Sighetu Marmației.
Inspectorul școlar general Maria-Lucreția Ana Moldovan a vorbit des­pre rolul și importanța procesului educațional în societatea maramu­re­șeană, respectiv despre parteneriatul și diseminarea informațiilor din proiectul educațional „Arta de a conduce” în unitățile de învățământ din județ.
În cadrul evenimentului au fost acor­date diplome de excelență ele­vilor selectați din proiectul educa­țional „Arta de a conduce”.
Elevii Ștefania Cînța de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare, Denis Lazăr de la Co­legiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare și Alexandru Onaci de la Colegiul Tehnic „George Barițiu” din Baia Mare, desemnați în prima etapă a proiectului educațional, „Prefect pentru o zi”, „Președinte al Consiliului Județean pentru o zi” și „Inspector școlar ge­neral pentru o zi” au subliniat rolul și importanța autorităților adminis­tra­ției publice județene și locale, a serviciilor publice deconcentrate, dar au vorbit și despre cunoștințele acumulate și oportunitatea de a participa la implementarea de politici publice care să contribuie la dezvoltarea economică și socială a comunităților.
Tot în 2 aprilie, în sala Millennium Bussiness Center din Centrul Vechi al Municipiului Baia Mare a fost lansată de Ziua Instituției Prefectului, respectiv numirea în urmă cu 100 de ani a primului prefect al județului, volumul „Prefecții Mara­mu­reșului 1919 - 2019”, o carte bibliografică tipărită sub egida Instituției Prefectului - Județul Maramureș și a Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Maramureș. La evenimentul cultural au participat foști prefecți și subprefecți ai județului Maramureș, consilierii județeni, reprezentanți ai structurilor de apărare, ordine publică și securitate națională, culte religioase, servicii publice deconcentrate, instituții de cultură, elevi, angajați ai insti­tuției prefectului, dar și reprezentanți ai societății civile.
După intonarea Imnului Național al României a fost păstrat un moment de reculegere în memoria prefecților și subprefecților trecuți în eternitate.
Despre semnificația zilei, lansarea volumului de carte și buna colaborare interinstituțională au vorbit prefectul Vasile Moldovan, vice­pre­ședintele Ioan Doru Dăncuș, pri­ma­rul Cătălin Cherecheș.
Volumul prezintă istoricul Prefecturii Maramureșene, mandatele pre­fecților și subprefecților, o bi­blio­grafie a acestora, dar și aspecte și evenimente din activitatea desfășurată pe perioada mandatului.
Celor trei elevi desemnați să ocupe funcțiile de „Prefect pentru o zi”, „Președinte al Consiliului Județean pentru o zi” și „Inspector școlar ge­neral pentru o zi” le-au fost înmânate plachete, în semn de apreciere pentru implicarea în proiectul educațional „Arta de a conduce”.
Despre rolul și atribuțiile care revin prin lege prefectului, respectiv
despre activitățile desfășurate în această funcție de demnitate publică, respectiv de înalt funcționar public, dar și despre angajații instituției au luat cuvântul ex-prefecții Anton Pop, Gheorghe Mihai Bârlea, Ioan Buda, Viorel Deghid, Gyongyike Bondi, Anton Rohian și Sebastian Mihai Lupuț, dar și ex-subprefecții Gheor­ghe Achim și Constantin Boloș.
Arhim. Prof. Dr. Ioachim To­moiagă, consilier eparhial a transmis mesajul de felicitare al PS episcop Iustin, Episcopia Ortodoxă a Mara­mu­re­șului și Sătmarului. De asemenea, consilierul județean Cristian Anghel a mulțumit pentru buna colaborare cu cei care au exercitat funcții de prefecți și subprefecți, dar și cu angajații instituției. Consilierul județean Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare a făcut o trecere în istorie a instituției, dar și o radiografie a personalităților care au exercitat funcția de prefecți și subprefecți,
respectiv a vorbit despre semnificația apariției volumului de carte.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.