• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 August , 2022

Parlamentarii PNL de Maramureș îi încurajează pe cetățeni să vină cu propuneri la legile educației aflate în consultare publică

În contextul actual, în care sistemul de învățământ din România a suferit în ultimii ani mai multe modificări le­gislative și măsuri care au condus la un cadru legislativ incoerent, confuz, cu rezultate care au creat nemulțumiri atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor și părinților, este necesară o reformă a legilor educației, care să creeze un nou cadru educațional în România și care să ducă educația din România la un alt nivel.

În acest sens, Partidul Național Liberal vine acum în fața românilor cu un proiect care să ofere o reformă a sistemului și a curriculumului educațional din România, cu măsuri care să reconstruiască, pe principii solide, legile educației, astfel încât nevoile elevilor, studenților, profesorilor și, nu în ultimul rând, ale părinților să fie acoperite.

Despre noile proiecte care vizează sistemul educațional au vorbit parlamentarii PNL Maramureș Călin Bota și Cristian Niculescu Țâgâr­laș cu ziariștii maramureșeni, în cadrul unei conferințe de presă.

„Elemente esențiale din Legea Educației au devenit contradictorii, aplicându-se foarte greu, or practica unanim acceptată în domeniul legislativ este că o lege trebuie să fie ușor de aplicat și de înțeles de toată lumea. Aceasta a fost premisa reformei educației propusă de Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și susținută de Președintele Klaus Iohannis”, a transmis senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș.
Călin Bota, deputat PNL Mara­mureș, a făcut un apel către toți cetățenii interesați să transmită opiniile lor cu privire la reforma Educației. „Aștept ca toți cei care sunt interesați să transmită propunerile lor pe www.legile-educatiei.pnl.ro, pentru că avem și noi anumite opinii pe diferite subiecte, dar pe care le vom contura în perioada următoare, în raport și cu ceea ce primim din societatea civilă, pentru că sunt cadre didactice, părinți, administrații publice, dar și copii care își vor expune opiniile pe acest subiect și care trebuie ascultați”, a declarat Călin Bota.

Conform măsurilor propuse, vor fi create programe speciale pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar şi va fi crescut nivelul de alfabetizare funcțională a elevilor.
Noua lege prevede crearea unei Platforme naționale de alfabetizare funcțională, care va oferi instrumentele potrivite pentru fie­care elev și pentru fiecare școală să-şi ajute beneficiarii să performeze.
Progresul fiecărui elev va fi mai ușor de făcut prin crearea portofoliului personal educațional. Acesta va cuprinde datele începând de la grădiniță și se va folosi pentru a fi observat traseul elevului: perfor­manțe, probleme și orientarea pe care a avut-o de-a lungul anilor de studiu.
La finalul gimnaziului, consilierul școlar și dirigintele vor emite părinților o recomandare  cu caracter orientativ, nu obligatoriu, care va avea în vedere opțiunile educaționale și profesionale ulterioare. Aceasta va fi întocmită prin consultarea profesorilor de la clasă, a fișei matricole și a unei evaluări specifice.

Și pentru profesori sunt îmbună­tățiri clare, potrivit noii legi. Profesorul debutant va avea un salariu egal cu cel mediu brut pe economie. Prin urmare, putem vorbi despre un salariu care se poate apropia de 4. 000 de lei. Totodată, va exista și o reformă a funcțiilor din domeniul educație - mandatul de rector va fi de 5 ani, cu o limită de mandate asumată de fiecare universitate.
Abandonul universitar este, de asemenea, prevăzut în noua Lege a Educației. Reducerea abandonului universitar va fi realizată prin instituirea unui program național de prevenire: Programul Naţional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU), care va beneficia anual de o finanțare de 200 milioane de lei.  Va exista și programul „A doua şansă”, dar și implicarea cadrelor didactice, astfel încât studenții să nu abandoneze cursurile.

În noua lege, plagiatul se sancțio­nează cu retragerea titlului de doctor și sunt prevăzute mecanisme mai eficiente pentru identificarea abaterilor din doctorate.

Măsurile precizate sunt doar o parte din cele prevăzute în proiectul de reformă a Educației pentru mediul preuniversitar și universitar din România.

Modificările propuse la Legea Învățământului vor reforma și vor îmbunătăți sistemul educațional existent în România.

În contextul consultărilor publice pe marginea noilor legi ale educației, deputatul PNL Călin Bota apreciază că unele dintre modificările aduse examenului de bacalaureat trebuie revizuite, deoarece comasarea probei de Limba Română cu Mate­matica, Științele, Geografia și Istoria într-o probă unică naște serioase rezerve în rândul profesorilor, elevilor și părinților.
Potrivit deputatului liberal, „dacă elevii care studiază într-o limbă a minorităților naționale vor susține probă scrisă și la materia respectivă, apreciez că, și în cazul celor care învață în limba română, proba de limbă și literatură trebuie să rămână distinctă. Nu putem să avem două probe de evaluare a compe­tențelor lingvistice în două limbi de circulație internațională și să nu avem nicio probă dedicată limbii române”.

Deputatul Călin Bota susține, totodată, ca, la profilul real, matematica să rămână probă distinctă obligatorie, pentru că așa se justifică un învățământ diferențiat și consolidarea cunoștințelor matematice în vederea dezvoltării industriei IT și a școlii politehnice românești.

De asemenea, deputatul liberal apreciază că trebuie păstrat examenul de evaluare pe baza căruia se face admiterea în clasa a V-a la colegiile naționale, în vederea promovării și susținerii performanței educaționale.
Legat de programa școlară, deputatul Călin Bota susține introducerea a trei ore de sport săptămânal pentru toți elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal. „Sunt tot mai mulți copii afectați de obezitate. Trebuie să avem grijă și de sănătatea copiilor noștri și de aceea apreciez că trei ore de sport pe săptămână sunt binevenite pentru toți elevii”, argumentează deputatul PNL.

Aceste propuneri, care vizează legile educației aflate în consultare publică, vor fi susținute și în cadrul dezbaterilor pe această temă din PNL, iar în cazul în care nu se vor regăsi în proiectele de legi care vor ajunge în Parlament, vor face obiectul unor amendamente la legile educației.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.