• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 5 Noiembrie , 2015

O nouă premieră în Spitalul Judeţean „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare: operaţia laparoscopică la copii

Un băieţel internat cu pancreatită acută se va recupera integral după intervenţia chirurgicală laparoscopică a doctorului Viorel Demian.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare înregistrează o nouă premieră chirurgicală. Este vorba despre operaţia laparoscopică făcută în cazul unui băieţel de şase ani, care a suferit o pancreatită acută după traumatism, iar micuţul a ajuns pe masa de operaţie a şefului Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, medicul primar Viorel Demian.

 

 

„Beneficiile chirurgiei laparoscopice sunt extraordinare. Vorbim de tăieturi fine, de câţiva milimetri, în locul celor clasice, care ajung până la 30 cm, vorbim de un act chirurgical de înaltă precizie, datorită vizualizării pe monitoare a unei imagini mărite de 8 ori. Mai mult, durerile de după operaţie sunt incomparabil mai mici, astfel că e întotdeauna de preferat în faţa chirurgiei clasice, deoarece pacientul se vindecă mult mai rapid, perioada de recuperare este mult mai scurtă şi bolnavul se întoarce mult mai repede la stilul său de viaţă. În popor i se spune operaţie cu laserul, deşi termenul nu este tocmai corect.

Concluzia, însă, este aceea că operaţia laparoscopică vine în beneficiul bolnavului, deşi foarte puţine centre din ţară aleg acest tip de intervenţie chirurgicală. Motivul este simplu: pentru a face o operaţie laparoscopică trebuie să faci noi cursuri şi specializări, iar o intervenţie pe care ai finaliza-o în 30 de minute, să spunem, dacă mergem pe tăietura clasică, durează 2,5 ore, chiar trei ore prin intervenţia laparoscopică, depinde de ceea ce descoperi în organismul pacientului”, a explicat chirurgul Viorel Demian, medicul şef al Secţiei Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. 

 

Revenind la ultima operaţie laparoscopică la copii, care a avut loc în Spitalul Judeţean Baia Mare, dr. Viorel Demian a explicat că a fost vorba despre un băieţel de numai şase ani care, plecând să îşi cumpere bomboane de la magazin, a căzut pe scări şi a suferit o traumă la pancreas. „S-a întâmplat sâmbătă, din detaliile oferite de părinţi, însă copilul a ajuns la spital abia duminică, atunci când tutorii lui au realizat că starea lui de sănătate se agravează şi durerile cresc în intensitate. Micuţul a fost supus tuturor investigaţiilor necesare înainte de a fi adus pe masa de operaţie luni, 26 octombrie. A fost prima operaţie laparoscopică de o asemenea anvergură pe care am realizat-o în Spitalul Judeţean Baia Mare, motiv pentru care putem să o numim o premieră.

La numai 24 de ore de la intervenţia minim-invazivă, valorile analizelor micuţului s-au redus de cinci ori, starea lui este stabilă şi avem speranţa că se va recupera în cel mai scurt timp. Acestea sunt beneficiile medicinei, beneficiile operaţiei laparoscopice. Să oferim pacienţilor noştri şansa de a se întoarce cât mai curând la o viaţă normală. Este crezul cu care venim la muncă în fiecare dimineaţă, este gândul cu care ne punem seara, la somn, osteniţi după o zi dificilă, dar fericiţi că am mai salvat o viaţă”, a explicat chirurgul Viorel Demian, medicul-şef al Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.

 

„Acestea sunt beneficiile medicinei, beneficiile operaţiei laparoscopice. Să oferim pacienţilor noştri şansa de a se întoarce cât mai curând la o viaţă normală. Este crezul cu care venim la muncă în fiecare dimineaţă, este gândul cu care ne punem seara, la somn, osteniţi după o zi dificilă, dar fericiţi că am mai salvat o viaţă”

Viorel Demian, medicul-şef al Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.