• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 20 Mai 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Aprilie , 2021

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a slujit în sobor de Arhierei la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Joi, 25 martie 2021, praznicul împărătesc al Bunei Vestiri, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a slujit în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în sorbor de Arhierei, cu ocazia hramului şi a împlinii unui deceniu de când Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a fost instalat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ca Mitropolit.

 

Din sobor au făcut parte Înalt­preasfin­ţitul Părinte Arhie­pis­­cop Andrei, Întâi­stătătorul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Mara­mu­reşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Ma­ramureşului şi Sătmarului,
Prea­­sfinţitul Părinte Petroniu, Epis­copul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop Vicar al Clujului, precum şi preoţi din Permanenţa Centrului Eparhial, cadre universitare, protoierei şi preoţi de mir din Arhie­pis­copie. A asistat şi Preasfinţitul Părinte Vasile Fluieraş.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Psalmodia Transilvanica şi Corul Catedralei Mitropolitane, dirijate de Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Să­t­marului, în care a spus, printre altele:
„Este foarte important să reţinem şi să nu uităm şi să mărturisim că Dumnezeu a hotărât ca femeia să fie copărtaşă la mântuirea lumii. La aducerea pe lume a vieţii, în parteneriat cu Dumnezeu, Care dăruieşte viaţa şi sufletul fiecărui om. Femeia este locaşul sacru în care am venit pe lume fiecare dintre noi şi pe care l-a acceptat şi Fiul lui Dumnezeu. Iată unde a aşezat Dumnezeu, prin Naşte­rea lui Hristos, femeia. Biserica a aşezat pe Maica Domnului, prin ceea ce am învăţat din Sfintele Scripturi, din ceea ce au profeţit profeţii, care au văzut-o pe Maica Domnului Împărăteasă şi Doamnă, stând de-a dreapta, în haină aurită îmbrăcată şi preaîn­frumuseţată. Biserica a aşezat-o în icoană, Sfinţii Părinţi au şezat-o în dogme, numind-o Născă­toare de Dumnezeu, alcă­tuitorii slujbelor au aşezat-o în Liturghie şi în imnografie, iar poporul lui Dumnezeu a aşezat-o în inimă şi în credinţa lui, pentru că cele mai multe icoane făcă­toare de minuni sunt ale Maicii Domnului. Cele mai multe mi­nuni se petrec în faţa icoanei Maicii Domnului. De ce? Pentru că acolo se roagă cele mai multe femei şi cele mai multe mame, cei mai mulţi necăjiţi, pentru că Maica Domnului ne înţelege cel mai bine toată viaţa, toată sim­ţirea, toată trăirea, toată durerea şi bucuria, în acelaşi timp.”
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Polihroniu de mulţumire lui Dumnezeu şi pentru ca să-Şi rever­se harul şi darurile Sale asupra Înalt­preasfinţitului Mitropolit Andrei şi asupra Mitro­poliei Clujului, Mara­mureşului şi Sălajului, pe care o conduce.

În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat Înaltului sărbătorit cuvinte de mulţumire, de felicitare şi de preţuire, de rugă­ciune din partea Ierarhilor, poporului lui Dumnezeu, a preoţimii din cele trei eparhii ale Mitropoliei şi a cinului monahal, a şcolilor teologice, subliniind activitatea pas­torală, liturgică, cultural-teologică, administrativă şi so­cial-filan­tro­pică în slujba Bisericii lui Hristos şi i-a urat mulţi şi binecuvântaţi ani şi a dăruit din partea Sinodului Mitropolitan şi a Eparhiei Mara­mu­reşului şi Săt­marului o icoană cu Maica Domnului, iar din partea protoiereilor şi ostenitorilor Catedralei Mitropolitane o Cruce de binecuvântare şi un engolpion.
În cuvântul de mulţumire, Înalt­prea­­sfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a dat slavă lui Dumnezeu şi I-a mul­­­ţumit pentru toate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.