• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Octombrie , 2022

Planul de management al ariei naturale Cheile Lăpușului a fost aprobat

Săptămâna trecută, prin ordinul Ministrului Mediului Tanczos Barna, a fost aprobat Planul de Mana­gement al Sitului Natura 2000 ROSCI0030 Cheile Lăpușului, împreună cu aria naturală de interes național 2.583 Cheile Lăpușului, după un proces extrem de lung și birocratic, parcurs cu succes de Asociația Profesională GeoMMed.

De săptămâna trecută, Chei­le Lăpușului a devenit una dintre puținele arii naturale protejate care are un plan de management aprobat. De ce este important acest document strategic?  În primul rând, pentru că planul de management este do­cu­mentul oficial care descrie și evaluează situația prezentă a ariilor naturale protejate vizate de acesta și stabilește cadrul general și specific de desfășurare a acțiunilor din următorii cinci ani, necesar a fi implementate în scopul protecției și conservării elementelor patrimoniului natural protejat din arealul acestora. Pe scurt, planul de management stă la baza activităților din perimetrul ariei naturale protejate, asigurând integrarea aspectelor de conservare a biodiversității și patrimoniului cultural în strategiile și planurile de dezvoltare socioeconomică a zonei, constituind, totodată, un instrument util de cooperare a administratorului cu factorii de interes local.

Planul de management a fost elaborat în cadrul unui proiect implementat cu succes de Asociația Profesională GeoMMed: „Planificarea managementului conservării biodiversității în aria naturală protejată ROSCI0030 Cheile Lăpu­șului împreună cu aria naturală de interes național 2.583. Cheile Lăpușului Cod SMIS 2014+ 119122”. Situl Natura 2000 ROSCI0030 Cheile Lăpușului (Ord. MMDD 1964/2007), împreună cu Aria Naturală de Interes Național 2.583 Cheile (Defileul) Lăpușului (L.5/2000), au fost instituite pentru a proteja şi conserva un ecosistem unic în România prin dimensiune și rocile în care s-a dezvoltat, care adăpostește habitate și specii de mamifere, amfibieni şi insecte cu o valoare deosebită. Dar, de la înființarea lor, cele două zone protejate, aproape identice ca localizare, nu au avut un Plan de management solicitat de legislație.

În 2014, GeoMMed a devenit custode al ariei naturale protejate ROSCI0030 Cheile Lăpușului, împreună cu aria naturală de interes național 2.583. Cheile Lăpușului, după parcurgerea procedurii legale de atribuire a custodiei ariilor naturale protejate (Convenției de Custodie nr. 321/ 27.02.2014) și, astfel, a prins contur ideea acestui proiect atât de necesar. Contractul de finanțare a fost semnat însă în 21.06.2018, având o perioadă de implementare de 36 de luni. Proiectul a fost finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1. Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității prin măsuri de management adecvate și refacerea ecosistemelor degradate și a avut o valoare totală de 3.479.419,22 lei. Între timp, Ariile protejate au fost preluate, în baza unui act normativ, de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), însă GeoMMed a colaborat foarte bine cu această instituție, iar acest parteneriat va continua și în viitor, după finalizarea proiectului, deoarece, ANANP a încheiat cu Asociația GeoMMed un Acord de Colaborare „în vederea administrării unitare și eficiente a ariilor naturale protejate”.

Procesul de avizare și aprobare a Planului de management a fost unul stufos și îndelungat, dar iată că s-a finalizat cu succes. Asociația GeoMMed și Cheile Lăpușului a devenit acum un exemplu de bune practici. Sperăm ca Ministerul Mediului să revină asupra deciziei privind custodia ariilor protejate și să le permită din nou ONG-urilor să le administreze, pentru că e o soluție mult mai eficientă și benefică. 

cObiectivele generale ale planului de management au fost formulate pornind de la amenințările cu care se confruntă situl Natura 2000 ROSCI0030 Cheile Lăpușului și rezervația naturală 2.583 Cheile Lăpușului și de la nevoile de dezvoltare ale comunităților locale, după cum urmează:

Obiectivul general 1: Asigurarea conservării habitatelor și speciilor de interes comunitar pentru care situl Natura 2000 ROSCI0030 Cheile Lăpușului (incluzând rezervația natural Cheile Lăpușului) a fost desemnat în sensul menținerii/ atingerii stării de conservare favorabilă.
 

 Obiectivul general 2: Asigurarea bazei de date/ informații referitoare la habitatele și speciile pentru care situl Natura 2000 a fost desemnat, inclusiv starea de conservare a acestora, cu scopul de a oferi suportul necesar pentru managementul conservării biodiversității și evaluarea eficienței managementului.

Obiectivul general 3: Asigurarea managementului eficient al ariei naturale protejate cu scopul menținerii/ atingerii stării de conservare favorabilă a habitatelor și speciilor de interes comunitar pentru care situl Natura 2000 a fost desemnat.
 

 Obiectivul general 4: Creșterea nivelului de conștientizare - îmbunătățirea cunoștințelor și schimbarea atitudinii și comportamentului - pentru grupurile interesate care au impact asupra conservării biodiversității.

Obiectivul general 5: Promovarea utilizării durabile a resurselor naturale, ce asigură suportul pentru habitatele și speciile de interes comunitar pentru care situl Natura 2000 a fost desemnat. • Obiectivul general 6: Crearea de oportunități pentru desfășurarea unui turism durabil, prin intermediul valorilor naturale și culturale, cu scopul limitării impactului asupra mediului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.