• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 August , 2022

Poliția, acarul Păun al Guvernului

 Abuzurile din perioada pandemiei au ajuns la scadență. Din păcate, plătesc mereu „țapii ispășitori”. Amenzile aplicate atunci sunt anulate pe bandă rulantă de instanțe. Și, mai nou, sumele sunt imputate celor care le-au aplicat direct, adică polițiștilor.

Precedent periculos! După ce procesele în care amenzile aplicate în pandemie au fost contestate pe bandă rulantă, structurile din subordinea MAI sunt bune de plată. Numai că, la IPJ Bistrița Năsăud, cheltuielile de judecată i-au fost imputate unei polițiste care a completat procesul-verbal anulat de instanță.
Metoda „Pilat din Pont” e mai actuală ca niciodată. Sindicatul Na­țional al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) arată într-un comunicat că: „Efectele perverse ale oficializării pandemiei «covid» în țara noastră, în martie 2020, prin Hotărâri de Guvern succesive, date cu mare repeziciune, la recomandarea CNSU (MAI plus Ministerul Sănătății - în fapt, «la butoane» fiind tot timpul DSU), ies din nou la iveală. Concret: pe fondul măsurilor legislative luate, atunci, în viteză, al campaniilor de presă agresive, al dispozițiilor prezi­den­țiale televizate, repetate la două-trei zile, al indicațiilor prețioase primite, vreme îndelungată, seară de seară, prin mass-media, de la mai-marii MAI,  precum și al presiunii psihologice instituite de către șefii ierarhici asupra polițiș­tilor, o colegă mai puțin experimentată a aplicat o sancțiune con­travențională administratorului unei terase care funcționa după ora 22.00.

Instanța de judecată a anulat procesul-verbal și a obligat IPJ la plata a peste 1.000 de lei cheltuieli de judecată. Comisia de cercetare administrativă a IPJ i-a imputat agentei de poliție suma respectivă - care reprezintă mai mult de jumătate din salariul ei de funcție pe o lună - fapt pentru care colega noastră s-a adresat SNPPC pentru asistență juridică (apărare).  

Aparent, nimic în neregulă: un proces-verbal de contravenție anulat corect, o polițistă vinovată de depășirea limitelor competenței materiale, iar statul vrea să-și recupereze banii de la «vinovat».
Cei care ne-au obligat să acționăm haotic, să alungăm lumea de pe străzi, să închidem terase, să efectuăm controale la domiciliile carantinaților, să interzicem nunți, botezuri și înmormântări, să verificăm «conformitatea» măștilor de protecție și a certificatelor verzi, să aplicăm amenzi usturătoare și să întocmim dosare penale, sunt bine-mersi!  
Dincolo de faptul că, deși am fost în linia I, toți guvernanții și-au bătut joc de noi la capitolul recu­noaștere a unor riscuri (care ar fi trebuit să fie compensate financiar, ca în alte domenii de activitate), am mai fost și victime ale băgatului pumnului în gură și al derapajului juridic cu privire la drepturile omului și chiar  ale lucrătorului de poliție. Astăzi, agenda publică s-a focusat pe alte subiecte: despre producția de amenzi la hectar, cerută zilnic de la vârful MAI, nu se mai spune nimic și nici despre  videoconferințele guvernamentale, unde, verbal, se dădeau ordine de «linie» pentru sancționarea tuturor românilor care ieșeau din rând.
Din păcate, pentru toate câte s-au întâmplat, răspunde tot acarul Păun, cum s-ar zice!”.

Nebunia amenzilor anulate continuă. Și va afecta și alte instituții. Recent, Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se anulează amenzile aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) şi returnarea tuturor sumelor încasate de către stat din plata acestor amenzi. Legea prevede măsuri referitoare la executarea sancțiunilor contravenționale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.129/ 2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. „Amenzile contra­ven­ționale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.129/ 2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr. 22/ 2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează şi se scad din evidențele organelor de executare”, prevede actul normativ.

De asemenea, sumele de bani achitate până acum se restituie la cererea contravenientului, care trebuie depusă la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului în acest sens.
În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației stabilește, prin or­din al ministrului, procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.