• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 08 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iunie , 2021

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului: un ierarh dinamic şi misionar

Momentele aniversare din viaţa omului reprezintă un prilej de bucurie şi comuniune, ca pregustare a bucuriei şi comuniunii depline din iubirea Preasfintei Treimi. Un asemenea eveniment îl reprezintă aniversarea a 60 de ani de viață a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului.


Născut în ziua de 23 iunie 1961, în Rozavlea, una dintre cele mai vechi așezări din Maramureșul istoric, din părinții drept-credincioşi Ștefan și Maria Hodea, a primit la botez numele Ioan.
Dragostea şi devotamentul său faţă de Dumnezeu şi de Biserică i-au fost sădite încă din copilărie, prin părinţii şi bunicii săi, care s-au îngrijit ca fiul dăruit lor de Dumnezeu să se îndeletnicească mai înainte de toate cu rugăciunea. Astfel, în anul 1976 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea „Sfânta Ana”- Rohia, unde, în anul 1985, a primit chipul îngeresc al călugăriei şi numele Iustin, avându-l ca naș de călugărie pe părintele său duhovnicesc, Episcopul Justinian Chira.
După absolvirea Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu (1988-1992), pe care le-a absolvit cu ca­lificative maxime, urmând mai târziu cursurile de doctorat la Fa­cultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2006-2011), fina­lizate cu teza de doctorat: „Perso­nalitatea Sfântului Ioan Bote­ză­torul între mărturie și mesianism iudaic, în descrierea Evangheliilor și a li­teraturii necreștine”. În anul 1984, a fost hirotonit diacon şi preot de către Preasfinţitul Părinte Justinian Chira, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, şi a fost numit stareţ al mănăstirii Rohia (1988-1994), unde, „făcându-se pildă credin­cioşilor cu vorbirea, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa şi cu viaţa curată” (1 Timotei 4, 12), a ajutat la înnoirea vieţii duhovniceşti şi misionare.
Înțelegând cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, Care spune: „Sece­rișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini; rugaţi deci pe Domnul secerișului, ca să scoată lucrători la secerișul Său” (Luca 10, 2), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea vrednicului de pomenire Părinte Justinian Chira, l-a ales pe Părintele Iustin ca Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, în ziua de 22 martie 1994.
Fiind hirotonit întru arhiereu în data de 17 aprilie 1994, Preasfin­ţitul Părinte Iustin a sprijinit cu mult zel misionar şi cu multă osteneală, timp de 22 de ani, acti­vi­tatea pastoral-misionară a Arhie­piscopului Justinian Chira, căruia i-a fost ucenic apropiat şi colaborator destoinic, armonizând smerenia ascultării cu elanul tinereții, cuvântul frumos cu hărnicia liturgică şi misionară!
După trecerea la Domnul a Arhie­piscopului Justinian Chira (30 octombrie 2016), prin lucrarea harului Preasfântului Duh, în ziua de 16 decembrie 2016, Sfântul Si­nod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Preasfinţitul Părinte Iustin în demnitatea de Chiriarh sau conducător al Episcopiei Mara­mureșului şi Sătma­rului, eparhie venerabilă prin vechimea ei istorică, greu încercată de vitregiile vremurilor, prin înstrăinare şi desfiin­țări abuzive, dar tânără şi dinamică prin rectitorirea ei în anul 1990.

Mărturisitor şi slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, noul păstor şi părinte duhovnicesc al credincioşilor ortodocși din eparhia Maramureșului şi Sătma­rului a împlinit şi a înmulțit faptele iubirii milostive, prin fondarea mai multor instituții şi așezăminte social-filantropice, prin promovarea învățământului teologic seminarial şi universitar, prin centre şi pro­iecte culturale şi pastoral-misio­nare, având ca prioritate lucrarea pastorală consacrată copiilor, tine­retului şi familiei. Cu multă oste­neală şi zel misionar, Preasfinţitul Părinte Iustin a desfășurat în această eparhie o bogată activitate pastoral-liturgică şi social-misio­nară, slujind „cu timp şi fără timp” Bi­se­rica lui Hristos din ținutul străbun al Maramureșului, prin grija pentru înălțarea noii Catedrale Episcopale, cu hramul „Sfânta Treime”, din Baia Mare, prin creșterea nu­mărului unităților bisericești (parohii şi mănăstiri), prin edificarea de noi lăcașuri de cult şi restaurarea celor vechi, prin intensificarea vieţii parohiale şi monahale, a activității educative, cultural-religioase şi editoriale. Cunoscând râvna sa misionară, înțelepciunea sa pastorală şi dărui­rea sa jertfel­nică pentru Biserică, astăzi, la ceas aniversar, aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru darurile revăr­sate asupra persoanei Preasfin­ţi­tului Părinte Episcop Iustin şi asupra clerului şi credin­cioşilor din Eparhia pe care o păstorește.
Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1), să-i dăruiască în continuare aceeaşi dragoste şi aceeaşi râvnă sfântă pentru Bise­rică şi Neam, cu sănătate şi fericire, pace şi bucurie!
Întru mulţi şi fericiți ani, Preasfin­țite Părinte Iustin!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.